Eventyrgården i Versailles

I en liten del av den store parken, fjernt fra gullforgylte porter, marmor søyler og silkeputer, ligger den lille landsbyen. Mange av oss kjenner nok historien om dronningen som i sin uforstand uttrykte følgende: Dersom de fattige ikke har råd til brød, så kunne de vel i stedet spise kaker. Det som imidlertid var ukjent for meg var denne landsbyen som Marie Antoinette fikk bygd som følge av at hun rett og slett kjedet seg. Hun fikk bønder til å kle seg opp og spille bønder i bakgrunnen i hennes lille eventyrlandsby. Det ryktes også at dronningen selv kledde seg opp i hverdagsklær, men trolig langt penere…. Hun er jo kjent for sine overdådige og vakre kjoler. Den lille landsbyen ble hennes fristed, et sted hvor hun kunne trekke seg tilbake og late som hun levde et annet og enklere liv. Husene sies å være langt penere og flottere enn det som var vanlig i en virkelig landsby fra denne tiden.

IMG_7002

Det var nesten litt merkelig å gå rundt i denne lille byen og tenke på historien og det som faktisk en gang skjedde her. Jeg liker slike historier og når jeg sitter her og titter på bildene så får jeg rett og slett lyst til å sette meg mer inn i historien til denne dronningen. Jeg har gått gjennom slottene, sett rommene de bodde i, en luksus som er av en annen verden. Mens mennene kriget, hva tok de seg egentlig til med disse damene, de som var født inn i en verden vi bare kan ane.

IMG_7006

Noen av svarene ligger her, Marie Antoinette fikk bygget denne eventyrlandsbyen, kanskje virket det forlokkende på henne og late som hun levde et annet liv. Parken har utallige stier som leder til den sjarmerende byen. Vakre stier som jeg bare kan tenke meg er helt praktfulle på sommeren når alt er grønt og det blomstrer :)

IMG_7007

Små steinbroer over vannspeil finner vi overalt, her har påskeliljene sprunget ut og gir et vakkert inntrykk av området. Det var et nydelig sted å tilbringe påskeaften på. Vi valgte å starte besøket vårt med en tur i parken og deretter avsluttet vi besøket med en tur i det store slottet. På forhånd ble vi advart om lange køer og mange besøkende siden det var påskeaften, men ved å begynne turen i parken gjorde vi det stikk motsatte av “alle” de andre, og vi unngikk køene :o)

IMG_6996

Dette huset ble bygget i 1783. Det var akkurat 10 år før Marie Antoinette og Ludvig 16. ble fjernet fra tronen og henrettet.

IMG_6997IMG_7350

Her har det kanskje vært en krydderhage en gang i tiden….Jeg ble litt nysgjerrig på hva som vokser her om sommeren og måtte google litt. Bildene viser et vell av blomster, både på bakken og i krukker som danderes opp gjennom vegger og trappene. Jeg tror sannelig jeg skal ønske meg tilbake hit en vakker sommerdag!!

IMG_7343IMG_7342

Her er jeg fotografert mens jeg knipser ivei. Et godt råd til dere som er glade i å fotografere og skal innom her…. Husk ekstra batteri eller nødlader!

IMG_7348Jeg har lest at bygningene i denne landsbyen ikke er representativ for bygningene i virkelige landsbyer på denne tiden. Spiraltrapper som vi ser på bildet nedenfor og andre detaljer på husene, er luksus som bare en dronning kan ha råd til.

IMG_7346IMG_7001IMG_7010IMG_7012Ikke glem å ta turen ned til denne Eventyrgården i Versailles dersom du skal besøke parken en gang. Husk gode sko, aller helst joggesko. Det er lange avstander…. Er du i dårlig form kan du leie små “golf” biler du kan kjøre rundt med eller sykkel. Vi hadde treningsarmbåndet på oss denne dagen og det ble godt over 20 000 skritt i parken :o) Drømmer du om å besøke Versailles? Sett det på topp 10 over reisemål, du vil ikke angre! Jeg kommer med flere bilder fra parken og slottet, følg med, følg med :) Ha en herlig søndag alle sammen!