Da skal det pyntes til helga

Fredag og sola stråler :o) Etter at vanlige sysler på morgenkvisten var unnagjort, ble det en liten sykkeltur i det strålende været. Vi har en nydelig sti som snor seg langs elva hvor alskens trær, blomster og busker vokser. På den andre siden strekker kornåkrene seg så langt øyet kan se, eller nesten da,hi,hi. Litt skog og gårder er det mulig å se også :o) Sykkelkurven ble fylt med høstfarger som jeg skal pynte med til bursdagsfeiringen i helga. Herlig start på dagen :o) Nå skal jeg ordne med solsikkene jeg kjøpte i går. Jeg tenkte det måtte passe bra på bordet til de to solstrålene som skal feire bursdag sammen i morgen. Temaet på bursdagen er farver, alle mulige slags farger og gult er vel kult :o)

DSCN4978

Men hvordan bevarer man solsikker lengst mulig…. det gjelder det samme her som for andre snittblomster. Kaldt vann og holdbarhetsmiddel for snittblomster. Vanntemperaturen bør ikke overstige 10 grader. Mikroorganismer og sopp vokser langt bedre i høy temperatur enn i lav. For hver temperaturøkning på 10 grader, øker bakterie- og soppmengden tre ganger. Selv om vi tilsetter vannet holdbarhetsmiddel, vil dette ha liten effekt. Årsaken er at bakterieutviklingen i det varme vannet er så kraftig at holdbarhetsmiddelet blir for svakt og effekten uteblir, Enkelte holdbarhetsmiddel blir ødelagt ved en temperatur som overstiger 40 C.

Kaldt vann kan også ta opp mer luft. Når blomstene snittes, suges luftbobler opp i stilken. Hvis ikke disse absorberes av vannet, vil de blokkere vannopptak til blomsten, Det er derfor viktig at vannet har størst mulig evne til å absorbere luft. Aldringsprosessen går også mye fortere under høy temperatur. For å få maksimalt utbytte av avskårne blomster, lønner det seg derfor å sette blomstene i kaldt vann om natten. Dette bremser også utvikling av bakterier i vasen. Kilde: Mester Grønn

DSCN4982 DSCN4986

 

Blomster gir ro til sjela og glede i hverdagen. Det er herlig å plukke inn og pynte med det du finner ute i naturen, over helga skal jeg på rognebærjakt :o) Nå blir det kaffe i solveggen før jeg må hive meg over vaskerommet og det som venter der…. Ha en herlig fredag alle sammen!

EBFCBFD952F9BCAA999C2D46AE2AFA20

2 thoughts on “Da skal det pyntes til helga

  1. Millas blåbærtua says:

    Blomster er noko spesielt med,fine og noko eg alltid må ha i hus:))
    Kjempebra med tips for korleis snittblomster skal holde seg lengst mulig!
    Nyt dagen!
    Klem fra Lillian

Comments are closed.