Blomsterglede året rundt

Det er ingen hemmelighet at jeg elsker blomster, og jeg har mange favoritter. Denne gangen er det orkideer jeg vil gi dere noen tips om, samt den nye kampanjen til Plantasjen. Vi brukte orkideer på konfirmasjonsbordet, de er stilige, rene, enkle og holder seg godt. I tillegg kommer de igjen på nytt etter avblomstring dersom man gjør noen smarte grep :) Men du, har du hørt om eggeglass vanning og orkideer…. Et eggeglass i uken med vann fikk jeg høre var nok den gangen jeg kjøpte min første orkide for mange år siden. Så feil kan man ta…. Dersom du visste at orkideene opprinnelig kommer fra tropiske og fuktige strøk, ja da skjønner du at den også er glad i vann. Men alt med måte, vanner du for mye kan røttene råtne. Orkideen er en plante som “dør sakte”. Det kan ta flere uker og opptil måneder med for lite vann før planten dør. Så, er du ute etter en plante som du bare skal ha i noen måneder, ja da er det ikke så farlig hvordan du vanner den. I sommerhalvåret er planten i vekst og trenger mer vann enn i vintermørket. Orkideen liker lunkent vann og jeg har også merket at den trives godt når krukken blir duppet i vann med jevne mellomrom. Pass på at overflødig vann får renne av, den vil ikke stå i vann…

IMG_8141

Planten liker lys, masse lys, men den er ikke glad i det sterke sollyset som svir bladene. På vinteren derimot må den gjerne stå i et vindu hvor vintersolen skinner. Husk imidlertid at det finnes veldig mange sorter av orkideen og de har forskjellige behov avhengig av hvor de kommer fra. Noen trives i sterkt sollys mens andre gjerne vil være på et mer skyggefullt sted. Les på kortet som følger med planten eller spør en gartner der du handler plantene. Når plantene er avblomstret kutter du av det som er vissent. Det er ikke nødvendig å kutte på friske grønne skudd. Nye stengler kan dukke opp nede ved rosetten. Venter du på nye blomster må du være tålmodig. Dette kan være en lang prosess som kan ta flere måneder og opptil et år…. Noen sorter kan blomstre igjen og igjen på samme skudd, jeg har sett bilder av planter der blomsterskuddene har blitt så lange at det er vanskelig å støtte opp grenene :)

IMG_8137

Plantasjen har ofte gode tilbud på orkideer, den hvite på bildene er kjøpt der. Nå er det jo slik at Plantasjen kjører en kampanje for riktig å vise hvor mye glede blomster kan gi til oss. Kanskje har du både sett og hørt videoene med “Plants of Music”. Her danser noen av de mest kjente plantene til musikk….. Musikk og planter gir glede både inne og ute. I 2015 har plantasjen gjennomgått en fornyingsprosess og lover oss et bredere utvalg i planter og blomster, både til bruk innendørs og utendørs :) Jeg gleder meg til å se sommersortimentet. Og du, nå kan du vinne et gavekort på 500 kr dersom du lager en liten videosnutt av dine egne dansende planter. Konkurransereglene finner du på Plantasjens nettsider.  Og for å gi deg litt inspirasjon til din egen video…… Håper du får en blomstrende fin ettermiddag!