Dokumenter historien din med ord og bilder – Del 1: Du vil lage et album. Hvorfor?

Hobbykasse nr. 1 er fylt med......
Project life januar - Ny start

Sett bildene i et fotoalbum og dokumenter historien din

Jeg har et mål for 2018, og det er å dokumentere min families historie, måned for måned. Hvorfor har jeg det som mål? Jo, fordi jeg "våknet" da min datter på 16 spurte meg om hvorfor det sto så lite om henne i "om meg boken" hun fikk da hun var liten. Jeg ble svar skyldig, i stedet satte vi oss ned og tittet i fotoalbumet hennes. Jeg var faktisk veldig flink til å oppdatere albumene til alle mine fire barn, fram til de digitale bildene kom..... Det jeg imidlertid ikke hadde gjort, det var å notere ned små episoder, spesielle ord som ungene brukte og andre ting jeg trodde jeg aldri skulle glemme.... Her kan du lese blogginnlegget som satte i gang fotoalbumprosjektet mitt.


DEL 1  -

i serien om hvordan du kommer i gang med fotoalbum

- som dokumenterer din historie

Å komme i gang med å lage fotoalbum kan virke overveldende, det kan virke enkelt, det kan virke morsomt og det kan virke nødvendig. For veldig mange er det vanskelig å komme i gang, og kommer du i gang, kan det være vanskelig å fortsette....

Jeg har derfor laget en serie med blogginnlegg som skal hjelpe deg med å komme i gang med fotoalbum - og ikke minst - tips til hvordan du får denne hobbyen til å vare lengst mulig.....  Dette er en serie for : 

  • Nybegynneren som ikke aner hvor hun skal starte og som ikke har noen erfaring med scrapbooking.
  • Den travle som ikke har tid til å putte en ting til i kalenderen. Men som gjerne vil ha bildene i et album.
  • Anti scrapperen som vil ta vare på bildene og notere ned historien, men som ikke liker å pynte og dille. 
  • Den vimsete kreative, som har hundrevis av ideer til hvilke album hun skal lage, som hiver seg over alt av inspirasjon, men som ikke kommer i gang. 
  • Den som har vært scrapper en gang i tiden og som har lyst å ta opp igjen en gammel hobby. Hun som trenger litt inspirasjon og drahjelp for å komme igang igjen.  

Målet for serien er at du blant annet skal bli god til å reflektere over hvorfor. Ved å vite hvorfor du skal gå igang med dette prosjektet og deretter sette deg mål for hva du ønsker å oppnå, da er du på god vei til å finne deg en ny og varig hobby. 

Del 1: Du vil lage et fotoalbum. Hvorfor? 

Det er kanskje et merkelig spørsmål å stille, "alle" vet jo at vi lager fotoalbum for å ta vare på bildene, for å ha de samlet et sted og for å kunne se på bildene senere. Men altså, jeg stiller spørsmålet igjen, på en litt annen måte: Hva ønsker du å oppnå med albumene du lager? Og hva er målet ditt med å lage albumene? 

Er målet ditt å sette absolutt alle bildene du har tatt de siste årene inn i album, eller er du den som bare tenker å lage ett album som dokumenterer én spesiell ferietur og så er du ferdig? De aller fleste av oss har nok en mellomting av disse to prosjektene i tankene. Kanskje ser du for deg et album til barna med viktige begivenheter, eller et album med utvalgte bilder fra familiens ferieturer. Noen lager ett album for hver ferietur, andre dokumenterer et helt år i ett album. 

For veldig mange er det selve prosessen med å lage fotoalbum som er det viktige, for andre igjen er det ferdige albumet selve målet, og gjerne gjort så raskt og enkelt som mulig. 

Å finne ditt "hvorfor" er det som hjelper deg med motivasjonen og som får deg til å jobbe videre slik at du når målet ditt. 

Dokumenter historien din med ord og bilder i et album - Del 1:  Hvorfor skal du lage album?

Mitt barndoms album

Du vil dokumentere en historie

Har du noen gang sittet og bladd i et album av nære slektninger, kanskje dine foreldre eller besteforeldre, uten at det har vært en eneste tekst eller omtale av bildene? Har du noen ganger lurt på hvem bildene er av, hvorfor nettopp dette bildet ble tatt, på hvilket sted ble bildet tatt og reiste de kanskje langt til fotograf for å ta portrett? Har du hatt noen i nærheten som kunne svare på spørsmålene dine, og husker du svarene i dag? 

Dette kan være ditt hvorfor. Rett og slett fordi du ønsker at din eller dine barns historier skal dokumenteres gjennom et album. Ingen av oss lever evig, noen blir også dement, hvem skal fortelle historien da?

Se på bildet ovenfor. Det er tatt fra mitt eget album. Bildene viser meg sammen med min bestevenninne, sammen med min morfar og min tante. Kanskje vil barna mine huske at jeg har fortalt det, kanskje ikke. Jeg ser hvor disse bildene er fotografert, da jeg spurte mine to yngste om det, visste de det ikke. Min mor har helt sikkert fortalt meg hvor gammel jeg var da disse bildene ble tatt, men jeg husker det ikke. Jeg kan imidlertid tro, og det er kanskje også godt nok. Du skal altså ikke lenger tilbake enn din egen fotoalbum før du glemmer.... og det du husker, er det ikke sikkert at din familie vet noe om. 

Vi har alle våre grunner for at vi vi lage album. Å finne ut hvorfor, er gjerne det som skal til for å riste oss løs fra "drømmen om å lage et album, bare jeg får tid, litt senere....". Her kommer noen flere hvorfor... 

Dokumenter historien din med ord og bilder - Del 1:  Du vil lage et album. Hvorfor?

Fra tiden vi bodde i Frankrike


Du vil ta bildene ut av skyen og datamaskinen

Dette er min dårlige samvittighet. Bildene ligger trygt og godt, lagret i skyen slik at de aldri blir borte. Der ligger de så trygt, at bare jeg har tilgang. Ungdommene må ha mitt brukernavn og passord for å komme inn. Fortsatt leter jeg etter den optimale digtiale, bildedelingsløsningen, der familiemedlemmene selv kan logge seg på og hente ut de bildene de trenger. Et sted der jeg kan legge inn kommentarer og fortellinger om bildene, slik at de ikke går i glemmeboken. Men jeg har ikke funnet dette systemet enda....Dessuten, jeg synes det er utrolig godt å logge av fra skjerm en gang iblant.... 

Bildet ovenfor viser et album fra den tiden vi bodde i Frankrike. Vi reiste mye rundt og hadde mange opplevelser sammen med våre to eldste barn. Men ser du, her er det sannelig ikke mye som forteller meg hvor disse bildene ble tatt. Imidlertid forteller postkortet til høyre hvor vi er. Dette er 20 år siden.... nesten som det var i går..... Allerede da ble plastlommer flittig brukt for å gjøre jobben med å dokumentere vår historie enklere. Og postkortet, ja det var datidens journalkort. Men ungdommene mine, de er helt avhengig av at jeg eller mannen min forteller om disse bildene. De husker ikke. 

Fotoalbumet, boken som forteller en historie om livet du og dine nærmeste har levd. En historiebok i bilder og ord som forteller om dine første år, dine første ord og din favorittbamse. En historiebok som forteller om de turene du har vært på, de vennene du har hatt og opplevelser du har satt pris på. For meg er det viktig å lage album som forteller om barnas oppvekst, minner de ikke husker, men som jeg husker. Dette vil være en gave de kan ta med seg om de selv ønsker. Dette er mitt hvorfor. 

Project life januar - Ny start

En hobby som gir deg mye tilbake

En kreativ hobby kan være positivt for helsen vår. Fysisk aktivitet er viktig, det vet vi, men å ha en kreativ hobby, som tar tankene bort fra stresset i hverdagen, er også godt for helsen. Følelsen av å fullføre noe  du har tenkt på lenge, er fantastisk. Følelsen av å holde på med noe som får tid og rom til å flyte av sted, er uvurderlig. For ikke å snakke om gleden av å utvikle ferdigheter og få et resultat du kan glede deg over. 

Det som er så flott med å lage fotoalbum etter Project life metoden, er at du ikke trenger ferdigheter eller interesse innenfor scrapping for å få til et godt resultat. Du kan lage alt fra de enkleste fotosider med bare bilder og tekst, til de mer kreative og avanserte med pynt og journalkort med tekst og motiv. Dette er en hobby for alle. Og det er du som bestemmer hvordan din album skal se ut. 


Se for deg fotoalbumene dine om 5 år, 10 år.... 

Det kan være overveldende å sette igang med å lage fotoalbum når du vet at det ligger hundrevis, ja, tusenvis av bilder i skyen og venter på å komme inn i et album. Det er gjerne dette som får oss til å stoppe opp. Hvor skal vi begynne, hvilket år skal vi ta for oss, skal vi legge alt inn kronologisk, skal vi sette inn alle bildene, lage ett eller flere album for hvert barn osv. 

Nå er det igjen viktig å stille spørsmålet. Hvorfor skal du lage fotoalbum? Hva er formålet ditt med disse albumene? Hvis du ikke har laget album siden 2007, og planen din er å printe ut alle bildene og sette i album... Hvor mange bilder er det snakk om? Hvor mange album trenger du? Hvor lang tid må du bruke på dette, og, er det egentlig dette du vil? 

Se for deg fotalbumene dine om 5 - 10 år. Hvis du tar ut alle bildene du knipser og setter i album, har du plass til alle?  Og et annet spørsmål. Hvem har tid og interesse til å sette seg ned og bla igjennom hundrevis av album? 

Det er her det er smart å tenke tema og formålet med fotoalbumene dine. Hvem lager du albumene for og hvorfor? Kanskje kan målet ditt være å lage et felles familiealbum for hvert år, eller et album for en toårsperiode. Kanskje kan målet ditt være å lage 3 - 6 album med hele barnets oppvekst fra de er født til de flytter ut. Kanskje kan du lage store album til dette formålet og noen mindre album som dokumenterer viktige hendelser i livet. Hvis du setter en begrensning på hvor mange album du skal lage, blir det mye enklere å nå målet ditt. Det vil heller ikke føles så overveldende når du etterhvert lærer deg at et utvalg med noen få bilder, kan fortelle en historie langt bedre enn mange bilder av samme sort. 

Project life januar - Ny start


Du har bestemt deg for hvorfor du skal lage fotoalbum, hva nå? 

Du har bestemt deg for hvorfor du skal lage fotoalbum, hvem du skal lage fotoalbum til, og kanskje har du også ideer til tema, bilder og farger. Du har kanskje lett etter inspirasjon og funnet flotte albumsider du har lyst til å kopiere. Kanskje har du allerede begynt, satt bilder inn i albumet og så stopper det opp.... Det blir ikke helt slik du så det for deg. Du må inn og lete litt mer inspirasjon, og så blir ditt eget prosjekt liggende. 

Del 2 i denne serien kan du lese her: Finn din personlige stil.

Klarer du ikke å vente så lenge, kan du ta en titt på dette blogginnlegget. Nybegynner med Project life, slik kommer du i gang.