Hagen skal fornyes – da er det smart med en plan…..

Hagen skal fornyes - da er det smart med en plan.....
Nå skal hagen fornyes - med tips og råd fra et hagekurs

Staupslia - Levanger

Det er april, og jeg må ta på meg både jakke og votter når jeg skal ut på tur med Idefix. I dag lå snøen hvit på bakken da jeg tittet ut gjennom vinduet. Det var greit å snu ryggen til og sette på kaffen, holde rundt en varm kaffekopp og kjenne varmen bre seg. Kaffe hjelper mot det meste vil en kaffedrikker påstå. Og helt riktig, plutselig kunne jeg ta en ny titt på snøen. Ser det ikke ut som den holder på å smelte allerede.... Jovisst, den gjør det, og nede på gata er det jo helt bart. Optimismen brer seg, og plutselig titter noen solståler inn i stua. Jeg kjenner plutselig at dette bare må bli en god dag. 

Innen ungdommene er oppe og har syklet av sted, og Idefix og jeg har rukket og komme oss ut på første tur, er snøen borte. Endelig er det vår. Når snøen ikke blir liggende, ja da er det på tide å komme i gang med hageprosjektene. Jeg skal nok tåle noen frostnetter til, men nå er det snart mai, og da er det vanligvis slutt på frosten her i Trøndelag. 

Ny platting gjør hagelivet enklere 

I fjor gjorde vi et stort løft i hagen vår. Blomsterbedet langs den varmeste og luneste veggen ble fjernet og en helt ny platt ble bygd. I tillegg utvidet vi plattingen ved kjøkkenet og har nå fått en stor og funksjonell platt hvor hele familien kan samles uten at det blir trangt. 

I tillegg til at det nå blir bedre plass til sittegrupper, grill og annet, fikk vi fjernet en annen utfordring. Nemlig mose i plenen. På grunn av buskene og nabohuset ligger deler av plenen i skygge fra midt på dagen og fram til kvelden. Her er det vanskelig å få gresset til å gro, i tillegg til at det er mye "gangtrafikk" akkurat her. Et problemområde i hagen er dermed forsvunnet. 

Kan du se hvilken jobb jeg snart skal i gang med...... Jepp, beising. Vi lot det nye treverket stå over vinteren etter anbefaling fra snekkeren. Om ikke lenge skal hele plattingen få samme farge som den første delen. Heldigvis liker både jeg og datteren min å beise, så dette skal vi nok få unna en godværsdag. 

Nå skal hagen fornyes  - med tips og råd fra et hagekurs

Peonene ble flyttet og gresset fjernet til fordel for ny platt. 

På baksiden av huset har vi bygd helt ny platt i solveggen. Her varmer det fra tidlig på morgen til langt utpå ettermiddagen og det er ofte vindstille på akkurat denne siden. Med andre ord var det å fjerne blomsterbedet et smart trekk for oss. Nå får vi utnyttet soltimene langt bedre ettersom stolene våre ikke lenger konkurrerer med stauder og busker. Etter beisingen er det klart for sommerblomster og krukker eller kasser. Jeg har ikke helt bestemt meg hvordan vi skal innrede her, men denne delen er altså nå en del av planleggingen jeg er i gang med. 

Noen vil kanskje synes det er trist å bytte ut et staudebed med treplanker, men for oss var det et bevisst valg. Det har vært et svært arbeidskrevende bed ettersom det er veldig tørt og varmt inntil veggen. Hvert år har jeg fylt på med nye planter fordi noen har tørket. Nå er jeg rett og slett klar for et enklere hageliv :) 

Helt nederst i bildet under, ser du en liten jordflekk ved platten. Her står det peoner, og jeg er hoppende glad over at det nå spretter som bare det nede i jorda. Disse peonene er nemlig ca. 30 år. De har stått inntil veggen like lenge og vokst seg store og frodige. Hvert eneste år har de bugnet over av blomster. Jeg var inne på tanken om å bygge platten rundt disse flotte plantene, men ombestemte meg. Nå er peonene flyttet rett ut fra veggen og satt med rotsystemet akkurat samme vei som de alltid har stått. Trolig vil vi måtte vente på blomstring, men de lever..... og nå skal jeg ordne kantene rundt dette bedet. ​

Nå skal hagen fornyes  - med tips og råd fra et hagekurs

Ny plan for hagen ble nødvendig

Etter at vi bestemte oss for å utvide plattingen så jeg raskt at det ble noen utfordringer med en del av plantene som hadde stått ved solveggen. Her etablerte jeg for noen år siden et staudebed som hadde vokst seg stort og flott. Her kan du lese om det. De aller fleste staudene trivdes best i full sol, men nå er altså det meste solrike bedet blitt historie.Et nytt bed ble gravd ut ved bua i hagen, her er det mye sol fram til 12 deretter blir den borte fram til kveldssola kommer. ​I løpet av sommeren i fjor fant jeg ut at nå er det nødvendig med en ny plan for hagen.

Jeg meldte meg på et hagekurs og selv om jeg er bare i startgropen, har jeg lært en del nytt. Jeg er overbevist om at dette er en nyttig investering for meg som har handlet planter etter innfallsmetoden og det jeg har likt. Nå er jeg igang med å samle inn inspirasjon slik at jeg vet hva jeg skal ha når tiden kommer for å dra på hagesenteret. Noen av bedene som finnes i hagen skal graves opp på nytt, noen trær skal fjernes og noen busker flyttes. Hagekurset har hjulpet meg til å se på helheten i hagen og tenke mer soner og nytte. Det har også hjulpet meg til å være tålmodig, og jobbe med noen få ting i gangen. 

Nå skal hagen fornyes  - med tips og råd fra et hagekurs

Sol og lysforhold er viktigere enn vi tror - kjekt med hagekurs

Nå er det jo ikke slik at jeg er helt nybegynner i hagen. Jeg har mange års erfaring med blomster og busker, men med et hagekurs ser jeg rett og slett på hagen med nye øyne. Ett av grepene som skal gjøres etter å ha gått på kurs, er å bli bevisst lysforholdene i hagen. Derfor knipser jeg nå bilder fra flere vinkler til forskjellige tidspunkt.

Bedet på bildet under, er for eksempel perfekt for planter, stauder og blomster som trives i sol. Her er det nemlig sol fra tidlig på morgenkvisten til seint på kvelden. Men med det digre treet, som lager skygge og tar det meste av næringen fra jorden, er det mer krevende å lykkes med staudene. Her er planen å fjerne treet og bygge opp et nytt staudebed med høye og lave planter, men detaljert planlegging av bed skal jeg lære om i en annen kurs modul. Inntil videre går jeg fortsatt på fotojakt etter sol og skygge slik at jeg har større sjanse for å lykkes med plantene mine. En plante som trives vil nemlig vokse seg frodig og flott, akkurat slik både jeg og kanskje du drømmer om. 

I kurset har jeg også lært mer om jordsmonn, næring, vann og luft. Helt vesentlige faktorer som er viktig i hagen. Dette vil jeg snakke mer om når jeg setter i gang med planting av de ulike vekstene, samt kompostbingen som trolig blir etablert på nytt i sommer. 

Nå skal hagen fornyes  - med tips og råd fra et hagekurs

Planlegging av ny kjøkkenhage

Bærbuskene og krydderbedet ser ikke så flotte ut akkurat nå, men dette er et av de meste frodige stedene på sommeren. I motsetning til tidligere år, skal jeg nå fylle kjøkkenhagen med flere krydderplanter som er flerårige. Jeg er på leting etter de riktige plantene og når været blir varmt nok, da skal det plantes. I år blir det ikke impulskjøp!! Gressløken ble i fjor flyttet fra solveggen og hit, den vokser allerede villig og er snart klar for bruk.

Et slikt opphøyd bed i metall som dette, luner godt til plantenes røtter. Selv om det kan bli veldig kaldt i Trøndelag om vinteren, har jeg enda ikke opplevd at flerårige krydderurter har dødd i denne kassen. Jeg lar plantene visne ned og klipper ikke bort noe før vårsola varmer og det skytes nye skudd. Her kan du lese mer om krydderbedet og min spiselige hage, slik det ser ut når det er i bruk. 

Nå skal hagen fornyes  - med tips og råd fra et hagekurs

Hage-notatbok under planlegging

Mens jeg går her og knipser bilder, planlegger og gjør mine oppgaver i hagekurset, blir ideen om en egen hage-notatbok til. ​Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men jeg kunne tenkt meg en notatbok der jeg enkelt kan legge inn bildene fra pcn min og samtidig notere ned merknader som sollys, skygge og andre ting. I boken ønsker jeg meg også sider der jeg kan legge inn bilder av blomstene, staudene og det jeg planter. Jeg vil også ha sider hvor jeg kan skrive inn dato for planting, hvordan de trives, om planten er flyttes, delt osv. Akkurat nå er hodet fullt av ideer til en praktisk hagenotatbok. Ta gjerne kontakt med meg om du også har noen ideer om hva den kan fylles med..... 

Planen er å få notatboken ferdig i løpet av mai, akkurat nå jobber jeg med å finne et format som passer perfekt til å ta med seg ut i hagen og notere underveis. ​

Nå skal hagen fornyes  - med tips og råd fra et hagekurs

Med hund i hagen

Skjønne, tøffe Idefix, flyttet inn til oss i fjor sommer og jeg så allerede da at blomsterbed kan bli en utfordring med denne tassen. Han elsker nemlig å grave i jorden, og spesielt når han ser at jeg gjør det samme.... Da må det jo være lov, ikke sant. Enda har jeg ikke funnet ut av hvordan vi skal løse denne utfordringen og jeg vil jo gjerne ha han med meg i hagen. Er du hundeeier og har noen tips til meg så blir jeg superglad! Her står han ved den umalte leveggen vi også satte opp i fjor. Han titter ned på peonene og jeg håper han ikke hopper rett ned på de nye skuddene..... Kaprifolen spirer som bare det. Snart vil den sno seg oppover veggen og etterhvert vil vi kunne kjenne den herlige duften av blomstene. 

Nå skal hagen fornyes  - med tips og råd fra et hagekurs