Førjulstiden – stress ned og kos deg

Førjulstiden – stress ned og kos deg
Førjulstiden – stress ned og få tid til det du aller helst vil gjøre

Førjulstiden - stress ned og få tid til det du aller helst vil gjøre

Førjulstiden, en tid full av forventning. Allerede halvveis ut i november blir det en spesiell stemning i huset. Adventskalenderne skal gjøres klare og julegaver skal så smått komme i hus og gjemmes unna. Små hemmeligheter hviskes og det er lov å smake på både julemarsipan og julebrus, i alle fall her i huset. 

I dag har jeg printet ut og gjort klar førjulsboken min. Alle julelistene mine ligger klare til å fylles ut og kalenderen er på plass på kjøkkenbenken. Jeg har satt inn boken i en hvit perm og framsiden har jeg pyntet ekstra med juletape. I permen samler jeg julegavelister for flere år tilbake. Her ligger menyene og handlelistene klare og her finner jeg også navn og adresser til alle som skal få julekort. 

I flere år forberedte jeg meg til jul etter innfallsmetoden. Jeg visste jo hva jeg skulle gjøre, og da var det jo bare å gjøre det, ikke sant... Det var bare det at jeg ofte glemte noe av det jeg hadde tenkt å gjøre, andre ganger var jeg alt for sent ute med å komme i gang, og ofte skulle mest mulig av oppgaver presses inn de siste ukene før jul. Det ble tradisjon at jeg satt og pakket inn gaver sent på lillejulaften, bare fordi jeg så gjerne ville pakke inn gavene selv. Den siste vaskingen skulle selvfølgelig også skje lillejulaften, det måtte jo være så rent som mulig til jul. 

Planleggingen starter 1. november

Jeg kan love deg at de siste årene har vært helt annerledes. Etter at jeg begynte planleggingen i november og fikk oversikt over alt jeg ville prioritere å gjøre, da fikk jeg plutselig mye tid til det jeg aller helst ville gjøre. Nemlig kose meg med å skape tradisjoner for ungene, lage julepynt, se julefilm og bake kaker sammen. Tradisjonene ligger faste selv om de to eldste er flyttet ut og de to yngste er blitt ungdommer.  Det er koselig å krype ned i sofaen sammen med ungdommene og se en julefilm, tenne lys og drikke gløgg. Det er slike stunder som skaper minner. 

Førjulstiden – stress ned og kos deg

Førjulsboken

Det sies at en viss form for stress er sunt. Det trigger oss til å få gjort unna oppgaver. Stresset som gjør oss slitne og frustrerte, det er ikke sunt. Det er derfor jeg har skrevet førjulsboken.

Det er mulig for nesten alle, å komme i mål til jul uten å stresse. Det er mulig å skape julestemning i huset og får gjort unna oppgaver uten at det må bli amper stemning. Jeg fikk det til med full jobb og fire barn og jeg er ingen supermamma eller overskuddsmenneske, jeg ville bare ha en koselig førjulstid uten å stresse. Vet du hva det handler om? Det handler om noe så enkelt som dine og din families forventninger til julefeiringen. Dette handler ikke om dine venners førjulstid, eller ukebladenes førjulstid eller instagrambilder og facebook innlegg. Dette handler om deg og dine og hva dere mener er det viktigste med jula.  

Hva får deg i julestemning?

I førjulsboken oppfordrer jeg deg til å sette deg ned sammen med familien din, om du har det, og snakke om juleforventninger. Hva skal til for at du skal får julestemning? Hva skal til for at barna dine får julestemning. Er det nyvasket tak og vegger som skaper julestemningen? Er det kun hjemmebakte julekaker som gir julestemning? Kan prinsippene settes til side og julekosen inntreffe med hjemmebakst fra julemarked og bakeri? 

Førjulstiden – stress ned og kos deg

Vi stiller store krav til oss selv

Mange av oss stiller veldig store krav til oss selv før jul. Vi legger "julelisten" veldig høyt fordi vi tenker det er forventet av oss, eller fordi vi gjerne vil at andre skal se hvor flinke vi er....  Vi planlegger og setter opp lister og prøver å presse inn flest mulig oppgaver inn på kortest mulig tid. Det gjør faktisk ikke førjulstiden bedre eller stresset mindre når følgende postes på sosiale medier tidlig i desember: "Herlig med nyvasket hus før jul, det ble "bare" åtte sorter denne gangen og julegavene er ferdige, nå er det bare julepynten som mangler og den skal ungene og jeg kose oss med å lage på juleverksted i helga...

Vi "liker" bilder og skryter av andre og synker kanskje enda lenger ned i stresset over alt vi ikke engang har kommet i gang med. Sosiale medier og omgivelsene, ja til og med venner er med å stresse oss når førjulstiden er i gang. 

Førjulstiden – stress ned og kos deg

Førjulsboken

PLANLEGGING - OVERSIKT - PRIORITERING - slik startet det

Det startet med blogginnlegg hver dag før jul i 2014. Jeg hadde selv fått inspirasjon til å gjøre små hverdagsoppgaver gjennom en amerikansk blogg. Små hverdagsoppgaver som gjorde at det var enklere å holde det ryddig, og ikke lenger nødvendig med alle ryddeskippertakene. Jeg tenkte at dette kan overføres til førjulstiden. Ofte har vi jo de samme oppgavene hver jul. Vi skal vaske, bake, rydde, kjøpe eller lage julegaver, lage julepynt og aller helst kose oss også.

Utfordringen er at vi har lyst til å rekke over så mye. Vi glemmer at vi i tillegg skal gjøre de helt vanlige oppgavene som vi gjør ellers i året også . Plutselig har vi så mange oppgaver at det blir vanskelig å prioritere og vi ender opp med å bare få gjort noe av det vi drømmer om. 

I fjor la jeg ut førjulsboken for salg for aller første gang. Interessen var gledelig stor. Så stor at jeg bestemte meg for å gjøre noen oppgraderinger og gi den ut også i år. Førjulsboken er en aktivitetskalender, en trinn for trinn guide til en stressfri førjulstid. Hver dag fra 1. november og fram til 23. desember får du en ny oppgave. Det er alt fra konkrete ryddeoppgaver til planleggingsoppgaver og innpakking av julegaver. Oppgavene kan ta alt fra 5 minutter til så lenge du har mulighet til å holde på. Du får også en innføring i hvordan kalenderen kan hjelpe deg å holde oversikt over alt det du har å gjøre før jul. 

Førjulsboken hjelper deg å prioritere det som er viktig for deg

Ved å følge oppgavene i førjulsboken får du hjelp til å prioritere oppgaver som for mange er de viktigste i julen. Du får konkrete tips til hvordan du kan planlegge for å få oversikt. Det sies ofte at det er tanken på alt vi har å gjøre som stresser oss, ikke selve oppgaven. Førjulsboken hjelper deg å planlegge, den hjelper deg og huske og den hjelper deg til å gjøre oppgaver som du kanskje før har utsatt og utsatt. 

Det er gøy å forberede julen når du har små, konkrete oppgaver hver dag. Og vi starter i dag. Skaff deg et eksemplar av førjulsboken du også da vel. Print den ut og kom i gang. Og for deg som oppdaget førjulsboken langt ut i november, det er ikke for sent, du må bare gjøre flere oppgaver samme dag. Og til neste år.... Da er du også i gang 1. november. 

2 thoughts on “Førjulstiden – stress ned og kos deg

  1. Johanne says:

    I dag fant eg fram førjulsboka di ,som eg hadde frå før.Stas.Eg har savna fredags mail i frå deg.Det har vore så inspirerande.Mvh Johanne

    • bye9design says:

      Åååå, så koselig at du har funnet fram førjulsboken. Ja, nå går vi inn i en herlig tid! Så flott at du finner inspirasjon i fredagshilsenen, jeg sender den fortsatt ut hver fredag, kanskje har den havnet i spamfilteret ditt. Du kan ta en titt der kanskje :) Klem fra Nina

Comments are closed.