Frisk luft og masse energi

Kanskje har du hørt om trehusbyen Levanger, den lille byen ved Trondheimsfjorden. Hvis ikke så får du vite litt mer om denne byen nå. For vi som bor her er så heldige å ha utallige muligheter til å komme oss ut i friskt luft og trene eller mosjonere. Vi har turstier rundt omkring i kommunen hvor vi kan løpe, gå eller sykle, vi kan padle kajakk i fjorden, spille fotball på mange baner, fiske i sjøen, og vi har mange fjelltopper som vi kan bestige i løpet av en sesong. Når snøen legger seg hvit og gjør det vanskelig å komme seg fram, da kan vi spenne på oss ski og gå milevis innover et vakkert fjell landskap. I dag skal du få bli med meg en tur på Skallstuggu. Dette er et av kommunens største utfartsområder og det er ikke rart. Her ligger Hårskallen 735 over havet og er et populært tur og topp mål før snøen legger seg. Og er ikke dette nok kan du ta turen videre innover til Skalltjønna, har du god tid og og har med deg litt mat og drikke kan du fortsette enda lengre. Visst er vi heldige som har en slik natur rett i nærheten. Skallstuggu er utgangspunktet for mange flotte turer i ulikt terreng, her kan man vandre milevis innover i fjellet, enten til fots eller på ski.

IMG_5061

Jeg har satt ny rekord i fjellturer i år, mye takket være min kjære mann som er veldig flink til å dra meg med på lørdags og søndagstur. Ingenting er bedre enn å komme ut i denne naturen, selv med mye folk som skal opp på toppen eller innover fjellet, går du som oftest alene og kan virkelig kjenne på roen.

IMG_5052

Siste turen vi var oppe før jul, sto sola så lavt på himmelen at den ikke klarte å nå fram overalt. Lyset ble helt spesielt. Utsikten formidabel.

IMG_5055

Rustet med pigger under skoene kom vi oss oppover, men da mannen min prøvde deg på samme turen noen dager senere måtte han gjøre vendereis. Snøen hadde lagt seg, det var is på stiene og rett og slett skummelt å forsøke å ta seg oppover.

IMG_5043

Når vi kommer høyt nok endrer landskapet seg. Myrene der mygg og knott ynglet i varmen i sommer er islagt. Det er spennende å se hvordan naturen forandrer seg i løpet av årstidene, selv her, hvor det er lite vegetasjon.

IMG_5027

Det knitrer under skoene når vi går, det er friskt i kinnene og det er godt å puste.

IMG_5028

Det er et stykke igjen til toppen herfra. Vi kan ta en enkel eller en litt tyngre løype. Vi tar selvfølgelig den tyngste…. Litt utfordring må man da ha, og jeg skal si man merker det på pusten etter å ha klatret oppover, noen ganger tenker jeg at det må da være en stor fordel med lange bein når man skal komme seg opp….

IMG_5006

Noen steder bygger snøfonnene seg opp, andre steder er det ikke en snøflekk…. Det kan blåse hardt her oppe. Skoleklassene har årlige turer opp til dette fjellet. En gang jeg var med en førsteklasse opp her, blåste det så ille at vi måtte holde ungene fast, de bare spratt bortover og hadde rett og slett vansker med å holde seg på beina. Vi valgte stien langs fjellsiden og fant oss et lunt sted å spise lunsj. Det ble ingen topptur den dagen, men ungene hadde det storveis :o)

IMG_4837

Fjellet får helt andre farger, lydene blir annerledes og her sto vi og så utover dette månelandskapet. Jeg eier ikke steds sans og synes det er godt å ha en sti å forholde meg til. Vi ser ikke snurten til den herfra og jeg er virkelig glad for at jeg ikke var alene….

IMG_4816

Vi har satt våre spor i snøen. Nytt en frisk og deilig fjelltur, man kan da umulig bli lei av å gå tur et slikt sted som dette…

IMG_4811

Det er rett før blåtimen inntreffer, vi har hatt en herlig naturopplevelse, vi har gått langt, vi har pratet, vi har lyttet og vi har kjent på roen.

IMG_4810

På tur nedover, piggene under skoene er gode å ha. Det ble siste turen før snøen tok overhånd. Jeg gleder meg til våren når vi igjen skal traske de samme løypene og kjenne på den gode følelsen av å være ute.

IMG_5031

Visst er det god trening med fjelltur, den bratte løypen får pulsen til å stige og musklene til å jobbe, men ikke minst er det godt for hodet og øynene å oppleve dette. I vinterhalvåret er det ekstra viktig å komme seg ut i frisk luft. Så kom deg ut og kjenn på vinden som blåser, kulden som biter i kinnene, regnet som sildrer eller plasker ned, vintersola som skinner eller nattehimmelen som har lagt seg. Etterpå er det så utrolig deilig å komme inn og kjenne på den energien den friske lufta har gitt oss. Ha en strålende dag!

EBFCBFD952F9BCAA999C2D46AE2AFA20

2 thoughts on “Frisk luft og masse energi

 1. amdesign says:

  For en plass, for noen vakre bilder!!!
  Så heldig du er som bor sånn til!!!
  Forstår godt at dere koser dere her!!!

  Ha en superfin dag!!!

  Klem fra Anne-Marit

Comments are closed.