Start 2016 med planlegging – slå knockout på tidsklemma

Hei du, godt nytt år! Som alltid når vi står i startgropen på et nytt år, er jeg full av drømmer og forventninger. Men, vet du, drømmer fører ingen steder så lenge du ikke griper hardt tak i de og bestemmer deg for å gjøre noe med dem. En drøm kan være stor og den kan være liten, den kan være oppnåelig og den kan virke uoppnåelig. Det er du, og bare du, som kan gjøre noe med de drømmene du bærer på.

Da jeg var midt oppe i den travleste småbarnsperioden med mine fire barn, drømte jeg om å få tid og ro til å lese uavbrutt i en bok, i en hel time. Jeg tittet på nabodamen som satt så fredelig i en stol i solveggen og koste seg med en bok. I mellomtiden sprang jeg rundt og satte på en vaskemaskin, skiftet bleier, handlet mat, laget mat, hørte lekser, kjørte unger til trening og rakk slettes ikke å lese i en bok. Ikke en gang i et kvarter. Timene etter jobb måtte nødvendigvis fylles med alt annet enn å lese i bøker. Jeg ble nesten besatt av tanken på å få tid til å lese bøker, det ble en drøm som for meg føltes uoppnåelig.

Kanskje synes du det er rart at jeg ikke rakk å lese bøker, andre småbarnsmødre rekker da å lese bøker…. Men mine prioriteringer var annerledes, jeg prioriterte rett og slett ikke det jeg har satt så stor pris på i mange år. Jeg prioriterte ikke å lese bøker. I tillegg til fire barn og jobb på dagtid, var jeg styreleder i byens fotballklubb og jeg kastet meg i tillegg ut i politikkens verden, et sted jeg ble i hele ni år før jeg takket for meg nå i høst. I tillegg begynte jeg å blogge….. Jeg trives med å ha mye å gjøre, det har jeg alltid gjort, men i noen år måtte jeg prioritere bort veldig mye. Strikking, tv titting, venninner, cafe besøk, dette og mye mer ble det ikke tid til.

Drømmen om å få tid til lese bøker igjen har alltid levd inne i meg, men jeg bestemte meg for å sette det litt på vent, slutte å tenke på det, men ha det som et mål langt der framme. Og slik ble det, å lese bøker ble satt opp som et mål, jeg begynte å planlegge, og jeg prioriterte. Litt etter litt kom bøkene inn i min verden igjen, og her er de fortsatt selv om de av og til blir lagt på vent.

Hvorfor er jeg så opptatt av disse drømmene og prioriteringene….. Jo, vi bærer alle på en drøm, og for noen er denne drømmen å få bedre tid til å gjøre ting på fritiden som er meningsfylt og lystbetont. Dette kan være alt fra å lese bøker i fred å ro, være bidragsyter i en frivillig organisasjon, trene flere ganger i uka, eller skape den vakreste hagen i nabolaget.

For å oppfylle drømmene våre må vi legge inn egeninnsats, vi må ha nok tid, vi må planlegge og vi må prioritere. Er fritiden din fylt med oppgaver du egentlig ikke trives så godt med, oppgaver du har tatt på deg fordi du ikke klarer å si nei? Er listen din fylt med oppgaver som du aldri blir ferdig med? Da kan det bli vanskelig å oppfylle drømmene dine, og da er det på tide å ta grep om din egen tid.

Er du klar for å slå knockout på tidsklemma? Er du klar for å la 2016 bli det året der du dr… i hva andre mener er viktig og går for det du føler er viktig for deg og dine? Er du klar for å ta fritiden din tilbake og fylle den med det du har drømt om? Da kan du ta en titt på kurset mitt, Slå knockout på tidsklemma.

