Fagre Stryn – en opplevelse

Jeg sitter og ser på bildene etter ferieturen vår. Selv om jeg er glad i sommer og sol og Sør-Frankrike, så må jeg sannelig si at det er lite som slår naturopplevelsene i vårt eget land. Turen fra Trøndelag, gjennom Møre og Romsdal og til Sogn og Fjordane var en herlig opplevelse. Vi var knall heldige med været, strålende sol og blå himmel noe som gjorde opplevelsen i Trollstigen og Geiranger spesielt god. Første feriedag endte vi i Stryn. Jeg er så heldig å ha familie her og vi ble tatt godt i mot på gården til min tante og onkel. Omgitt av skog på alle kanter og til lyden av rennende vann fra bekken, sov vi godt etter en opplevelsesrik dag. Fagre Stryn lever opp til sitt gode rykte. Første dag i Stryn, skyene lå tungt over oss og det hadde regnet i løpet av natten. Jeg kan enda erindre følelsen jeg hadde da jeg kom ut på trappa og kjente den fantastiske roen som omga oss. Lukten fra skogen etter regnværet, bekken som klukket så fornøyd oppe i skogkanten og hestene som dagen i forveien hadde blitt sluppet ut på beite. Og stillheten, en fantastisk god og deilig stillhet, her snakker vi bokstavelig talt om skogens ro. Utsikten fra trappen, ja den var slik som dette :)

IMG_9384 IMG_9385 IMG_9391 IMG_9395

Med Norge som feriemål er det viktig å være forberedt på det meste av vær, men uansett om det er knallblå himmel eller tunge regnskyer så har landskapet sin sjarm. Panoramaveien som ligger ca. 7 km. vest for Stryn var en fantastisk opplevelse. Vi var så heldige å få være med onkelen min på sightseeing, og å få være med en kjentmann rundt på disse veiene og få høre historier om områder og gårder, det har en helt egen verdi! Nordfjorden, jeg tør påstå at det er like vakkert her som i Geiranger :) Bygdene vi ser på andre siden av fjorden er Innvik og Utvik, det er bygder vi passerte da turen vår gikk videre til Sørlandet.

IMG_9428 IMG_9429

Panoramaveien strekker seg langs nordsiden av fjorden, ca 7 km fra Stryn sentrum og gjennom bygdene Blakset, Fjelli, Randabygda/Hopland (22 km), Hennebygda og Lote. Det er ikke for ingenting av veien har fått navnet Panoramavegen. Utsikten er formidabel! Høydeforskjellen på turen er fra 0 – ca. 550 m.o.h. For den som har tid til å stoppe, og det bør du ha tid til på denne turen, så er det spesielt flotte utsiktspunkt ved Nordsida kirke, Nos, Hogjen på Hopland og Kvalen.

IMG_9434

Denne turen tok vi midt i juli, enda ser vi snøen som ligger i fjellene. Også her lot sommeren vente på seg, men markblomster og strå sto i sin fineste skrud. Disse bildene er tatt på vår første stopp, enda har vi ikke nådd opp til utkikkspunktet Nos som nok var høydepunktet på denne turen :) Bilder derfra skal du få se i morgen.

IMG_9450

Jeg tenker en del på disse bygdene og gårdene som ble bosatt for veldig lenge siden. Hest og båt var nok veldig viktig for de som hadde tilgang til det. Panoramvegen er virkelig verdt et besøk, men har du høydeskrekk og ikke er god til å rygge, da bør du kanskje alliere deg med en ekstra sjåfør, i alle fall om du har tenkt å sno deg nedover vegen til Hopland.

IMG_9452

Vi stoppet på Nos, et utkikkspunkt som får deg til å trekke pusten en ekstra gang. Rett ved siden av lå det en gård, ingen bor her fast men markene blir slått og holdt vedlike. Her var det bratt….. Det kan sannelig ikke være enkelt å slå gress som ligger i bratte bakker, det var nesten umulig å bremse og stoppe opp da vi løp nedover gressbakken. Det endte med sikk sakk løping, da er det bratt…..

IMG_9470 IMG_9473

I morgen skal du få se flere bilder fra Nos og Hopland. Ei herlig lita bygd hvor det fortsatt er mange bofaste. Håper du får en super søndag. Her skinner sola i dag også, og det er varmt, veldig godt og varmt :)

Klem fra Nina  

2 thoughts on “Fagre Stryn – en opplevelse

  1. Inger Johanne says:

    Nydelige bilder og flott fortalt, fra en vakker bit av landet vårt.. På vei mellom Trondheim og Bergen har vi kjørt utallige turer gjennom Stryn, Innvik og Utvik, men aldri hørt om Panoramaveien.. Gleder meg til flere bilder i morgen.

Comments are closed.

Translate »