Dokumenter historien din med ord og bilder – Del 2: Finn din personlige stil

Dokumenter historien din med ord og bilder - Del 2: Finn din personlige stil
Dokumenter historien din med ord og bilder - Del 2:  Finn din personlige stil


Finn din personlige stil 

Når jeg skal starte med noe nytt, begynner jeg alltid med å lete etter inspirasjon. Jeg leser blogger, ukeblader og søker rundt på pinterest for å finne noe som kan hjelpe meg i gang. Jo mer jeg leter, jo flere ting finner jeg, og jo mer tid bruker jeg og ofte blir resultatet…..Jepp, jeg kommer ikke i gang med mine egne prosjekt.

Slik kan det være med fotoalbum også. Når vi endelig har bestemt oss for å lage fotoalbum, da er det gjerne slik at det skal gjøres skikkelig. Vi ser for oss album med flotte bilder, tekster som forteller alt om det vi har gjort, gjerne i kronologisk rekkefølge og ingenting glemt. "Skikkelig", kan også være tanken på at albumene skal ligne på album vi ser andre lager og som vi synes er fine. Ofte er det nemlig slik at vi ikke kommer i gang med våre egne ting, fordi vi er så opptatt av å gjøre ting slik andre gjør det, og blir det ikke slik vi så det for oss, ja da er veien til å gi opp veldig kort.

Dette er del 2 i en mini bloggserie - Dokumenter historien din med ord og bilder. Gjennom blogginnlegg tar jeg deg med inn i en verden av bilder, plastlommer, journalkort, små historier og tekster, slik at du ikke bare kommer igang med å lage album, men får glede og lyst til å fortsette med det. Her finner du Del 1: Du vil lage et album. Hvorfor?

Aller først et lite råd til deg....

Det finnes ingen regler for hvordan ditt fotoalbum skal bygges opp, hvilke bilder, tekster, motiver og farger det skal fylles opp med. Det er helt opp til deg. Og en annen ting… Ettersom dine bilder ser helt annerledes ut enn mine, vil ditt​ album aldri bli slik som mitt eller omvendt.

Finn stilen din ved å komme i gang

Men hvordan finner du stilen din. Jo, ved å begynne selv. Det er flott å finne inspirasjon hos andre, men det er ikke det som får ditt album ferdig. Det er heller ikke sikkert at andres metoder å lage fotoalbum på er det som gjør at du synes det blir morsomt å lage album.

Min viktigste lærdom har vært at når jeg setter meg ned med mine bilder, da faller historien og albumsidene på plass. Mine sider kommer aldri til å se ut som noen andres sider, rett og slett fordi mine bilder og min historie er unik.

Det er dette som er gøy med scrapping og fotoalbum. Når du endelig tar action og kommer i gang, da faller brikkene på plass litt etter litt. Gleden over å gjøre ferdig en side, to sider, tre sider, den er stor. For vet du hva som skjer når du når du finner din måte å sette inn bilder på? Når du finner din måte å skrive tekster og historier på? Når du finner din måte å bruke farger og pynt i ditt fotoalbum på? Jo, du vil glede deg over prosessen. Du vil glede deg over det du får til og du vil bli motivert til å fortsette å lage flere sider, og du vil nå målet ditt med ferdige album. 

Dokumenter historien din med ord og bilder - Del 2: Finn din personlige stil


Disse spørsmålene hjelper deg å finne din stil

Men vent litt, nå synes du kanskje ikke det er så enkelt å bare sette seg ned og finne din egen stil. Derfor, la oss se på noen spørsmål som kan hjelpe deg på vei, og skriv gjerne svarene dine ned hvis det hjelper på.

Har du laget et album tidligere? Da er det på tide og ta disse fram og begynne å bla litt dem.

Hva liker du med det du har gjort? Er det fargene, sammensetningen av bilder, tekster? Hvis du nesten skjemmes av å bla i albumene, hva er årsaken til det? Er det selve bildene og motivene, er det måten de er satt inn på, er det innholdet i teksten, eller kanskje mangler det noe?

Reflekter litt over tidligere album. Har du lyst til å endre på noe, gjøre de om igjen, eller er du fornøyd med de slik de er? Om du klarer å la albumene ligge, da er du et stykke på vei. Du har funnet noe du liker ved dem og dette kan du jobbe videre med i nye album. I motsatt fall vet du hvordan du ikke skal gjøre det, og kan legge inn endringer når du begynner med et nytt album.

For deg som aldri har laget et album før, eller som har sett gjennom gamle album og er klar for å gå videre…. Her kommer det mange spørsmål du kan reflektere over. 

1. Hvilken albumsituasjon er du i? Skal du sette inn bilder i bare ett eller i flere album? Vil du bli ferdig med albumet raskest mulig, eller ønsker du å glede deg over prosessen med å lage album?

2. Vil du være kreativ og kose deg med å sette sammen bilder og matchende journalkort og pynt? Eller vil du kjøre en minimalistisk stil som er rask og effektiv uten annet enn bilder og tekst.

3. Vil du ha en ensartet stil og lage alle albumene på samme måte, samme størrelser, samme fargetoner, eller vil du velge forskjellige stiler på alt fra barnas egne album til felles album og reisealbum? Eller vil du kanskje blande litt? Like størrelser på barnas album, like størrelser på feriealbumene osv.

4. Vil du ha en eller flere maler å jobbe etter slik at du alltid vet hvordan du skal jobbe og hvor veien går? En effektiv metode for å komme i mål og bli ferdig. Eller vil du bare starte opp og se hvor bilder, historier og journalkort bringer deg?

5. Hvordan vil du oppleve prosessen underveis mens du lager albumsider? Vil du ha en stund for deg selv der du opplever prosessen nesten som meditering som gir ro og fred. Eller vil du oppleve prosessen som litt mer sprudlende og energisk der du lytter til musikk, podcaster, koser deg med noe godt og kanskje prater med de rundt deg? Eller kanskje ønsker du å lage fotoalbum sammen med andre likesinnede i en gruppe der dere deler tips og erfaringer, skravler og ler.

6. Vil du jobbe med ulike album og forskjellige tema, eller vil du lage album i kronologisk rekkefølge uavhengig av tema? Vil du ha mye friske farger i alle album, eller vil du variere farger avhengig av tema og type album?

7. Vil du ha minst mulig, men likevel treffende og fortellende tekster, eller vil du ha lengre historier som kan dekke flere lommer på en albumside?

8. Vil du sette deg mål med fotoalbumene dine i en gruppe eller sammen med en annen scrapper? Mange opplever å bli enda mer motivert til å bli ferdige med albumsider og prosjekter, dersom de har fortalt noen andre om målene de har.

9. Vil du jobbe med fysiske album og bilder og pynt av papir, eller vil du jobbe med digitale fotoalbum?

Dokumenter historien din med ord og bilder - Del 2: Finn din personlige stil

Nå begynner du å se konturene av albumstilen din 

Etter å ha svart på disse spørsmålene, vil jeg tro du begynner å ane konturene av hvordan du vil at dine album skal se ut. Men husk, det finnes tusenvis av stilarter innenfor scrapping og det er ikke sikkert du på 1-2-3 finner din stil. Dersom du har bestemt deg for å lage flere enn ett album, vil du oppdage at stilen forandrer seg i takt med at du blir tryggere på farger, bilder, mønster og tekster.

Nå er det din tur. Hent fram bildene dine og fotoalbumet, i stedet for å stikke over til Instagram eller Pinterest for mer inspirasjon. I neste blogginnlegg skal jeg ta for meg ulike typer album du kan lage og hjelpe deg til å velge et nytt album prosjekt, eller kanskje ditt aller første prosjekt.