Tellekanter i garderoben eller evig kaos – guide til et ryddig skap

Tenk å ta opp et slikt tema på  en søndag tenker du kanskje, jeg har jo fri og vil slappe av. Men du, dette grepet er verd å sette av litt tid til. Tellekanter i garderoben eller evig kaos. Hvordan fikser du garderobestyret, har du det ryddig og oversiktelig, eller stapper du klærne inn og håper at det blir plass uten at skapdøren spretter opp…. Bruker du alle klærne som ligger pent og pyntelig på rekke og rad eller griper du alltid tak i det som ligger fremst og øverst. Bruker du mye tid om morgenen for å lete rundt i et skap du ikke finner fram i. Ender du som oftest opp i de samme klærne dag ut og dag inn fordi de ligger mest tilgjengelig. Kjøper du nye plagg som puttes inn i skapet ditt uten å ta uten noen gamle…. Da er det på tide med en aldri så liten opprydding både med deg selv og garderobeskapet.

orden i garderobeskapet

Jeg startet forrige uke, garderoben min er ikke kaos, noen hyller har faktisk tellekanter også, mens i enkelte kurver ligger det litt hulter til bulter. Stadig tok jeg meg i å plukke opp samme genser for så å legge den tilbake da jeg egentlig ikke likte den så godt. Jeg har gjentatte ganger plukket fram en bukse jeg ikke kan bruke fordi glidelåsen er ødelagt. Da jeg for “hundrede” gang plukket fram en topp som var rett og slett utslitt, men som av en eller annen merkelig grunn ikke ble kastet, da bestemte jeg meg! 

Nå skal skapet ryddes og bli det hjelpemiddelet det faktisk er. Det er ikke bare en oppbevaringsplass for klærne, men det er et hjelpemiddel for å ta være på det vi eier, holde klesplaggene våre fine og gi oss en rask og enkel oversikt over det vi har tilgjengelig. Tenk så mye tid vi kan spare om vi har et system i skapet som fungerer. Tenk så mye penger vi kan spare når vi har oversikt over alt det vi egentlig har! Er du motivert og klar for en gjennomgang av garderoben din…. Jeg har noen forslag til hvordan du kan gjøre dette og ikke minst hvordan det kan bli en vane å holde orden og oversikt.  Tellekanter i garderoben eller evig kaos, det er ditt valg. 

Foto: Stylizimo
Foto: Stylizimo

 

Guide til et oversiktelig og ryddig garderobeskap

La det bli en vane

Alt som gjøres gjentatte ganger kan bli en vane. Å holde det ryddig i garderobeskapet kan faktisk bli en vane du etterhvert blir avhengig av. Hvordan i alle dager er det mulig tenker du kanskje. Jo, det har faktisk en veldig enkel forklaring, gjør du det ofte nok blir det helt naturlig for deg å “bare gjøre det”. Du bruker ikke tid på å tenke på at oppgaven skal gjøres, du sitter ikke og gruer deg eller prøver å finne alle mulige slags unnskyldninger for å utsette den til senere. Ta en enkel ting som å pusse tenner, alle pusser tenner, det er en vane, men alle bruker ikke tanntråd, det er så lett å glemme, er et ork og tusenvis av unnskyldninger dukker opp når vi sitter i tannlegestolen og blir konfrontert med det. For noen er bruk av tanntråd blitt en vane, et ryddig garderobeskap kan også bli en vane du faktisk kan bli avhengig av. Du må bare gjøre det ofte nok. 

START I DAG:  Du kan begynne allerede i dag, ta for deg en hylle eller en kurv i garderobeskapet. Gjerne den du bruker mest, enten det er den med skjerfene dine, treningstøyet, favorittgenserne eller undertøyet. Men du…. ta bare den ene hyllen i dag. IKKE la deg friste til å ta enda flere hyller, da blir det ingen vane, men et engangsprosjekt. Dessuten vil det ta alt for lang tid og det blir lenge til neste gang du gidder å gjøre det igjen. 

I morgen tar du neste hylle, i overimorgen den tredje og slik fortsetter du. Legg merke til hvor lang tid hver hylle tar…. 5 min, 10 min, og husk, et døgn har 24 timer. Er du på sosiale medier…. Facebook, instgram ol. I så fall er jeg overbevist om at du bruker mer en 10 min innom der hver dag. Kutt ned på den tiden eller på tv tittingen og skap deg en vane som i framtiden sparer deg mye tid. Jeg hører allerede noen som kommenterer dette, et kvarter her og et kvarter der, jeg har ikke det kvarteret for når jeg skal rydde et kvarter på ulike områder, da blir det mye tid det. Tja, det er kanskje da det er på tide å ta grep, tenke gjennom hva du faktisk bruker tiden din på og test det ut, kanskje er det ikke så vanskelig som du tror. Om du ikke har tro på slike system som dette kan du ta en titt nederst på dette innlegget hvor jeg har listet opp noen bonuser. 

Beholde, kaste eller gi bort

Vi vet jo alle at det er tre ting vi kan gjøre med klærne våre. Beholde, kaste, eller gi bort. Det enkleste er å beholde de, ikke sant, derfor er det nettopp det punktet vi skal bryte ned litt i dag. Hvorfor i alle dager beholder vi klær vi aldri bruker, klær som er blitt for små, klær som skal repareres eller klær som egentlig er feilkjøpt på salg. Det at vi beholder så mye klær gjør også at selv skap med tellekanter etterhvert blir uoversiktelige og vi ender opp med å bruke de fremste plaggene som er enklest tilgjengelig. Det er ikke uten grunn det er lett å si at vi ikke har noe å ha på oss….. Vi har rett og slett mistet oversikten. 

