5 tips til å komme i gang med fotoalbum

1. Velg et tema for albumsidene dine

Det meste blir enklere når du vet hva du skal lage, hva du skal gjøre, og hvordan du skal gjøre det. Ved å velge et tema for albumsidene dine, får du en ramme å forholde deg til og det blir enklere å plukke ut bilder som passer sammen. Med mobilkamera knipser vi bilder ofte og i mange ulike settinger. Det passer derfor ikke alltid med kronologisk rekkefølge i albumet. Ved å velge et tema, kan du sette sammen albumsider som blir både morsomme, minnerike og som forteller din historie. Etterhvert som du blir vant med å jobbe med tema, blir du også mer bevisst hvilke bilder du knipser, og dette kan virkelig føre til en rekke blinkskudd.  

Her skal du få noen tips til tema for å hjelpe deg i gang…. Det er greit at det i starten ikke er for snevert, slik at du har noen bilder å velge i, samtidig som det ikke blir for stort og overveldende. 

  • Hverdagsøyeblikk – fang noen av de små, overraskende, morsomme, koselige men også slitsomme, kjedelige og frustrerende øyeblikkene i løpet av en uke. Det kan være noe morsomt et av barna har gjort eller sagt. Knips et bilde og har du mulighet, noter ned gullkorn som blir sagt. Knuste du et glass…. knips et bilde og rydd opp. Knips bilder av middagen du er ekstra stolt over å ha laget. Ta bilder fra turstien, et tre du passerer hver eneste dag, og inngangen til jobben din. Det er mange ting i hverdagen vi tar for gitt og som vi aldri foreviger. Prøv å knipse noen bilder av hverdagen din og sett opp en side eller to med bilder. Det er dette som er livet ditt, hverdagen din og som alt for sjelden blir foreviget i et album. 
  • Detaljer i hverdagen – fang detaljene i hverdagen din med kameraet. Knips et bilde av kaffekoppen din som trofast følger deg dag ut og dag inn, drikkeflasken, skjerfet, solbrillene, bilnøklene, middagstallerkenen som du hver dag dekker bordet med. Ta bilder av de bittesmå skoene til barna, og skoleveien eller veien til jobb. Ting og omgivelser som hver dag er en del av livet ditt, og som etterhvert kan bli fjerne minner om du bytter det ut. 
  • Favoritt rutiner – Har du en ukentlig eller månedlig favorittrutine? Det kan være noe så enkelt som tacomiddagen med familien hver uke, en månedlig eller ukentlig tur i svømmehallen sammen, eller et fast sted dere besøker hvert år. Ta bilder og lag en side som viser endringer og utvikling gjennom uker og måneder. 
  • Noe du jobber med – det kan være start til slutt på et eller flere håndarbeidsprosjekt, større ting som renovering av hus og etablering av hage. Det kan være både kortvarige og langvarige prosjekt. Kanskje har du et mål om å jogge så langt som mulig, en morsom måte å forevige en slik prosess er å knipse bilder av steder du springer og det første stedet du må stopp opp. I albumet kan du skrive korte setninger, ord eller fortellinger om det du jobber med. 

Månedlige temapakker fra Bye9dsign til å pynte albumsidene dine med

Bye9design tilbyr månedlige temapakker med kort og tags som du kan pynte albumsidene dine med. Disse printer du ut så mange ganger du vil. 

2. Begynn med ett album

Når man skal i gang med en ny hobby eller et nytt prosjekt man ikke har veldig mye erfaring med, er det smart å starte i det små. Du kan drømme om at du skal lage et album til hvert av barna, et eget for bursdagsfeiringer, et annet for ferieturer osv. Videre kan det hende at du drømmer om å lage album for mange år tilbake, av alle bildene som ikke er printet ut enda. 

Mitt råd er enkelt, start i det små. Kjøp deg kun ett album til å begynne med. Velg et album med plastlommer i ulike størrelser som kan settes inn og flyttes på. Sett alle sidene du lager inn i dette albumet. Lag i stedet egne sider til hvert barn, og til ulike temaer du har lyst å fokusere på. Sett også albumsidene til ferieturer og større begivenheter inn i samme album. Det flotte med slike albumsider som Project life, er at de kan plukkes ut av albumet og settes inn i et annet når det er behov for det. 

Etterhvert som du ser at dette er en hobby og et prosjekt du faktisk setter av tid til, da er det på tide å skaffe flere album. Ingenting er så kjedelig som et glissent album med noen få sider og et halvferdig prosjekt. Det er heller ikke morsomt å sitte igjen med tomme og forholdsvis dyre album som ikke blir brukt. Når det aller første albumet er fylt opp, da vet du også om dette er noe du vil fortsette med.  

3. Skriv ut bildene selv

Du kan like gjerne lære deg og håndtere skriveren din først som sist. Det er ikke nødvendigvis dyrere å skrive ut bildene selv, og i dag er fotopapiret og blekket blitt så bra at det holder svært god fotokvalitet. 

Fordelen med å skrive ut selv er at du kan gjøre det med en gang, du slipper å vente på framkalling. Av erfaring blir du mer kresen med hvilke bilder du skriver ut, ettersom du gjerne vil spare mer både på blekk og fotopapir. Derfor blir du nesten litt tvunget til å gjøre et valg av hvilke bilder du vil ha med. 

Her kan du lese mer om valg av bilder og ​nybegynnertips til hvordan du starter med fotobalbum og Project Life.  

4. Sørg for et fast sted til album og produkter

Det aller beste er å ha et eget rom, en egen pult eller annet egnet sted der album, bilder og produkter kan ligge lett tilgjengelig for deg. Uansett er det smart å oppbevare alt samlet. Da slipper du å bruke tid på å lete fram alt du trenger hver eneste gang. Dette gjør det mye enklere å finne tid til å sette seg ned og lage noen albumsider et ledig øyeblikk. 

5. Begynn med akkurat nå