Boktips – Balansekunst av Rohinton Mistry

Jeg undrer, skriver forfatteren, det gjør jeg også. Jeg undrer meg på hvordan mennesker klarer å leve under de forholdene som beskrives i boka, og likevel holde ut, likevel finne noe positivt i det livet de lever. Boken er gripende, du blir fanget inn i en verden der skildringen av menneskene er så gode at du skulle tro du hadde kjent dem lenge. Det er nesten så man har lyst til å gripe inn i handlingen og hjelpe dem, prøve å hindre dem i å gjøre enkelte av de handlingene som for meg virker helt ubegripelig. Romanens handling foregår hovedsaklig i Bombay på midten av 70-tallet. Statsminister Indira Ghandi er avslørt i valgfusk og har erklært unntakstilstand for å bevare makten. Vi får følge med fire hovedpersoner som kommer fra forskjellige miljøer og fra ulike kaster i India. Dina Dalal er enke, hun bor i Bombay og nekter gifte seg på nytt, hun vil heller ikke ta imot hjelp fra sin rike bror. I stedet tar hun opp kampen for å skaffe seg et levebrød, og som følge av hennes kamp for tilværelsen møtes de fire hovedpersonene.

IMG_5620

Dina leier en leilighet hvor hun etterhvert starter opp sin egen lille sy stue. Dette må hun gjøre i all hemmelighet da eieren av leilighetene har forbudt næringsvirksomhet i leilighetene. Hun ansetter to fattige, lavkaste skreddere fra landsbygda, Ishvar og Omprakash. Onkel og nevø som begge har brutt reglene i kastesystemet ved å bli skreddere. De har flyktet fra landsbyen de bodde i. Tortur, forfølgelse og diskriminering har vært deres hverdag. De drømmer om å tjene penger i byen for deretter å kunne flytte hjem igjen. Tilfeldigheter gjør at de får vite om at Dina søker etter skreddere og jobben er deres. Den fjerde hovedpersonen, Maneck Kohleh, er sønn av velstående parsi venner. Han får leie et rom hos Dina mens han studerer. Vi blir dratt inn i deres verden, både før de møttes og i den tiden de deler lelilighet og sammen og hver for seg, forsøker å gjøre det beste ut av livet sitt.

IMG_5621

Dette er ingen roman med “happy ending”, dette er en bok skrevet uten forskjønninger. Det er groteske beskrivelser over menneskers brutale hverdag i et samfunn der forskjellen mellom fattig og rik er enorm. Fortellingen er nøktern og realistisk, den beskriver et system hvor håpløshet og håp går hånd i hånd. Den beskriver menneskenes grådighet og skam, kjærlighet og lengsel. Den forteller oss hvor langt et menneske kan gå i å trampe ned andre på sin vei mot makt. Det er rett og slett en historie det gjør vondt å tro på.

IMG_5623

Boken er godt skrevet og kan også kalles lettlest, det er likevel ingen kosebok du gjør unna på et blunk. Jeg har lest, lagt den i fra meg, tenkt, grått noen tårer, lest litt igjen og lagt den bort. Dette er en bok som for meg blir helt umulig å glemme. En fantastisk godt skrevet bok som skildrer hverdagen til disse menneskene så utrolig godt. Det er nesten som vi kan høre lydene og kjenne luktene. Vi kan kjenne på frykten de opplever, det gjør vondt i hjertet når vi leser om mange av de lidelsene de må gjennomgå. Det vender seg i magen av vemmelse når vi leser om hva enkelte kan få seg til å gjøre mot andre. Men vi får også herlige beskrivelser om de små gledene og undringen disse menneskene gjør seg. Fortvilelsen og gleden går hånd i hånd i denne boken.

IMG_5624

Jeg vil anbefale boken på det varmeste. Stålsett deg imidlertid på at dette ikke er noen kosebok. Bonus til leseren: det er mange flotte skildringer av landet i boken, vi får innsikt i en rekke matretter som er typisk indisk og ikke minst, du får en bok det er vanskelig å legge fra deg….. Fakta: Balansekunst av Rohinton Mistry Forlag:Aschehoug