Bli med inn i denne luksusen – Versailles – Grand Trianon

Vi er på tur gjennom parken, bort fra det praktfulle hovedslottet i Versaille og vi nærmer oss Grand Trianon. Et “lite” rosa marmor palass, bygd i 1687 av Mansart. Historien sier at han ble tett fulgt opp av byggherren, Louis XIV. Etter at palasset ble bygd har det opp gjennom årene vært benyttet av en rekke konger, dronninger, keisere og keiserinner, ja til og med Napoelon har hatt tilholdssted her. Det sies at Marie-Antoinette også hadde en del selskaper her, men foretrakk den lille Trianonen som ble bygget for henne. Vår første tur til Versailles, det var ikke fritt for at vi var spente på hva som skulle åpenbare seg foran oss :)

IMG_6871 IMG_6873

En pause er godt før vi tusler innover til hovedinngangen.

IMG_6874 IMG_6877

Et fantastisk byggverk i fransk barokkstil. For den som er interessert i arkitektur kan det være interessant å lese om den innflytelsen Louis XIV hadde på denne stilen. Meg bekjent var det på denne tiden den italienske barokke stilen som var i fokus, franskmennene var imidlertid ikke så glad i den og Louis XIV ønsket derfor skape en fransk barokk stil. Det klarte han….. IMG_6880

Vi er klar for å ta turen inn i dette marmor palasset…..

IMG_6883

Dette budoiret tilhørte først keiserinnen, deretter Napoelons mor og det har også vært en del av leiligheten til kong  Louis-Philippe.

IMG_6886

Skrivebordet av mahogni, er inspirert av Triumfbuen og har tilhørt general Bonaparte og hans hustru. Rommene i palasset er ommøblert av de ulike beboerne og ikke alt er slik det var da det ble bygd. Blant annet gjorde Napoleon store utskiftninger av møblement. Mange av møblene som ble skiftet ut er likevel oppbevart og en god del er bragt tilbake til palasset. Kandelaberen i bronse som vi ser ovenfor, er fra 1805. Tigerteppet har visstnok alltid vært en del av rommet og var svært populært i denne tidsepoken.

IMG_6887

Her er vi i styrerommet til Louis XIV. Rommet kalles speilsalen slik som i det store slottet, uten sammenligning for øvrig :) Den originale gesimsen, speilene og panelet fra perioden 1687 – 1689 er bevart.  De små bordene stammer fra ca 1810 og har alle ulike funksjoner. Arbeidsbord, spillebord, tegnebord og til og med et hanskebord. Så vidt jeg har forstått er også stolene og bronsestatuene fra denne perioden. Flere av de de kongelige damene har også benyttet dette rommet som sitt. Gardinene er blant annet fra Marie-Antoinettes tid, men er restaurert eller kopiert.

IMG_6888 IMG_6890 IMG_6893 IMG_6894

Dette soverommet ble innredet i 1691 for keiserinnen, etter det har flere kongelige damer bodd her og satt sitt preg på rommet.  Vaskefatet i porselen og noen vaser er det som er igjen fra den tidligste epoken. Det øvrige møblementet er fra ca 1805 og yngre. Tenk å våkne opp her med den nydelige parken utenfor vinduet….

IMG_6895 IMG_6896 IMG_6900 IMG_6903

Dette rommet var opprinnelig inndelt i to rom hvor det ene var Louis XIVs soverom. Det ble senere, av Louis-Philippe, gjort om til det kongelige familierom hvor kun høytstående gjester ble invitert inn. Bildene i rommet er alle fra den tidligste epoken. Møblene er fra 1810 og nyere. Vakkert…..

IMG_6922 IMG_6923 IMG_6924 IMG_6925

Ennå gjenstår det mange rom, men jeg tror det er tid for å ta farvel for denne gang. Vi spaserer ut gjennom denne døra, er det ikke fantastisk…..

IMG_6950

Nå legger vi bak oss denne porten…. Vi er snart klar for lille Trianon som er stedet der Marie-Antoinette trivdes best. Men det skal dere få bli med på en annen gang :)

IMG_6954

Har du lyst til å se flere bilder fra Versailles – Grand Trianon, kan du ta en tur innom den offisielle siden til Versailles. Du linkes til en engelskspråklig side :) Ah, det er gøy å skrive dette innlegget. Det tar noe tid da jeg har måttet oversette fra fransk til norsk hva som befinner seg i de ulike rommene. Versailles er enormt, det er så mye å se at du umulig klarer å legge merke til alle detaljene i løpet av en dag. Da er det ekstra morsomt å sette seg ned etterpå og se litt nøyere på alt vi passerte :) Jeg knipset ofte bilder av det som stod skrevet om det enkelte rom, kjekt i ettertid slik at jeg husker hvilke rom jeg var innom :) Her skinner sola endelig over Trøndelag, jeg har vært ute og gått en flott tur og attpåtil kan jeg feire at jeg i dag har vært mamma i 24 år. Eldstemann fyller år, men feiringen tar vi senere :) Ha en herlig søndag da dere!

Klem fra Nina 

2 thoughts on “Bli med inn i denne luksusen – Versailles – Grand Trianon

  1. Fru Tunheim says:

    Jeg har også vært på det slottet og det er så overdådig at det nesten er ufattelig å tenke hvor mye arbeid og penger som blei brukt på slikt på den tiden. Enorme forskjeller på fattige og rike på den tiden.

    • Hverdagsliv Det gode liv says:

      Ja, ikke sant! Det er vanvittig hvor overdådig det er, så kan man jo også tenke på hvor mye som har blitt brukt for å holde det vedlike opp gjennom årene. Bra at det er tatt vare på, morsomt å ha vært der :)

Comments are closed.