Hagejournalen – for deg som vil at hagesesongen skal vare hele året

Hagejournalen - for deg som vil at hagesesongen skal vare hele året

​Har du planter i hagen du har glemt navnet på?

Har du noen gang opplevd å sette ned planter i hagen som du har glemt navnet på? I så fall er du ikke alene. I sommer besøkte jeg en fantastisk flott hage. Eierne er litt sånn "hagegale" i positiv forstand. De skaffer seg stadig nye planter som de vil teste ut. Er du litt hageinteressert, så er du sikkert enig i at det er naturlig å spørre om navn på plantene, i alle fall om det er noen du kunne tenkt deg å teste ut selv også.....På tur gjennom hagen dukket det fram flere planter jeg ikke hadde sett før og jeg spurte selvfølgelig om navnet. Like ofte som jeg spurte ble eieren svar skyldig. Hm, tja, den plantet jeg i fjor, hva var det nå den het igjen, vent litt jeg kommer sikkert på det, var svaret som gikk igjen.

En stor samling av plantelapper

Til slutt tok vi turen innom hageboden. Der hadde nemlig eieren samlet på plantelapper. Du vet, sånne som følger med plantene når du kjøper dem. Jeg tror ikke jeg overdriver om jeg sier at det var minst 100 forskjellige plantelapper der. Noen av plantene var for lengst borte, og noen av plantene var det vanskelig å kjenne igjen ettersom mange hadde likt bladverk og ikke sto i blomst enda. Den koselige hagedamen innrømte at hun lenge hadde hatt lyst til å lage en hagedagbok, hun ville jo gjerne dokumentere hagen sin. Utfordringen var at hun ikke helt visste hvordan hun skulle gå fram og så kom historien om hennes hagevenninne.

Hagejournalen - for deg som vil at hagesesongen skal vare hele året

Bye9design

Hagevenninnen som har oversikt over alt fra frø til blomst

Ikke langt unna bodde nemlig venninnen hennes som om mulig var enda mer interessert i hage. Hun jobbet med hagen hele året, samlet frø, ga bort og byttet planter og var med i et lokalt hagelag. Denne hagedamen kunne imidlertid ramse opp navn på alt hun hadde i hagen, når det var plantet, hvor plantene kom fra, hvor de sto i hagen og hvordan de trivdes. Hemmeligheten var hagejournalen hvor alt ble notert ned. Stille kveldsstunder med te i koppen ble brukt i drivhuset, eller på verandaen, ble jeg fortalt. Dagens gjøremål ble notert ned i hageboken og bilder av blomster og blomsterbed ble limt inn i boken. Slik jeg forsto det, var det ikke bare en hagejournal som var skrevet full, men opptil flere. 

Og akkurat da bestemte jeg meg for at jeg vil ha en hagejournal.....
Nina
Bye9design

​En koselig stund i hagen etter at dagens hagearbeid er gjort

Kan du se det for deg? En koselig stund i hagen etter at spaden og vannslangen er lagt bort for kvelden. Bilder og notater av alt det arbeidet du har gjort i hagen denne dagen, ja kanskje til og med år tilbake i tid.Du har kanskje en hagejournal selv? Det er jo strengt tatt bare å notere ned i en notatbok og vips har du alt dokumentert. Kanskje tar du bilder som du har lett tilgjengelig på telefonen. Det finnes også mange gratis hagejournaler, spesielt på engelsk, som du kan printe ut og bruke. Kanskje har du til og med kjøpt deg en hagedagbok som du har tatt i bruk.Det hadde vært veldig morsomt å høre fra deg hvordan du holder oversikt over hagen din, send meg gjerne noen ord, jeg er alltid på jakt etter nye tips. Nå skal du få høre litt mer om hagejournalen min.....

Hagejournalen - for deg som vil at hagesesongen skal vare hele året

Bye9design

Her kan du høre om hvordan jeg har tatt i bruk de første sidene i Hagejournalen

Her en kveld printet jeg ut Hagejournalen i A5 format. Jeg delte helt vanlige A4 ark i to og la det inn i skriveren min. Men før jeg skrev den ut, plukket jeg ut noen av bildene jeg hadde tatt tidligere på dagen. Jeg bestemte meg for at det første jeg skulle legge inn i hagejournalen, var navn, stell og andre opplysninger om staudene jeg har i hagen. 

Jeg valgte ut to bilder av hver staude, det ene var et nærbilde, det andre var et bilde av bedet stauden står i. Hagejournalen er laget som en pdf fil. Når jeg åpner den på min pc, kan jeg trykke på et bildefelt i journalen og velge det bildet jeg vil ha. For å få til det må du ha lagret bildene på din pc. Du kan også skrive ut bildene og lime de inn i journalen etterpå, men den første metoden er faktisk den enkleste :) Jeg la inn bilder på to sider med planteopplysninger/planteprofil. Deretter skrev jeg ut disse to sidene dobbelsidig. På bildet under ser du den ene siden. Deretter satte jeg hull på arkene og la de inn i hullpermen min. Nå kan permen fylles med de sidene jeg har behov for og tas med overalt. 

Hagejournalen - for deg som vil at hagesesongen skal vare hele året

Bye9design

Hagejournalen - for deg som vil at hagesesongen skal vare hele året

Hagejournalen kan du bruke hele året. Du kan sette deg ned i hagen med noe godt å drikke og nyte utsikten mens du noterer ned løst og fast som er viktig for deg. Dersom du er flink til å ta bilder året rundt, kan du lage deg en liten oversikt over hver del av hagen slik den ser ut hele året. Da har du et kjempegodt utgangspunkt for planlegging av hagen når vinteren har tatt overhånd. 

Vi som elsker hage, synes av og til det er godt å stenge for vinteren og gjøre noe annet. Likevel varer det sannelig ikke lenge før det begynner å krible i hagefingrene og vi venter og venter på våren. Med Hagejournalen kan hagejobben fortsette hele året. Her er det egne ark for planlegging av nye bed, ønskelister for både planter og byggverk, budsjett og prosjektskjema. Det er rett og slett noe for en hver, enten du er nybegynner eller erfaren. Og Hagejournalen kan du jobbe med hele året om du har lyst. Du kan printe ut din helt egen hagejournal akkurat nå om du har lyst. 

Hagejournalen - for deg som vil at hagesesongen skal vare hele året

Bye9design

Hagejournalen - for deg som vil at hagesesongen skal vare hele året

Bye9design