Det blomstrer i hagen

Endelig kom sommervarmen til Trøndelag og det attpåtil når vi har en fridag. Frokost og kaffe på benken i hagen, strålende sol og knallblå himmel, dette er rett og slett veldig godt. I dag har jeg ikke gjort noe annet enn å lese, tusle rundt i hagen og tittet på alt som vokser og gror. Mange bilder ble det også og om litt skal du få være med meg en liten tur :o)  Først skal du få treffe agurkplanten vår. De siste tre årene har vi kjøpt en plante som får stå inne i stua i et av solvinduene våre. Den vokser raskt og trenger massevis med vann….. Rart det der, hi, hi. Jeg henger en tråd fra gardinstangen som den kan klatre oppover. Den blir faktisk veldig dekorativ om den får nok vann :O)

DSC_0917

Her kommer det bittesmå, gule blomster. Dette er starten på en agurk. Om ikke lenge dukker det opp bittesmå agurker som vokser seg større og større. Blir det mange agurker kan det være lurt å binde opp stengelen slik at den ikke knekker.

DSC_0915 DSC_0919I år skal vi prøve oss med paprika også. Fram til nå har den fått stå innendørs i kjøkkenvinduet og bittesmå blomsterknopper har kommet fram :o) Kanskje klarer vi å få til noen søte små paprika :o) Jeg sår ikke frø selv, men kjøper ferdige planter på hagesenteret. Da kan jeg velge de som ser kraftigst ut.

DSC_0921

For noen år siden ble jeg kjent med denne hvite skjønnheten. Cosmos, heter den og kan bli opptil en meter høy. Akkurat denne varianten tror jeg heter Purity. Den trives i sol og halvskygge og blomstrer til langt utpå høsten hvis du kniper av de døde blomstene og gir den regelmessig med vann :o)

DSC_0925

Cosmosen har fått selskap med den småblomstrede petuniaen som også kalles million bell. Den krever både litt varme og næring for å holde seg tett og fin. Den trives godt her i hagen min og jeg bruker den gjerne som bunnplante sammen med litt høyere, spinklere planter. Da fyller det godt i blomsterkrukkene.

DSC_0923

Hvite dupper eller duppsoleie er en vanlig plante i de nordligste fylkene da den er veldig hardfør. Her i hagen har den vokst seg til en stor og fin staude. Men de to første årene etter at den ble plantet var den temmelig liten :O) Det er jo slik med mange stauder, de trenger noen år på å etablere seg skikkelig.

DSC_0926

Litt franske vibber er jeg helt nødt til å ha i hagen. Denne varianten tåler noe frost og det lar seg gjøre å overvintre den dersom det ikke blir ekstremkulde. Den bør imidlertid være plantet i et bed og ikke i krukker da røttene er sårbare. Ikke alle lavendeltypene kan overvintre i Norge, så sjekk dette ut på hagesenteret før du går til innkjøp.

 

DSC_0948

Hagen er vakker på denne tiden, det er så grønt og frodig og mye står i full blomst. Da jeg planla staudebedet la jeg vekt på at blomstringen skulle skje til forskjellige tider, da har vi noe å glede oss over hele sommeren :o) Nå skal jeg kose meg med grillmat og salat plukket fra egen kjøkkenhage :O) Den skal du få se i morgen. Ha en strålende kveld alle sammen!

EBFCBFD952F9BCAA999C2D46AE2AFA20

 

One thought on “Det blomstrer i hagen

  1. Rosehagen says:

    Hei;)
    Hvorfor går mai måned så fort? Den har jo fløyet avsted! Så mange flotte planter du har;) Cosmos hadde jeg i fjor, vakre og holdbare. Lavendelen kommer også i år. Men de hvite duppene er så flotte. Jeg skal ha meg en dag i hagen……snart…!! Tomater,gresskar og urter vokser «vilt» inne her for tiden!!! Dagen i dag har gått med til retting av terminprøver. . Godt å ha hele dagen;)
    Kos deg i sommervarmen;)

    Klem fra Ann-Mari

Comments are closed.