Førjulstiden – stress ned og få tid til det du aller helst vil gjøre

Førjulstiden – stress ned og få tid til det du aller helst vil gjøre

Førjulstiden, en tid full av forventning. Allerede halvveis ut i november blir det en spesiell stemning i huset. Adventskalenderne skal gjøres klare og julegaver er så smått begynt å komme på plass.  Nå skal de bare pakkes inn og merkes med de hjemmelagede gavelappene og årets julekort, før de sendes avsted i god tid. Julemenyen er planlagt, handlelisten er klar og huset blir litt ryddigere dag for dag. Når julemåneden endelig er i gang, da er inngangspartiet pyntet med hjemmelaget dørkrans og det er ryddig og julekoselig når du kommer inn i gangen.

Ja, særlig tenker du vel nå, det der er jo ikke mulig. Eller kanskje tenker du at dette er bare de med veldig god tid som får til, og de som ikke har noe annet å holde på med enn å ordne til jul. Eller de som er supereffektive og trenger lite søvn og nesten ikke må slappe av….

Dette er hemmeligheten…..

Det er mulig for nesten alle, å komme i mål til jul uten å stresse. Jeg fikk det til med full jobb og fire barn og jeg er ingen supermamma eller overskuddsmenneske, jeg ville bare ha en koselig førjulstid uten å stresse. Vet du hva det handler om? Det handler om noe så enkelt som dine og din families forventninger til førjulstiden og jula. Dette handler ikke om dine venners førjulstid, eller ukebladenes førjulstid eller instagrambilder og facebook innlegg. Dette handler om deg og dine og hva dere mener er viktig og prioritere før jul.

Mange av oss stiller veldig store krav til oss selv før jul. Vi legger «julelisten» veldig høyt fordi vi tenker det er forventet av oss, eller fordi vi gjerne vil at andre skal se hvor flinke vi er….  Vi planlegger og setter opp lister og prøver å presse inn flest mulig oppgaver inn på kortest mulig tid. Det gjør faktisk ikke førjulstiden bedre eller stresset mindre når følgende postes på sosiale medier tidlig i desember: «Herlig med nyvasket hus før jul, det ble «bare» åtte sorter denne gangen og julegavene er ferdige, nå er det bare julepynten som mangler og den skal ungene og jeg kose oss med å lage på juleverksted i helga… Vi «liker» bilder og skryter av andre og synker kanskje enda lenger ned i stresset over alt vi ikke engang har kommet i gang med. Sosiale medier og omgivelsene, ja til og med venner er med å stresse oss når førjulstiden er i gang.

Førjulstiden – stress ned og få tid til det du aller helst vil gjøre Førjulsboken

 Dette gir ro og mindre stress: PLANLEGGING – OVERSIKT – PRIORITERING

Jeg har alltid likt å planlegge, eller det vil si, jeg har likt å skrive lister over alt jeg skal gjøre. Det jeg imidlertid ikke har vært like flink til, det er å få gjort unna det jeg har skrevet opp på listen. Og hvorfor har det vært slik? Jo, jeg har rett og slett skrevet opp alt for mange ting på listen, jeg har ikke prioritert hvilke oppgaver som er viktigst og jeg har ikke satt opp tidspunkt for nå jeg skal gjøre oppgaven eller være ferdig med den. Oppgavene på listen har liksom levd sitt eget liv ettersom jeg alltid har kommet på noe annet jeg måtte gjøre. Så, for noen år siden oppdaget jeg kalenderen.

Joda, helt siden eldstemann ble født for 26 år siden, har jeg brukt kalenderen til å huske timeavtaler, bursdager, foreldremøter osv. Med fire unger har kalenderen til tider vært temmelig fullpakket med oversikt over alle treninger og ting de og jeg skulle på.

Men jeg oppdaget at jeg kunne bruke kalenderen til mye mer en å huske treningstidspunkt og foreldremøter. Jeg kunne bruke den til å legge inn oppgaver jeg skulle gjøre i huset. Jeg kunne legge inn, husk å vanne blomstene, skifte på senger barnerom, bake brød, lage meny, skrive handleliste osv. Når jeg la inn slike oppgaver i kalenderen, da ble de gjort. Og det er dette jeg har tatt med meg når jeg skrev førjulsboken.

Planlegging av oppgaver ved hjelp av kalenderen gjør det nødvendig å prioritere. Når dine prioriterte oppgaver er lagt inn i kalenderen, da har du oversikt. Og når du har oversikt, da blir du rolig. Husk det er tanken på alt du har å gjøre som stresser deg, ikke selve arbeidsoppgaven.

Førjulsboken – dette kan den hjelpe deg med

Det startet med blogginnlegg hver dag før jul i 2014. Jeg hadde selv fått inspirasjon til å gjøre små hverdagsoppgaver gjennom en amerikansk blogg. Små hverdagsoppgaver som gjorde at det var enklere å holde det ryddig, og ikke lenger nødvendig med alle ryddeskippertakene. Jeg tenkte at dette kan overføres til førjulstiden. Ofte har vi jo de samme oppgavene hver jul. Vi skal vaske, bake, rydde, kjøpe eller lage julegaver, lage julepynt og aller helst kose oss også. Utfordringen er at vi har lyst til å rekke over så mye. Vi glemmer at vi i tillegg skal gjøre de helt vanlige oppgavene som vi gjør ellers i året også . Plutselig har vi så mange oppgaver at det blir vanskelig å prioritere og vi ender opp med å bare få gjort noe av det vi drømmer om.

Gjennom daglige blogginnlegg la jeg ut dagens oppgave. Oppgavene var typiske førjulsoppgaver som skulle ta oss med små steg fram mot jul. Etter ønske fra mange samlet jeg alle førjulsoppgavene i en førjulsbok som gjør det enkelt å få oversikt og planlegge oppgavene dine før jul. I år har den fått en skikkelig oppgradering og ligger nå ute for salg i nettbutikken.

Førjulsboken er en aktivitetskalender, eller en trinn for trinn guide til en stressfri førjulstid. Hver dag fra 1. november og fram til 23. desember får du en ny oppgave. Det er alt fra en konkret ryddeoppgave til en planleggingsoppgave hvor du skal tenke gjennom og prioritere oppgaver. Oppgavene kan ta alt fra 5 minutter til så lenge du har mulighet til å holde på. Jeg har i tillegg laget en oversiktskalender hvor oppgaven og estimert tidsbruk kommer fram.

Ved å følge oppgavene i førjulsboken får du hjelp til å prioritere oppgaver som for mange er de viktigste i julen. Du får konkrete tips til hvordan du kan planlegge for å få oversikt. Det sies ofte at det er tanken på alt vi har å gjøre som stresser oss, ikke selve oppgaven. Førjulsboken hjelper deg å planlegge, den hjelper deg og huske og den hjelper deg til å gjøre oppgaver som du kanskje før har utsatt og utsatt.

Det er gøy å følge en plan og spesielt når målet er å bli ferdig til jul. Ta gjerne en titt på førjulsboken og se om dette kan være noe for deg. Jeg har forresten laget en liten video til deg for å vise deg for å fortelle deg om noen av tipsene.

2 thoughts on “Førjulsboken – daglige oppgaver i førjulstiden

  1. Johanne says:

    I dag fant eg fram førjulsboka di ,som eg hadde frå før.Stas.Eg har savna fredags mail i frå deg.Det har vore så inspirerande.Mvh Johanne

    • bye9design says:

      Åååå, så koselig at du har funnet fram førjulsboken. Ja, nå går vi inn i en herlig tid! Så flott at du finner inspirasjon i fredagshilsenen, jeg sender den fortsatt ut hver fredag, kanskje har den havnet i spamfilteret ditt. Du kan ta en titt der kanskje :) Klem fra Nina

Comments are closed.