Hagen i april

Jeg velger meg april. Det er måneden da det begynner å sprette og gro her oppe hvor jeg bor. I alle fall er det det vi liker å tro, noen ganger kan naturen være skikkelig lunefull. Da settes det meste på vent til langt uti mai. I år har solen varmet det meste og i min hage skal du grave langt for å finne tele i jorden. Nå er staudebedene, blomsterbedene og krydderkassene mine på solsiden luket og klar for hagesesongen. Plenen er raket og nå er den snart klar for gjødsling. April er en måned der du kan gjøre veldig mye hagearbeid. Pass likevel på avhengig av hvor du bor og hvilken værtype du har. Det kan fortsatt være fare for nattefrost mange steder i landet. Men nå skal du få noen tips du kan ta med deg når du skal ut og jobbe i hagen din.

7a779ee6fe90f041a115fbf612c8bd42

Generelt:

Nå kan du klargjøre jorden for såing og planting. Fjern gammelt vinterdekke, lauv og annet rask som har kommet til i løpet av vinteren.

Fjern ugress og tilsett gjerne jorden litt torvstrø som holder på fuktigheten når vårsolen varmer.

Nå kan du finne fram og gjøre klar plantestøttene du skal benytte i blomsterbedene dine. Etter at du har luket bedet kan du plassere støttene over skuddene til planten. Da vil de vokse naturlig inn i ringen/støtten og du slipper å bøye og knekke på stilkene når de allerede har vokst seg store.

3b4c49297aec50129b555f6f0e52c7ed

Løkblomster:

Gjødsle løkblomstene fra de står i blomst til de visner. Dette vil ikke ha effekt på planten din i år, men all gjødsel vil trenge ned i knollene og føre til sterkere blomstring neste år. Dette gjelder spesielt løker som ligger i jorden år etter år. Dersom du i tillegg kniper av visne blomsterhoder rett under blomsterhodet, vil knollen kunne konsentrere seg om å samle krefter til ny blomstring. Kniping av blomsterhoder er tidkrevende og passer nok best til hager med mindre mengder.

gardentoolrack4

Hva du kan gjøre i prydhagen:

Våren er en flott tid å plante nye busker og trær, da får de en hel sommer på seg til å utvikle rotsystemene sine. Er det spesielle planter og busker du ønsker å plante, kan det være lurt å sjekke med gartnerne på hagesenteret og få noen gode planteråd.

Stell godt med løkplantene dine. Nå kan du også planlegge hvor du skal sette nye løker til høsten.

Ta bilder av hagen din etter at du har luket ugress og fjernet vinterdekke. Da er det enklere å få oversikt og planlegge hvor du skal sette løker til høsten.

På denne tiden er det enkelte steder i landet, fint å plante og dele opp stauder. Det er imidlertid avgjørende at telen er ute av jorden og at du ser hvor staudene vokser og hvor stor den er.

Noen busker og trær kan med fordel beskjæres på denne tiden av året. Roser må du vente med til bjørka får “ører”, ellers kan stilkene fryse. Hortensia og kornell er planter som blir glad for litt formklipping nå.

Lange skudd kan du binde opp nå slik at de har noe å vokse etter.

Har du fjellplanter i hagen din? Det er vakkert med stein og grus rundt disse plantene. Har du bare noen få, kan du kjøpe en pose med dekorstein på et hagesenter og dekke jorden rundt planten. Det blir både vakkert og dekorativt og framhever plantene. Men steinene har også en nyttefunksjon. Dersom fjellplanter står i dyp og fuktig jord, vil de kunne råtne. Disse plantene er vant til skrinn jord og tørre forhold. Dytter du steinene godt under bladene og inntil stilken på planten, vil de hjelpe til å drenere vann bort fra selve stilken.

Beskjæring av prydbusker og trær gjøres når det er nødvendig. Det finnes ingen regel for at dette må gjøres regelmessig. Syke, døde og ødelagte grener må du imidlertid fjerne. Dersom du ønsker en pen fasong på treet ditt, må du sørge for å beskjære når du ser det er nødvendig.  Noen busker blomster på fjorårets grener, og noen blomstrer enda mer om de blir regelmessig beskjært, dette gjelder feks. klematis. Ønsker du å gjøre alt riktig, er det lurt å finne ut hvordan akkurat ditt tre vil ha det. Hagebøker og enkelte hagesentre med nettsider, har god oversikt over de vanligste trær og busker.

Gjør klar sommer krukkene: Om du ikke gjorde alt klart i høst, er det nå lurt å finne fram det du har av krukker og kar. Tøm ut gammel jord dersom det er små krukker, i store krukker kan du blande inn ny, god og næringsrik jord i det som finnes fra før. Tomme krukker kan du gi en skikkelig vask. Samle steiner eller lekakuler og gjør klar dreneringen. Nå på vårparten begynner krukkene å komme inn til hagesentrene, om du er på jakt etter spesielle krukker bør du ta en titt nå. På sensommeren finner du alltid krukker på salg, men du har ingen garanti for at akkurat de krukkene du vil ha er på salg, eller at det er flere igjen.

Vaske og vedlikeholde hagemøbler: Venter du til våren med denne jobben, er tiden inne nå.

Via down to earth digs

Kjøkkenhagen

Jeg gleder meg alltid til å begynne med kjøkkenhagen. Når jeg kan plante salat, krydder og urter i varm og god jord, da er hagelivet herlig.

For deg med større kjøkkenhage og kanskje grønsaker som overvintrer, er det på tide å spa opp disse og kanskje så tidlig grønsaker i stedet. Spør deg fram på hagesenteret slik at du får råd med utgangspunkt i den herdighetssonen du bor i.

Dersom du er nybegynner i kjøkkenhagen, bør du starte med vekster du vet vokser i den sonen du bor i. Ikke la deg friste av eksotiske vekster som ikke hører til her i nord. Ingenting dreper entusiasmen og gleden over hagearbeid mer enn å mislykkes gang på gang med det du planter. Finn derfor fram til vekster som trives i din sone og med det jordsmonnet som finnes i din hage.

Bind opp bringebærbuskene nå. I min hage skyter de fart som bare det, frosten har klart å presse stokkene opp av jorden og nå må de bankes på plass igjen.

April er en fin tid å plante nye bærbusker. Husk at telen må ha gått ut av jorden. Bærbuskene du skal plante på denne tiden, bør ha stått utendørs og blitt herdet. Ikke kjøp bærbusker som har stått inne i et varmt hagesenter og plant ut. Da kan du risikere at planten fryser og dør. April er en lunefull måned og noen steder i landet, blant annet her jeg bor, har vi nok mange frostnetter i vente fortsatt.

4aa8c3f5d094c1780b2b80b6153c5b79

Her kan du lese om hagen i mars, dersom du gikk glipp av det. Håper du nyter våren og har mulighet til å jobbe i hagen eller gå turer i parker og se på alt det vakre som våkner til liv.

Klem fra Nina