Førjulsboken – en trinn for trinn guide til en stressfri førjulstid

Akkurat nå står november og banker på døren og vil inn til oss. En av de mørkeste månedene i året, men likevel en måned fylt med både kreative og koselige gjøremål. Vi begynner så smått å forberede oss til den kommende juleferingen. Butikkene begynner å pynte og mange steder åpner de første julegatene og julemessene. Vi styrer og ordner slik at alt er klart til noen dager med feiring. Mange av oss bruker så mye tid og styrer så mye i lang tid, at de blir utslitte når julen endelig kommer. Jeg elsker førjulstiden, det er den koseligste tiden på året, men sannelig også den mest slitsomme om man skrur forventningene for høyt. 

Førjulsstress - kjenner du deg igjen i noe av dette

Er du en av dem som kjenner det i magen når desember nærmer seg, eller kjenner stresset stramme seg for du klarer ikke å tenke på alt du skal huske. Pepperkakebaking blir et ork, for du har egentlig ikke tid. Juleverkstedet med ungene ble ikke helt som planlagt for du hadde glemt å kjøpe glitterlim og det glansede papiret dere skulle benytte. Du må kjøpe to små kalkuner fordi de store størrelsene er utsolgt, du handler alt for dyre gaver fordi du ikke rakk noe annet. Budsjettet sprakk også i år, fordi du handlet på impuls. Alt du gledet deg til å gjøre før jul, forventningene om å lage noen gaver selv, kose deg med juleblader og bake med ungene, alt dette forsvant i stresset over å rekke alt annet du bare må gjøre. Alle planene du hadde, forventningene du laget deg, noe klarte du å få til, men mye forsvant bak hverdagens stress og jag, men til neste år...... 

Førjulsboken - en trinn for trinn guide til en stressfri førjulstid
Førjulsboken - en trinn for trinn guide til en stressfri førjulstid

Jeg skal kose meg denne førjulstiden

Jeg har tenkt å kose meg også denne førjulstiden, jeg vil lage litt pynt sammen med datteren min, jeg har lyst til å lage en dørkrans både til ytterdøren her hjemme og på hytta, jeg vil drikke gløgg og se adventskalendere på barnetv (hyyyyysj, jeg har ikke småbarn lenger, men det er så koselig likevel og i år starter nrk en ny serie). Jeg har lyst til å lese juleblader og få inspirasjon til koselig pynt. Og jeg vil lage blogginnlegg som skal inspirere deg. Så får jeg heller fire litt på andre gjøremål, som rundvasking, syv hjemmebakte kakesorter og alskens førjulsselskaper. I morgen tar jeg fram min kalender og begynner planleggingen. Du kan jo være med du også hvis du vil :) 

Førjulsboken er en trinn for trinn guide til en stressfri førjulstid. Hver dag fra 1. november og fram til 23. desember, gir jeg deg tips og råd om hva du bør tenke på og hvilke oppgaver du bør gjøre når. Ved å printe ut førjulsboken og listene som følger med boken, kan du dag for dag gjøre noen av juleforberedelsene og skaffe deg oversikt og kontroll. Boken er ikke en fysisk bok, men en digital bok som du kan printe ut.

Utdrag fra boken

Førjulsboken - en trinn for trinn guide til en stressfri førjulstid

Hver dag har sine oppgaver, noen korte noen litt lengre. Hele tiden vil du bli minnet på å holde kalenderen din oppdatert slik at det blir lettere for deg å prioritere bort oppgaver du ikke må ta fatt på. Som vedlegg til boken får du 9 forskjellige lister, inkludert kalender for november og desember. Du får med andre ord en hel liten bok på 38 sider samt 9 vedlegg med gavelister, matvare lister, meny og annet som er greit å holde oversikt over. 

Førjulsboken - en trinn for trinn guide til en stressfri førjulstid

Har du lyst til å kose deg i førjulstiden og ha tid til å lage julegaver og julepynt, la førjulsboken guide deg dag for dag gjennom det du skal huske på. Planlegg, organiser og få unna oppgavene. Husk at ofte er det tanken på alt du skal rekke over som stresser deg, når du endelig er i gang, da slipper stresset taket. 

Her kan du lese innledningen til boken

Jeg er Nina fra bye9design og har de siste 25 årene vært selvutnevnt ansvarlig forjuleforberedelsene i vårt hjem. Med fire barn har denne tiden vært rimelig hektisk med alt som skal sjongleres av oppgaver og forventninger, som man ikke alltid har kontroll på selv.

Litt etter litt har jeg erfart hvordan ting bør gjøres slik at den fineste tiden på året, faktisk blir nettopp det. Det handler om å fire litt på kravene til seg selv, skape realistiske forventninger til hva man kan klare på kort tid.

Og oversikt, det viktigste av alt er oversikt, dette skal du få høre mye om. Jeg skulle virkelig ønske jeg hadde hatt denne boken for mange år siden.....

Hva jeg ikke er og det jeg ikke kan

Jeg er ingen ekspert på dine juleforberedelser – det er det du som er

Jeg kan ikke trylle fram julestemning i ditt hus – det er du som skaper julestemningen

Jeg kan ikke love deg fantastiske resultater – det er du som skaper dine resultater

Jeg kan ikke skape roen i tilværelsen din – du må stresse ned selv

Jeg kan ikke gjøre oppgavene for deg – du må gjøre dem selv

Det jeg kan, det er å gi deg et puff på veien, jeg kan gi deg mine råd som fungerer for meg og jeg kan gi deg en visshet om at du er ikke alene. Så er det opp til deg å finne din måte å stresse ned, putte inn dine vanlige gjøremål sammen med de som er spesielle for julen. Det er du som er eksperten på deg selv, det er du som legger "listen" og skaper forventninger for din juleforberedelser.

Slik bruker du boken

For at du skal få best mulig utbytte av førjulsboken må du ha den lett tilgjengelig og ta gjerne et raskt overblikk over oppgavene jeg har listet opp dag for dag. Det vil ikke være alt som er like aktuelt for deg, og noen ting vil du prioritere høyere enn det jeg har gjort. Noen oppgaver som er viktige for deg er kanskje ikke en gang nevnt i denne boken. Bruk denne boken som et puff til å ta grep og komme deg i gang.

Om du hater lister så kan du likevel få nytte av tipsene. Er du en listeperson, da vil du nok sette pris på noen av listene jeg har laget til deg. Er du en impulsiv person som aller helst vil bake når du har lyst og ikke når det står i kalenderen? Med listene og littplanlegging blir det impulsive lettere fordi du har materialet tilgjengelig. Hver dag fram til jul får du et nytt tips, tanken er å bryte opp juleoppgavene og fordele de over lengre tid slik at du ikke føler at de blir uoverkommelige. Du skal tross alt gjøre de vanlige hverdagsoppgavene dine også. Men når du bryter ned oppgavene, planlegger, skaffer deg oversikt og prioriterer, da rekker du det du skal før jul. Helt uten stress. Noen ganger kan det være greit å gjøre flere av oppgavene samme dag. Når du har oversikt, da vet du også om du har tid til det.

Translate »
%d bloggere liker dette: