Gratulerer med dagen!

Gratulerer med dagen alle sammen!  Grunnlovsdagen vår, den dagen demokratiet ble lovfestet. Historien er lang, første feiring av dagen skjedde i Trondheim i 1815, Stortinget feiret 17. mai for første gang i 1836. Siden har dagen på en eller annen måte blitt feiret, men ikke alltid slik vi gjør i dag. I 1828 la kong Carl Johan ned forbud om å feire 17. mai, dette førte til opptøyer og nedsabling av glade feirende på torget i Oslo, det såkalte Torgslaget. Henrik Wergeland var en av tilskuerne til dette slaget. Jeg liker feiringen slik vi har den i dag. :o) Musikk, barnetog, is og kaker, taler for dagen, samling på skolene og høytiden rundt dagen vår :o) Familien vår har pyntet bløtkake med flagget på i flere år. Det er så koselig å lage noe sammen med barna, er ikke kaken vår flott :o)

IMG_1288

17. mai 2012, en feiring som gjorde meg ekstra rørt, en feiring av demokratiet som på mange måter gjorde både godt og vondt. 22. juli var en av sønnene våre på Utøya, vi er så ufattelig heldige, vi fikk han hjem igjen. Han lever og vi kan holde godt rundt han. Når jeg i dag skal se de glade barna som løfter flagget og roper hurra i barnetoget, vil jeg ønske at det er slik vi skal få ha det. Vi vil at det skal være trygt og godt å bo i Norge, vi har demokrati og det må vi verne om. I dag skal jeg glede meg over de glade barna samtidig som jeg ønsker meg en verden der ingen mennesker, på brutalt vis, skal få lov til å bestemme over livet eller døden til et annet menneske.

DSCN3029

Her i Trøndelag er det meldt godt og varmt så det blir sannelig  en krevende aktivitet å ikle seg bunad i dag :o) De to siste årene har det vært så surt og kaldt at ullvotter og lue hadde vært det riktige antrekket til bunaden, hi, hi :o) Jeg håper dere alle får en super feiring, akkurat slik dere ønsker dere den :o) Og husk, i dag kan dere spise så mye is og kake dere bare vil ;o)

Til ungdommen av Nordahl Grieg

EBFCBFD952F9BCAA999C2D46AE2AFA20

 

2 thoughts on “Gratulerer med dagen!

 1. Wenche I.Hauger says:

  Så lekker 17.mai kake du har laget, Nina!
  Nå fikk jeg gode minner fra barndommen..og mammas bløtkake <3
  mmm.. :)
  Sterkt å lese om sønnen din.. som kom heldigvis kom hel hjem….
  Varme tanker og klemmer til dere :)
  klem Wenche

 2. Line says:

  Huff, for en opplevelse for familien – og ikke minst sønnen din. Ingen burde oppleve slik. Selv stod jeg utenfor Glassmagasinet da det sprang i Oslo, 3 minutter tidligere hadde jeg syklet Akersgata forbi alle stedene hvor bildene av blodige mennesker var fra. Litt som du sier, 17. mai siden har blitt en sterk dag og for min del, mindre nasjonalrettet og mer om samhold, menneskeverd og frihet til å ytre og være slik man vil.
  Ønsker deg og familien din en fin uke! :)

Comments are closed.

Translate »