Blogginnlegg

 

Noen mennesker klarer alt

Noen mennesker ser ut som de klarer alt, mens vi andre står på sidelinjen og lurer på hvordan de får det til og hvordan de finner tid til alt de holder på med. Noen jobber heltid og vel så det, er supereffektive på hjemmebane med ryddige og velstelte hus og hager, de har en hobby de bruker tid på, og de engasjerer seg i ulike organisasjoner på fritiden. De fikser det, de er produktive og kan vise til resultater, de elsker det de holder på med og du hører aldri at de har det travelt eller skryter av alt de holder på med. De bare fikser det…..

Hvordan klarer de det? Hemmeligheten er ikke så stor som du kanskje tror, den handler heller ikke om at noen mennesker synes å ha så mye  mer energi enn andre. Hemmeligheten er rett og slett planlegging, prioritering og evnen til å si nei.

Tidsklemma1

Hva er tidsklemma og hvorfor havner vi i den

Tidsklemma er et begrep som dukket opp for noen år siden. Jeg har aldri likt begrepet og jeg har aldri forstått hvorfor noen havner i tidsklemma. Men jeg forstår hva tidsklemma betyr og jeg sidestiller det med evnen til å mestre planlegging og prioritering. Dersom du sjelden klarer å prioritere oppgavene dine, da havner du i en klemme. Du har til slutt så mange oppgaver som skal gjøres, at du rett og slett ikke rekker over alt. Jeg definerer dette som tidsklemma.

Hvorfor havner vi så i denne klemma? Ønsker vi å være i denne klemma eller er det noe som bare har blitt slik? Alle oppgavene du tar på deg, er det for deg selv eller for andre? Er oppgavene du gjør viktige og for hvem er de viktige? Har du det travelt eller er du produktiv? Tar du på deg oppgaver som andre synes du bør gjøre, eller velger du oppgaver etter egne interesser og ønsker?  Gleder du deg til ettermiddagene når du er ferdig på jobb, eller kjenner du deg motløs med tanken på alt du skal gjøre?

Tenk deg tanken at du setter opp en “to do liste” over alt du skal gjøre i dag. Listen er lang, egentlig er du sliten og skulle aller helst ha tatt en trimtur for å få litt energi. Det dukker stadig opp nye ting som på listen, selv om du vet at du ikke rekker over alt i dag. Hvordan prioriterer du? Hvilke oppgaver velger du å gjøre? Går du på kaffebesøk til en venninne selv om du egentlig vet at du ikke har tid til det og det bare er to dager siden sist du snakket med henne? Har du sagt ja til å sitte i et styre i en klubb eller forening, som du egentlig ikke har tid til og som du bare føler at du ta på deg? Stikker du nok en gang innom butikken denne uken for å handle middag og svirrer rundt på jakt etter noe enkelt og aller helst litt sunt? Åpner du facebook i forbifarten og ser på alle bildene av de som har rukket å trene i dag og som nå baker boller sammen med barna, mens du ikke har fått satt på vaskemaskinen eller ryddet av middagskoppene enda, fordi du egentlig har det litt travelt da du skal i et foreldremøte om ikke så lenge.  Kjenner du deg igjen i noen av punktene?

Her er noen årsaker til at vi havner i tidsklemma:

  • Mange av oss har vanskelig for å si nei fordi vi er redde for å såre andre. Med andre ord tar vi på oss oppgaver vi helst ikke vil ha, fordi vi er redd for at andre skal bli såret.
  • Vi sammenligner oss med andre og ser at de er med på det ene og det andre, derfor kommer tanken om at vi også bør være med. Selv om oppgavene ikke er viktig, vil vi fortsatt delta, rett og slett fordi vi er redde for å bli holdt utenfor fellesskapet. Vi er redd for å gå glipp av noe.
  • Travelhet kulturen – Vi føler oss produktive og viktige når vi har det travelt. Vi tror at andre beundrer oss og blir imponerte over alt vi rekker over. Vi føler at vi gjør noe  selv om vi strengt tatt bare spinner rundt uten å gjøre noe konstruktivt, men vi har det travelt og det er det som er viktig.