Ved å sette av tid til en enkel hylle eller skuff hver dag, får du bedre tid og mer oversikt over det du har og hva du skal gjøre med det. Du kan konsentrere deg fullt og helt om den skuffen eller hyllen du holder på med og det blir enklere å fokusere på sorteringen. Kjører du på med massevis av hyller med en gang er det vanskeligere å ta et fornuftig valg for hvert enkelt plagg. Det er lett å gå lei når det blir mye på en gang og enkleste utvei for å bli raskt ferdig er å brette det pent og legge det inn i skapet igjen. Kjenner du deg igjen? 

Foto: Ikea
Foto: Ikea

Hva skal du beholde – dette må du tenke på

Det er ikke så enkelt å bestemme seg for om et plagg skal beholdes eller ikke. Derfor har jeg noen punkter med spørsmål som er lurt å tenke gjennom. 

Har du brukt plagget det siste året:

Hvis ja, da kan du i utgangspunktet beholde det, hvis nei, da bør du kaste eller gi det bort. Noen plagg er imidlertid festplagg og brukes kanskje ikke hver år. De beholdes selvfølgelig. Husker du ikke hvor lenge det er siden du brukte plagget så kan dette kleshengertipset hjelpe deg. Har du bestemt deg for å beholde plagget så er det fortsatt noen ting du må tenke på: 

Passer plagget til deg:

Har du en favorittbukse du ikke har brukt på lenge fordi den ikke passer… Hva er årsaken til at den ikke passer og hvor lenge har den evt. vært for stor eller for liten. Husk at kroppen endrer fasong etter en graviditet, selv om du er slank etter en fødsel er det ikke sikkert buksen passer deg lenger på grunn av fasongen. Det er ikke nødvendigvis størrelsen som er problemet. Her bør du seriøst vurdere å gi bort plagget. Har du lagt på deg noen kilo eller kanskje tatt av noen kilo og buksa har vært ubrukt det siste året eller enda flere, da er det på tide å kvitte seg med den. Ikke behold det av sentimentale årsaker, bli ferdig med det og gi plass til de plaggene du bruker. 

Må plagget repareres:

Er glidelåset ødelagt eller det mangler en knapp, er en søm revnet eller en løs tråd har laget et hull i en genser. Nå må du snakke hardt til deg selv! Hvor stor er sjansen for at du noen ganger kommer til å reparere plagget….. Kan du sy i et glidelås? Neivel, hvorfor gjemmer du på plagget da…. Javel, hvor lenge har du tenkt på å skifte glidelås uten at det er blitt gjort…. På tide å kvitte seg med plagget. Kjenner du noen som fikser et plagg på null komma niks, uten at det koster like mye som et nytt plagg, da kan du vurdere å få det reparert. Poenget er at du må være streng med deg selv og være sikker på at du skal fikse det. Ligger det allerede en haug med klær på syrommet som skal fikses, og det har ligget der en stund…. da er det bare tull å gjemme på plagget. 

Er du glad i plagget og vil du bruke det i løpet av neste uke:

Om plagget passer og du er glad i det, da beholder du det. Dersom det er over ett år siden du brukte det, må du spørre deg selv hvorfor. Hva er det som gjør at du ikke lenger bruker det. Kanskje er det rett og slett fordi du hadde glemt at du hadde det. Er du usikker på om du kommer til å bruke det, la det få en sjanse, men ikke putt det tilbake i skapet. Nå skal du utfordre deg selv med å finne passende tilbehør og legge det fram til bruk i løpet av uken. Dette avhenger jo selvfølgelig av sesong og temperatur. Kanskje har du funnet et nytt favoritt plagg, eller kanskje fikk du bekreftet at du egentlig aldri har likt akkurat den genseren. Når du rydder en og en skuff er det overkommelig å teste ut noen plagg som dette. Rydder du alt på en gang ender du kanskje opp med en hel haug som du gir opp å teste, og alt havner tilbake i skapet, bare sånn i tilfelle du skulle få bruk for det.  

Resultat

Når du hver dag i en periode setter av et lite kvarter til å gjennomgå skuffer og skap i garderoben, ender du opp med bonus på flere områder. Bare hør her: 

En ryddig og oversiktelig garderobe gir deg bedre tid om kvelden eller morgenen når du skal finne noe å ha på deg. 

En ryddig og oversiktelig garderobe gjør det enklere når du skal handle inn nytt eller rett og slett la være å kjøpe inn nytt, nå vet du jo hva som ligger i skapet. 

En ryddig og oversiktelig garderobe gjør det enklere å kombinere plagg på flere måter fordi du nå ser hva du har. 

En ryddig og oversiktelig garderobe er trivsel og godt for humøret og omgivelsene. Nå blir det mye enklere å rydde på plass klær i stedet for å slenge det på en stol eller på gulvet, nå er det jo plass i skapet. 

La en ryddig og oversiktelig garderobe bli en vane. Etter at jobben er gjort vil det bli enklere å ta samme grepet på nytt om det sklir ut igjen. Det handler om å skape seg en vane, bli bevisst på det vi gjør og på den måten skape ekstra tid til andre ting vi har lyst til å holde på med. Enda en gang vil jeg minne om at du ikke må gape over alt på en gang. Er du klar for en oversiktelig garderobe som på sikt vil gi deg bedre tid, penger spart og ryddigere omgivelser. Ja, da er det bare å sette i gang. 

Klem fra Nina 

 

 

 

 

 

Translate »
%d bloggere liker dette: