Framhev hagen din med riktig lys setting

Framhev hagen med riktig lys setting
Via Interieurmood

Framhev hagen din med riktig lys setting

Det er den tiden på året igjen. Den tiden da det begynner å bli mørkt om kveldene. Den tiden vi igjen får bruk for lys og lykter rundt oss. Enda kan vi oppleve varme sommerkvelder et stykke ut i august, og da er det jo både nyttig og koselig med lys rundt oss. Med riktig lys setting, kan du både framheve og gi hagen din spennende og koselige kroker. I dag finner du et rikelig utvalg av lamper og lys til utendørsbruk. Det er mange forskjellige design å velge i, enten det er funkis, landstil eller noe annet du er ute etter. For å hjelpe deg til å finne fram til det som kan være riktig for akkurat din hage, har jeg laget en liste over ting du kan tenke på.

Husk alltid at det er lurt å starte i det små med få, men gjennomtenkte lyspunkt. Ikke bli så ivrig at du overgår deg selv med lyspunkter i hagen. Den fine effekten kan lett bli ødelagt hvis det blir alt for mye. 

Framhev hagen med riktig lys setting
Via All things shabby and beautiful

Dette må du tenke på før du installerer belysning i hagen

Skal du bygge nytt eller kanskje du skal legge inn strømpunkter og installere nye lys i hagen? Bruk tid på planleggingen, finn ut hvilke deler av hagen som vil bli benyttet om du legger inn lys. Skal lysene henge på en vegg eller skal de stå på bakken. I hvilken retning skal lysstrålene gå, hva skal lyses opp. Høyde og retning på lysstrålene kan være avgjørende for trivselen.

Tenk deg at du henger opp lamper på en levegg for å lyse opp stien fra huset og bort til redskapsbua. Lysstrålene faller perfekt på skrått, ned mot bakken der du går bortover for å hente noe i boden som du sysler med. Alt fungerer fint, helt til du setter deg ved hagebordet for å nyte den varme, gode kvelden. De samme lysene som falt så fint mot bakken, lyser nå rett inn i øynene dine og blender deg. Tenk også på naboen når du skal montere….. Ikke still lysretningen slik at naboen blir blendet inne i sitt eget hus.

Prøv deg fram med en test lampe. Husk at skjøteledninger ikke har noe å gjøre i en hage. Du kan likevel bruke det sammen med en test lampe. Prøv deg fram med å henge opp en spot lampe som du kan bevege lysretningen på. Du kan henge den opp i ulike høyder på veggen og justere lysretningen til du får den akkurat slik du vil ha den. Nå vet du hva du skal se etter når du velger lamper. Spesielt er retningen lyset stråler viktig. Ikke alle spotter og lamper kan regulere retningen på lyset, derfor er det viktig å vite hvordan det “faller” og deretter hvor høyt eller lavt du kan installere det.

Styrke på lysene. Lys i hagen brukes gjerne for å gi en fin og spennende effekt. Som regel er det derfor ikke nødvendig med høy watt styrke for å få til denne effekten. Arbeidslys blir noe annet og krever selvfølgelig annen wattstyrke.

Hvilke lyspærer bør du velge. Er du på utkikk etter lyskilder med minimalt vedlikehold, så bør du ta en titt på LED lysene. Disse er i tillegg mindre energikrevende og hjelper deg å redusere strømregningen. De fleste lampene som i dag leveres med halogen og glødepærer, kan også benytte LED pærer. Er du usikker, be om hjelp hos forhandleren.

Hvilke farger på lyset skal du velge. Lyse og hvite planter, som hvite roser og stauder, framheves best med kalde farger på lyset. Og motsatt, mørke planter og blomster, slik som røde roser, framheves best med varme lyskilder. Nå får du LED lys i mange varmetoner, så her er det bare å leke seg.

Bruk elektriker. Ja, det sier seg selv, er du ikke utdannet elektriker, så skaff deg hjelp fra en. Ikke lek med elektrisitet og lag deg spesialløsninger i hagen. Husk at det må benyttes godkjente produkter for utendørsbruk.

Framhev hagen med riktig lys setting
Via notonthehighstreet

Planlegging med Hagejournalen

Planlegging er smart dersom du tenker å investere større beløp på belysning i hagen. I hagejournalen finner du egne sider hvor du kan legge inn dine hageprosjekt. Her kan du samle nettadresser, forhandlere og du kan liste opp hvilke planer du har for lys setting av hagen. Her finner du også egne sider hvor du kan legg inn budsjett og føre opp utgifter du har hatt. På egne notatsider kan du legge inn bilder du finner på nett av lamper og hagemiljøer som du synes er flott og vil undersøke nærmere. Lag deg en egen moodboard perm med ønskeliste, prosjekter og budsjett. Hagejournalen får du tilsendt som pdf fil på epost, umiddelbart. Du kan derfor ta den i bruk umiddelbart.

Framhev hagen med riktig lys setting
Via newform landscape

Stemningsskapende lyslenker

Lyslenker er stemningsskapende når du skal pynte til fest i hagen. Det gir også lun og god stemning om du skal kose deg alene med ei god bok og en herlig kopp med te før du tar kveld. På bildet nedenfor er trestammer støpt fast i betongklosser. Et ypperlig utgangspunkt for å henge opp en stemningsskapende lyslenke. Her er det bare å nyte kvelden.

Lys i blomsterbedene er både stemningsskapende og stilig. For den som er mørkeredd blir hagen et tryggere sted med riktig belysning. Lys på bakken som stråler opp i trekronen på store trær, er stilig. Du ser det ofte i parker og store hager, men blir like flott i en liten hage.

Framhev hagen med riktig lys setting
Via homedepot

Solcelle lamper

Solcelle lampene blir bedre og bedre og de er et godt alternativ for den som ikke ønsker å legge inn strømpunkter rundt omkring i hagen. Husk å tenke på kvaliteten når du skal velge lys. Solcelle lamper av god kvalitet varer i mange år uten at lyset blir dårligere. Ta derfor en titt rundt hos ulike forhandlere før du bestemmer deg. Sjekk gjerne på nett om din favoritt har blitt testet.

Skal du ha selskap og har behov for mer lys, kan du enkelt flytte rundt på solcelle lampene og samle de der du vil ha mye lys. Ingen skjøteledninger er nødvendige og snublefaren er derfor liten for gjestene og deg selv.

Framhev hagen med riktig lys setting
Via Duncan Meerding

Selvlysende maling

Selvlysende maling gir spennende effekt. Malingen samler på alt lys, ikke bare sollys. Når mørket senker seg, avgir den lyset til glede for deg og de som titter inn i hagen din. På bildet nedenfor er store blomsterkrukker malt. Noe å tenke på om du har krukker med farger du har gått lei av.

Har du slitte helleganger i hagen, kan du male hellene eller noen av disse. Hellegangen vil da lyse opp når mørket faller på. Små steiner kan også males. Samle de i glasskrukker til bordpynt, eller legg de i grupper i blomsterbed eller på trappa.

Framhev hagen med riktig lys setting
Via Indulgy

Belysning er vanskelig enten det er inne eller ute. Enkelte butikker er derfor villige til å la deg låne med lamper hjem. Er du usikker på om lampevalget er riktig for din hage, be derfor om å få låne med deg hjem for å prøve. Lykke til med lys settingen! Flere spennende hageprosjekter finner du under kategorien Hage og uteplass.

Klem fra Nina