Trekk bokhyllen fram i lyset og gjør innholdet til en spennende skatt

SFD3B6BDC7586AD42A7A84A4DD47A698E4A

Bokhyllene skal atter fram i lyset, det er blitt en populær trend å innrede med bøker og vise fram spesielle skatter. Tidligere het det at et hjem uten bøker er et hjem uten sjel. Man kan være enig eller uenig i det, men i den digitale verdenen vil det gjerne bli færre fysiske bøker i bokhyllen og desto flere elektroniske bøker som ingen andre enn leseren ser. Et hjem uten fysiske bøker betyr derfor ikke nødvendigvis et hjem der ingen leser bøker, snarere tvert imot. Selv har jeg en bokhylle stappfull av bøker som er lest og som venter på å bli lest. Jeg liker følelsen av å kunne ta i en fysisk bok, bla fram og tilbake mellom sidene, titte litt på coveret og krype opp i godstolen uten forstyrrende datalys…. Det jeg ikke liker er at hyllene fylles opp, det blir for lite plass til alt jeg vil ha inn der og så er det en støvsamler uten like.

I dag skal vi se litt på forskjellige metoder for å sortere bøker, gi rommet med bøker særpreg og ikke minst, må vi beholde alle bøkene vi har. I tillegg kan du nyte noen av de flotte løsningene som Alvhem megleri viser fram i leiligheter til salgs.

SFD3B5B9B59C04046919FD6E8C9D6B9E5B0SFDE3E4B1F6BB614F7BAE527D47BABC72A2

 

SFD4E481C5014234F198C863989F6D844D7 SFD9C561645FD1943C2816575995A67E18F

Bibliotek løsninger

Noen av oss er boksamlere og kommer aldri til å kvitte oss med bøkene vi eier. Hvorfor ikke lage loftstuen, kjellerstuen eller et annet rom om til et lite bibliotek. Se på den flotte bokhyllen på bildet over og under teksten. Et bibliotek trenger ikke nødvendigvis fylles med tunge furumøbler eller mahognihyller. Det kan fylles med plassbygde hyller i lyse materialer. Hyllene kan spesialtilpasses slik at de får ulike størrelser. Dette gjør inntrykket langt mer luftig og spennende, i tillegg til at vi får utnyttet plassen bedre. Jeg har selv en vegg som dette i stua og ser at det hadde vært råstilig og innredet den med en slik hylle som dette.

SFD85EEBE485B824C60AC33F18F0B2097FA

Minimalisten:

Her snakker vi om minimalisten når det kommer til å samle og ta vare på bøker. Noen er utrolig dyktige på å gi bort og selge bøker når de er ferdige å lese. Det gjør at boksamlingen ikke vokser noe nevneverdig og plassen du trenger til de spesielt utvalgte bøkene, ikke blir så stor. Andre leser bøker elektronisk og har derfor ikke behov for enorme bokhyller. Enkelte putter alt av bøker inn i bokhyllene uten tanke for utseende og nytteverdi. I tillegg benyttes gjerne bokhyllene som en oppbevaringsplass for andre ting som ikke har en fast plass. Ofte fører dette til overfylte bokhyller som virker rotete og slettes ikke som det smykket i stua som en bokhylle faktisk kan være. Som Hallvard Bakke sa til Nrk.no “Du trenger strengt tatt ikke vise fram alle de 47 bøkene du har i Isfolket sagaen” Det er altså fullt mulig å pakke bort noen av bøkene du eier, ikke alt må stå framme i stua.

 

SFD3FE4C71F747A433EBA2510F08B7E50E5_1920xSFD75669BC19FAA404596896AB6FF0408C5_1920x

Klar for å rydde opp i og kanskje også redusere boksamlingen din? Da kan du tenke på følgende: 

Vær bevisst på hva du vil vise fram av bøker i din hylle. Ta på bøkene, titt på omslaget, komme du noen sinne til å lese boka en gang til? Er det noen andre som vil ha nytte av dem? Er det noen bøker du kan gi bort? Kan du selge noen? Er du i tvil om du vil kvitte deg med bøkene kan du legge bort noen i en kasse som du merker med dato. Sett den bort ett sted du ikke ser den, legg inn en påminning i kalenderen din om ett halvt år. Da skal du nemlig ta den fram og finne deg en bok eller to  som du skal lese på nytt. Ingen som frister? Gi bort eller selg alt innhold.

Dukket det opp flere skatter som du faktisk tar opp og leser? Pakk bort kassen på nytt igjen og sett en påminning i kalenderen om et halvt år. Slik kan du gjøre gamle bøker spennende igjen, samtidig som du får sortert og kvittet deg med bøker som ikke lenger har  noen betydning for deg.

 

SFD030A4A9038644ACAA1FF311BA96E0A3A

Sortering av bøker

Hvordan du vil sortere bøkene dine, er avhengig av hvilke bøker du har, om du liker massevis av farger eller vil at det skal se stilrent og rolig ut. Noen vil finne fram i bøkene raskt, mens andre liker å gå på jakt etter bøker og trenger ikke noe system. Finn den metoden du trives best med. Du vil bli overrasket over stor forskjell noen små justeringer i bokhyllen kan føre til…..

Farger: Sorter etter fargene på bokomslaget eventuelt ta av omslaget og sorter etter permens farger. Helhetsutrykket blir rolig og avdempet i motsetning til et virvar av farger som hyler etter oppmerksomhet. Mange vender ryggens bøker inn mot veggen, da får du en hvit overflate i hyllen som mange interiørbloggere sverger til. Hvordan du skal finne fram til boken du leter etter, tja, nei det er ikke godt å si.

Tema: Har du bøker i ulike sjangere, kan det være nyttig å samle for eksempel romaner på ett sted, kunstbøker ett annet sted, kokebøker i en hylle og hobbybøker og hagebøker et annet sted. Når du gjør det slik finner du langt raskere fram til bøkene når du trenger de. Hobbybøker og kokebøker er gjerne oftere brukt enn en ferdiglest roman og finner du disse samlet på ett sted, er det langt enklere å holde oversikt over hva du har.

Alfabetisk: Noen sverger til alfabetisk sortering. Har du en stor boksamling, bør du i tillegg tenke på om du skal ha farge og tema sortering. Alfabetisk sortering er ikke egnet for den som ikke husker tittelen på boken eller navnet på forfatteren…. Jeg er en slik en og for meg vil det derfor bli langt mer effektivt å sortere etter tema og farger.

SFD96ED9FE9437D4D1DB43171ABFFAF9BEF SFDCE62290BDE5A47BBA06AE17F0A5027A0

Kanskje du har litt tid i helgen til å ta en titt i bokhyllen din. Når man begynner å titte ekstra etter er det utrolig hvor mange bøker som dukker opp som man ikke husker at man har lest. For den med stor boksamling kan det rett og slett være spennende å ta en tur innom bokhyllen, sortere og rydde litt i skattene sine. Tenk deg om du nå setter av litt tid i helgen og får ryddet skikkelig, du verden for en god følelese du vil få når det er gjort. Tørk støv, pakk bort, gi bort eller selg. Jeg lover deg at en slik gjennomgang av bokhyllen vil vises godt.

d01bf67c1b5a4fa36169cca75ec95370

Nyt bildene og la deg inspirere til kaoskontroll i dine bokhyller. En bokhylle stappfull av bøker kan være vakkert og spennende om den er organisert på riktig måte. Let the Magic begin. 

Klem fra Nina

Translate »
%d bloggere liker dette: