Hagen har våknet til liv igjen

Endelig, nå skjer det meste i rivende fart her ute i hagen min. Det ser ut til at alt våkner til liv igjen samtidig. Noen timer med varme her en dag, var alt som skulle til. Jeg har gått en runde og tittet på stauder, løkplanter, bærbusker, roser, krydderplanter og busker. Noen ble plantet i fjor, og noen har stått her i nesten 30 år :) Det meste ser ut til å ha tålt vinteren godt og nå er jeg veldig spent på om plantene som jeg satte ned i fjor vil trives der de har fått sitt bosted. I fjor begynte jeg å skrive ned navnene på stauder og blomster som jeg plantet, i år skal jeg jakte navn på de som står her fra før og som jeg ikke kjenner navnet på. Jeg har egentlig alltid tenkt at det er ikke så nøye med å kunne navnene så lenge jeg vet at de trives. Men ettersom hageinteressen har vokst og jeg har begynt å snakke med andre om hage, ja, da er det litt vanskelig å henge med i samtalen når jeg ikke vet om vi snakker om samme plante…. Godt at jeg fotograferer plantene titt og ofte, da kan jeg vise fram bildet og ofte blir det morsomme samtaler ut av det, og ikke minst, lærerikt. Her begynner de hvite duppene eller duppsoleie å knoppe seg. En kjent og kjær plante i mange eldre hager, spesielt nord i landet :)

DSC_5992 DSC_5990

Denne hvite perleblomsten plantet jeg ut i fjor vår. Løkblomsten ble kjøpt inn for å gi vårstemning i stua og etter avblomstring satte jeg den ned i en stor krukke utenfor kjøkkendøra. Det var fortsatt liv i den da vårsola begynte å varme og det var mulig å grave litt i blomsterbedene igjen. Den ble plantet og klippet ned og nå står den jammen her og blomstrer rett utenfor kjøkkenvinduet. Jeg slutter aldri å glede meg over slike under :)

DSC_5993 DSC_5994

Junisøtmispelen strekker sine blomstrende grener rett opp mot himmelen. Trenger du et hardfør, smalt tre, hvor grenene strekker seg oppover og ikke utover, ja da er dette noe for deg.

DSC_5995

Alperipsen har knoppet seg og har allerede strukket seg langt. Egentlig alt for langt, noen grener vokser i en helt annen retning enn det jeg hadde tenkt, noen vokser til og med rundt og rundt…. Så her er det behov for klipping. Nå har jeg lest at alperipsen ikke skal klippes før ut i juli, dette må jeg nok lese meg opp på og da skal dere få høre hvordan det har gått :)

DSC_5998

Tulipanenen mine ville det liksom ikke helt i år. Jeg vet ikke hva jeg har gjort feil, men det er mulig det har blitt for tørt inne ved veggen der de står. For tung og våt jord er heller ikke bra for tulipanløkene, så jeg må vel finne et bedre sted for de i løpet av høsten :) Men alt er ikke svart, noen av tulipanene har sprunget ut og til gjengjeld er de veldig fine.

DSC_6002

Gode gammeldagse hagepioner som har stått her i snart 30 år…. De har blomstret flittigere og flittigere for hvert eneste år og gir mange blomstergleder i løpet av forsommeren. En enslig pion i en enkel vase er nydelig på bordet.

DSC_6003 DSC_6011

For to år siden plantet jeg denne silkepionen som ser ut til å trives godt sammen med sin eldre og langt større pionsøster.

DSC_6004

I fjor plantet jeg en pil…. Jeg var kjempespent ta deg tok turen ut i hagen for å titte etter hvordan det har gått i vinter. Svaret er grønne skudd og mange knopper. Lykke :)

DSC_6015 DSC_6016

Denne gule planten er veldig vanlig i hager her i Trøndelag, så vanlig at jeg ikke husket hva den het…. Jeg plantet denne for noen år siden, i en skråning som ligger i halvskygge. Den stortrives som dere kan se :) Etter å ha googlet litt har jeg funnet ut at denne heter Gullkorg. Et vakkert navn på en tidligblomstrende staude.

DSC_6009

Gullkorgen står i en skråning ved siden av en steintrapp. Her trives også Hostaen godt og i dag skal jeg ut og plante flere hosta og rydde litt i dette blomsterhavet. Jeg elsker denne årstiden, når hagen har våknet til liv igjen. Håper dere alle får en super pinsedag!

Klem fra Nina

One thought on “Hagen har våknet til liv igjen

  1. Toves Sammensurium says:

    Ojsann Nina – her er det tett før alt eksploderer!SÅ mye fint som kommer hos deg,o lykke!Venter jeg også,tror ikke det kommer helt helt enda men med litt varme…kanskje???? Den som venter på noe godt venter ihvertfall ikke forgjeves! Og nesten like viktig er at jeg får kjøpt litt mer å fylle bed´ene med…har så mange bed men fint lite i dem enda,- men det skal bli litt etter litt.Og det er jo så spennende å planlegge og plante og følge med…og til slutt få belønningen!!!!
    Den får du denne uken!!!!Nyt!
    Toveklem .)

Comments are closed.