Betong i hagen – dette kan du lage selv

betong i hagen

Betong i hagen – dette kan du lage selv

Jeg har fått dilla på betong, betongprodukter du kan lage selv. Jeg har fått dilla selv om jeg ikke har laget en eneste ting selv. Jeg var på et lite minikurs i nabohagen forrige uke. Naboen og en venninne har gått på kurs og nå skulle det produseres vaser og fat. Forarbeidet var gjort, høye pvc rør var slått i bakken og sto stødig, pinner, tomme syltetøyglass, små jordhauger, alt var klart for produksjon.

Lille Idefix ( vår 12 uker gamle valp) og jeg, syntes dette var riktig så spennende og koste oss mens damene mixet betong i en diger murerbøtte. De brukte en elektrisk visp for betongarbeid. Jeg tror de fikk låne eller leie den på butikken. Resultatet ble de flotteste blomsterkrukker av gamle håndklær, hekleduker og rabarbra blad. Lenger ned i innlegget får du beskrivelse av framgangsmåten.

Runde betongkrukker med ballonger som form

Disse runde krukkene er formet rundt en ballong. Når betongen er tørket, smeller du ballongen. De grå krukkene på første bildet er malt med gylden maling på innsiden. Disse hvite krukkene er laget med en gipsblanding, men prinsippet for betongkrukker er det samme. Ettersom betong er tungt, er det lurt og ikke fylle ballongen med for mye luft. Det er også lurt med en tynn betongblanding, som du smører på i tynne lag for å unngå at den sprekker. Som dere ser på bildene under, lar du toppen/knuten på ballongen være fri. Når alt er tørt, kan du smelle ballongen.

betong i hagen
Via Caisac

 

Forskjellige typer betong og forskjellige prisklasser

Det første jeg lærte er at det er stor prisforskjell for samme type betong. Deretter lærte jeg at du kan kjøpe ferdigarmert betong. Det er betong som er tilsatt stålfibre og er perfekt for små prosjekter du lager selv. Du trenger derfor ikke armeringsnett når du lager krukker og kar, da betongen allerede er armert. Utover dette har jeg ingen kunnskap om hva som er best for det ene eller andre prosjektet. Så lærte jeg at det er heeeelt nødvendig med hansker. Bruk skikkelige gummihansker som er enklere å ta av og på enn de tynne plasthanskene. 

Former, du kan bruke det meste som former. Bøtter, glass, kasser, pappesker, støvler, ballonger, boller, engangsbeger, eller du kan snekre rammene selv. Jeg har forsøkt å finne fram til ulike prosjekt slik at du kan se hvor mye spennende som kan lages med få hjelpemidler. Bare ta en titt på denne grillen…. Herlig, ikke sant? Framgangsmåte får du ved å følge linken under bildet. 

betong i hagen
Via man made diy

Generell framgangsmåte for betongkrukker

På bildene nedenfor ser du hovedprinsippet for hvordan mange betongkrukker lages. Du finner en stor form som du pensler med olje på innsiden, deretter finner du en mindre form som du pensler på utsiden. I dette tilfellet et engangs beger. Først fyller du bunnen med betong, deretter plasserer du begeret som i dette tilfellet bestemmer størrelsen på hullet i krukken. Fyll den med stein slik at den står stødig, deretter fyller du på med betong og glatter ut. Betongen dusjes jevnlig under tørking for å unngå sprekker.

 c17d79e120fa89224d4d863705805482 (1)

 

Pensle formene med matolje. Dersom du pensler formene med matolje – kjøp den rimeligste du finner – vil det bli mye lettere å fjerne formen fra den tørkede betongen. Nabodamene hadde forsøkt begge deler og det var stor forskjell kunne de fortelle.

 

betong i hagen

Betongkrukker av håndklær og tøystykker

En flytende betongblanding ble mixet i en stor bøtte. Ned i den forsvant både håndklær og gamle hekleduker og til og med en liten brikke med hardangerbroderi…. Duker og brikker med flekker og misfarging som du aldri får av, kan få nytt liv som en liten telysestake i betong.

Tøystykkene ble lagt i sementblandingen og deretter duppet litt opp og ned. Når tøystykket var gjennomfuktet, ble det hengt på toppen av pvc røret. Nå ble det “dandert” slik at foldene hang pent nedover røret og det var jevnt med tøy rundt det hele. Du bestemmer selv hvor store potter du vil ha plass til. Brede rør gir plass til store krukker, smale rør gir plass til små. Syltetøyglass, plastbøtter, barnematglass, alt kan brukes til å henge tøystykkene over. Skal du jobbe med store tøystykker, så husk at det er tungt, det kan være lurt å ha med noen som kan hjelpe til med å løfte.

Rabarbrablad – fat av betong

På små jordhauger ble det lagt plast. Helt vanlig husholdningsplast. Deretter ble det lagt på rabarbrablad og på noen hauger, små heklebrikker. Over dette ble en tykk, men likevel flytende betongblanding helt utover. Planen var betongfat med vakre mønstre.

Når betongen har begynt å tørke, må den dusjes eller vannes slik at den ikke tørker for fort. Tørker den for fort kan det dannes sprekker som du kanskje ikke vil ha…. Da naboene laget sine krukker var det sol og fønvind. Krukkene ble laget på formiddagen og fikk stå og tørke i skyggen fra store trær. På ettermiddagen fikk de en runde med dusj kannen og etter to dager var de klar for bruk. Jeg skulle gjerne hatt bilder av krukkene, men jeg hadde mer enn nok med å holde styr på en leken valp…. Her fant jeg imidlertid et bilde av lignende krukker. 

betong i hagen
Foto: Nancy Johnson
betong i hagen
Via Trendenser

For deg som går og drømmer om store prosjekt som bordplater og benkeplater kan du se framgangsmåten på norsk her. Benker, stoler, kasser, bord, det er utrolig hvor mye som er mulig å trylle fram med betong. Liker du hagelivets gleder?

Finn mer inspirasjon under Hage og uteplass. 

Signatur

Translate »
%d bloggere liker dette: