Hagebenker – barndommens nostalgi

Mormoren og morfaren min hadde en hvitmalt hagebenk inntil husveggen. Når denne benken ble flyttet ut på våren, da gikk det endelig mot lyse, lette sommerdager langt oppe i nord. Jeg er oppvokst på Andøya, en vakker øy i Vesterålen og sommerværet var da som nå, ikke alltid til å stole på. Men du store min så herlig det var da sola skinte, vinden roet seg og havtåken ikke truet med å ødelegge idyllen. Da ble nemlig ettermiddagskaffen inntatt i solveggen utendørs, på hagebenken. Jeg blir rent nostalgisk her jeg sitter og skriver for jeg kan nemlig enda huske den gode sommerstemingen, lufta, sola som varmet i husveggen, den store hagen med ripsbærbusken som aldri fikk modne ripsbær, min snille mormor som ordnet kaffe på kjøkkenet og lot meg hjelpe til. Enda etter at jeg selv ble voksen og fikk barn, var hagebenken der og med bildet av min eldste sønn og hans oldemor på benken, smilende med hver sin is, ja da bestemte jeg meg for at hagebenk, det skal jeg ha i min egen hage. Som tenkt så gjort, hagebenk ble det selv om den ikke er hvitmalt :) Den er slitt etter mange år utendørs, for denne står ute også om vinteren, her har barna våre laget sølekaker, bygd lego, tatt en liten hvil og de siste årene har dette blitt mors frokostbenk :) Mer fra høsthagen min kan du se i dette innlegget. 

garden, autumn in the garden, garden inspiration, garden details

Mange av dere husker kanskje visen om “en grønnmalt benk i haven” – etter å ha hørt den visen må man jo bare ha en benk i hagen :) Her kommer det mer inspirasjon fra hagebenkenes rike…. Hagebenker du kan kjøpe og hagebenker du kan lage selv. En vakker benk omgitt av duftende roser….Via John Glover Photography Ta veldig gjerne en titt inn på hjemmesiden hans og nyt de vakre bildene, noen også fra Norge :)

Frith Lodge, Sussex. Country cottage garden in summer. Blue painted bench under Clematis 'Ville de Lyon' and rose, Rosa 'New Dawn' arch. Small statue as focal point
Frith Lodge, Sussex. Country cottage garden in summer. Blue painted bench under Clematis ‘Ville de Lyon’ and rose, Rosa ‘New Dawn’ arch. Small statue as focal point

Benker må ikke være så veldig avanserte, det er jo så mange helt enkle benker man kan lage selv som faktisk er like vakre og praktiske som de dyreste benkene på butikken, det er selvfølgelig helt avhengig av stil og smak. Her er en utrolig enkel benk du kan lage selv, satt i sitt rette element blir det både dekorativt og vakkert. Via bhg. 

101904193.jpg.rendition.largest

Et nydelig sted i hagen via bhg. Mange tresorter som det bygges benker av, tåler og stå ute. Etter som årene går får de en vakker patina. For å være sikker på at hagebenken din ikke trenger behandling kan det være lurt å få få en dokumentasjon fra forhandleren på hvilken tresort den er bygget av.

100684234.jpg.rendition.largest

Har du lecablokker etter husbygging liggende, kan de kanskje utnyttes til en benk som dette :) Via Bobvila Singel på bakken med tråkkeheller på ser forresten ikke så dumt ut.

101120217.jpg.rendition.largest

En noe mer avansert variant av pallesofaen :) Via funkyjunkinterior som viser framgansmåten på bygging av en slik sofa.

DIY Παγκάκια για τον κήπο σας22

Et vakkert hagemiljø med en hvitmalt benk som midtpunkt fra Falby interiør. 

82ff68f6706feef7fe33b647ba005bb8

Jeg kommer nok alltid til å ha en forkjærlighet for den slitte nostalgien framfor det glatte og nymalte, kanskje fordi jeg alltid har trivdes best i historiske hager. Hager som er preget av at de har stått i mange hundre år og tatt vare på av flinke hagefolk.

eff5e7aac9ec0262a1704904e74426ee

Omgivelsene rundt benken har kanskje mer betydning enn hvordan benken ser ut. I alle fall ble jeg umiddelbart trukket mot denne settingen med vårens blomsterprakt via Eckerts blog.

ce101fe9a7c9cc6fc0fcbf2fcfc9d9de

Sommervarmen har inntatt Trondheim og her oppe på verandaen i leiligheten vår, er det deilig og varmt. Lavendelen blomstrer i krukkene, kaffen nytes mens sola skinner og en og annen humle surrer faktisk rundt meg og lavendelen :) Rundstykkene er satt i ovnen og snart er det klart for lunsj på verandaen. Ferie er herlig! Ha en deilig dag alle sammen!

Klem fra Nina 

 

3 thoughts on “Hagebenker – barndommens nostalgi

Comments are closed.