PinkPot_CreativeConvex_V8

Hvordan håndtere tidsklemma

Det er mulig å håndtere tidsklemma dersom du selv er villig til å gjøre noen endringer. Det er først og fremst to punkter som du må fokusere på. Det en er å si nei, det andre er å prioritere oppgaver som sammenfaller med dine verdier og interesser, det som er viktig for deg og dine.

Mennesker som utretter mye og som mange kan oppleve som dyktige og produktive, er gode på planlegging og prioriteringer. De har fokus på målet sitt, de vet hva de skal si ja til og de vet hva de skal si nei til. De lar ikke andre menneskers prioriteringer styre deres hverdag.

Tidsklemma2

La 2016 bli det året der du får tid til å oppfylle noen av drømmene dine

Nytt år nye muligheter. Vi rydder i husene våre, vi rundvasker en eller to ganger i året, vi rydder i skuffer og skap. Men hvor mange ganger rydder vi kalenderen vår? Nå er tiden kommet for å rydde kalenderen og ta tilbake fritiden. Vi skal slå knockout på tidsklemma og legge dette merkelige begrepet bak oss. Aldri mer tidsklemma!

Uansett hvor mange ting vi engasjerer oss i, uansett hvor lang gjøremålslisten vår er, vi får aldri mer en 24 timer i døgnet. Den måten vi benytter fritiden vår på, bør gjenspeile våre verdier, interesser og prioriteringer.

For å utnytte tiden vår godt, må vi fjerne alle oppgavene som har en tendens til å komme snikende inn i to do listen vår. Vi kan ikke gjøre noe hele tiden, vi kan ikke ha det travelt hele tiden. Alle som har en viss forståelse for økonomi, vet at det er dumt å bruke mer penger enn vi har. Det er dumt å handle på kreditt dersom du vet at du ikke klarer å gjøre opp for deg. Mange gjør det likevel og skyver dermed utfordringen foran seg.

Det samme gjelder tiden din. Det er ikke lurt å ta på seg flere oppgaver enn du har tid til, det er ikke lurt å tro at du skal få gjort unna en oppgave på to timer, når sunn fornuft og erfaring tilsier fem timer. Du kan holde det gående lenge, men på et eller annet tidspunkt vil det stoppe opp. På et eller annet tidspunkt vil du bli tvunget til å prioritere og innse at du ikke rekker over alle oppgavene du har tatt på deg. Oppgaver blir delvis påbegynt, men aldri gjort ferdige, du rekker ikke å møte i de møtene du har sagt ja til og den dårlige samvittigheten tårner seg opp. I verste fall kan kroppen si stopp og du møter den berømmelige “veggen”. Ikke sett deg selv i den situasjonen, ikke press deg selv til å gjøre ting du innerst inne vet du ikke rekker.

PinkPot_CreativeConvex_V9

Nå har du en gyllen mulighet til å ta hånd om dette sammen med meg. Meld deg på onlinekurset mitt og bli en mester på planlegging. Du kan lese mer om det “her” og samtidig melde deg på.

Vi skal lære oss å si nei. Vi skal si ja til oppgaver som vi føler meningsfylte og som er viktige for oss, selv om dette betyr at vi må skuffe noen ved å si nei. Vi kan ikke gjøre absolutt alt vi ønsker og drømmer om, det er rett og slett ikke tid nok til det. Å si ja til de beste oppgavene betyr at vi må velge bort noen andre oppgaver, selv om de er super spennende og interessante.

Vil du slå knockout på tidsklemma? Vil du lære deg noen triks og tips som hjelper deg å planlegge, vil du få oversikt over fritiden og hverdagen din, trenger du noen hjelpende metoder på hvordan du kan prioritere hverdagsoppgavene dine og vil du lære deg å si nei? Føler du at du kaster bort tiden på ting som ikke gir deg noe tilbake?

Da er gratiskurset “Slå knockout på tidsklemma” midt i blinken for deg. Ta en tur innom kursportalen “Organized and Happy” og se hva du kan oppnå med litt planlegging, prioritering og motivasjon.

Nyttårsklem fra Nina

 

Translate »
%d bloggere liker dette: