Hagen i februar

Februar er godt i gang og du er kanskje i gang med å klargjøre og glede deg til våren og hagesesongen. Om du ikke har gjort så mye enda, så kan det vel hende at tankene har begynt å leke litt. Jeg er glad i vinteren, spesielt når det er snø ute og alt er hvitt og rent. Den brune vinteren, med regn og sørpete føre utendørs, den kan jeg spare meg for. Men nå er det jo en gang slik at vi ikke bestemmer over dette været og vi får bare tilpasse oss det været som er. Hagearbeid kan du gjøre nesten året rundt, og i februar begynner det faktisk å livne til litt ute i hagen. Det er denne måneden sevjen i trærne begynner å røre på seg, langsomt stiger den oppover og forbereder seg til våren. Er ikke det godt å tenke på.

 

IMG_5417

Utendørs

Dersom det er mye snø i hagen, må du ta en runde og riste av grenene slik at de ikke knekker. Kost av alt som kan bli ødelagt av tung og våt snø. Har du drivhus bør du finne fram kosten og få tatt unna snøen for å unngå skade på taket. 

På frostfrie dager er det noen trær som kan beskjæres i februar. Noen trær “blør” når de blir beskjært, derfor er det lurt å gjøre det før sevjen stiger. Eksempel er steinfrukt trær, lønn og bjørk. Bringebærbusker, blåbærbusker og solbær kan også beskjæres på denne tiden. 

Enkelte steder i landet er det mulig å luke ugress i februar. På denne tiden har ikke ugresset rukket å utvikle rotsystemene sine, det er derfor enklere å luke bort større mengder med ugress nå, enn når de fester seg. 

Dagene begynner å bli lengre og sola vil etterhvert begynne å varme når den titter fram. Det betyr større forskjell på temperaturen mellom natt og dag. Tenk derfor på plantene som blir utsatt for sola, pakk de inn slik at de ikke blir skadet. 

DSC_9582

Se etter røttene til busker og trær. Dersom telen har dyttet de opp over jorda, bør du dekke de til slik at busken ikke blir skadet av sol og frost. Fjern døde planter og annet som ligger i blomsterkrukker og bed. Se til utstyr som står ute, dekk det til om nødvendig.

Hagen i februar

Se til planter og knoller som overvintrer

I februar er det på tide å begynne å se til planter og knoller som overvintrer. En liten skvett vann kan de få, men de trenger ikke så mye før de igjen skal opp i lys og varme. Har du plantelys kan du allerede nå begynne å tenke på å hente fram plantene, men uten plantelys bør de få stå kjølig, uten for mye vann, en stund til.

Sommerplantene trenger både varme og godt med lys for å vokse seg tykke og frodige. Tar du de opp i varmen uten godt lys, vil de bli spinkle og ikke så fine som de kan bli. Dersom du ikke har drivhus eller kunstig blomterslys, vent i noen uker til med å hente de fram, men sjekk om de trenger litt vann. 

Knollene kan du også ta en titt på. Er de skrukkete kan du dusje de med litt vann. Råtne deler kan du skjære bort. Ikke oppbevar friske knoller sammen med disse. 

Pass på at det ikke blir for kaldt for plantene og knollene. 

DSC_9943

Planlegging av uteområdet

Når vintersola skinner og været er nydelig, da er det godt med en tur ut. Ta en runde rundt i hagen og begynn planleggingen av våren. Ta bilder og noter, skal du plante nye busker, lage et nytt blomsterbed eller skal du kanskje lage deg en krydderhage. Ta bilder fra forskjellige vinkler, det er veldig greit når du skal forsøke å se for deg hvor du skal ha ting. Mål opp og noter ned. 

Det er morsomt å sitte innendørs og planlegge våren, mens vinterkulden river i veggene. Nyt bildene i frø kataloger, blomster og hagebøker eller de utallige nettsidene. 

Helsinki i februar

Mens vi venter på våren er det bare å nyte de vakre og fargerike blomstene som etterhvert kommer i butikkene. Nyt februar, vi er heldige som har så mange årstider, plukk grener og sett i vaser, slik kan du tyvstarte på våren innendørs. Mine favoritter akkurat nå er tulipaner, ranunkler og ikke minst…. perleblomsten. Ha en herlig februar! 

Klem fra Nina