Hagen i januar

Hagen i januar - bye9design

Hagen kan brukes og nytes - også i januar

Det er nesten ikke til å tro, etter ei jul med regn, vind og fenomenet perlemorskyer, ble det hvitt til nyttår. 1. nyttårsdag lavet nemlig snøen ned og la seg som et hvitt teppe på omgivelsene. Det er rent så man kommer i skikkelig godstemning når man ser seg rundt. Vi har feiret mesteparten av julen på hytta, der har det vært snø og flotte skiforhold helt siden julaften, men også der merket vi regnet og vinden som har blåst over land og strand den siste uken.

Men nå skal vi ta en titt på alt det vi kan finne på i hagen i januar. Landet vårt er langstrakt og herdighetssonene er ulike. Noen steder kan hagearbeidet starte allerede i januar, men i kalde og snørike soner, må vi nok vente til et godt stykke ut på våren. Bildene jeg har brukt i dagens blogginnlegg er fra Steinkjer Hagesenter hvor jeg tuslet litt rundt og tittet sammen med Idefix, 1. nyttårsdag. Han elsker snø, men er ikke så glad i at matmor stopper for å knipse bilder. 

Hagen i januar - bye9design

Idefix på tur ved Steinkjer Hagesenter

Lek i snøen

Med snø i hagen og barn i huset, ja da er det bare å leke og finne på aktiviteter. Husk, herjing i snøen, snøballkrig og bygging av snømann, snøhule eller kanskje en borg, kan bli en flott treningsøkt sammen med barna. Hos oss ble stativet til trampolinen brukt som grunnlag for snøborg. Veggene i borgen ble bygd opp rundt stativet og resultatet ble en rund og fin borg hvor vi drakk kakao, hadde snøballkrig og koste oss. Det aller morsomste var imidlertid selve byggingen, som spesielt far og datter gjorde en god innsats med. 

Lyslenker, batterilys, levende lys, stemningen er til å ta og føle på når snøhulen eller lyslyktene blir opplyst etter at mørket har senket seg. Selv om du ikke har barn å leke i snøen sammen med, så kan du bygge snølykter og pynte opp med foran huset. 

Hagen i januar - bye9design

Små detaljer, når vi tar oss tid.....

Lag deg en sitteplass et lunt sted og begynn planleggingen

På denne årstiden er ikke sitteplasser i hagen det vi tenker mest på, men lag deg likevel et sted hvor du kan sette deg ned. ​Har du vært ute og gått tur er kroppen varm og det er noen ganger litt godt å sitte ned utendørs og nyte den friske luften før vi går inn. Nå kan du titte litt i hagen din, kanskje knipse noen bilder og begynne planleggingen.

Denne tiden er nemlig perfekt for planlegging av hage. Har du ikke begynt med det før, så kom i gang nå. Finn fram en notatbok som du bruker bare til hagen. Her kan du tegne en skisse av hagen, notere ned mål og sette inn bilder. Hvis du husker hvilke planter du har kan du notere ned dette også. Etterhvert som plantene dukker opp til våren og sommeren, kan du fylle på med flere navn. Du kan også ta en titt på bilder fra tidligere år og se om du husker hva blomster og planter heter.

Hagen i januar - bye9design

Nysnø og vintergrønt

Hagen i januar - bye9design

Bittesmå, røde, fargeklatter i snøen

Hagebok med egne notater 

Ikke er jeg bare glad i hage, jeg elsker også å ta notater, planlegge og tegne. Derfor er jeg i gang med en ny ebok som kommer ut i nettbutikken min i slutten av januar/begynnelsen av februar. I den vil du finne huskelister, notatsider, plass til å lime inn bilder. Rett og slett en bok hvor du kan samle informasjon og planlegge din egen hage eller veranda. Mer informasjon om boken vil komme senere, men meld deg gjerne på fredagshilsenen, da er du sikker på at du ikke går glipp av den.

Hagen i januar - bye9design

Mens vi venter på våren, ved Steinkjer Hagesenter

Hagen i januar - bye9design

Vintergrønt med snø, vakkert

Huskeliste for hagen i januar​

 • Pass på småfuglene - gi de mat og husk å gjøre det jevnlig når du først har begynt
 • Rist snø av busker og trær som kan bli skadet av tyngden
 • Har du drivhus, må du jevnlig fjerne snø fra taket. Noen drivhus tåler mye, men det er lurt å passe på
 • Om du ikke gjorde det i høst, så kan det være lurt å samle grener og binde opp busker slik at de ikke knekker av snø og vinterstormer. 
 • Begynn planlegging av sommerblomster - du kan allerede nå bestille sommerløkene som skal plantes tidlig på våren
 • Har du planter i drivhuset som overvintrer, kan du plukke bort visne blader for å unngå mugg
 • Vaske, olje og ordne klar hageredskapene. God behandling av redskapene gjør at du har de lenge. Er det noe du mangler eller som du kunne tenkt deg til hagen, sett det på ønskelisten nå
 • Har du kald kompost i hagen, kan du røre rundt om du kommer til. Komposter trenger luft for å virke optimalt, også om vinteren. Har du varmkompost må du sørge for lufting og jevnlig tilførsel av nytt materiale også om vinteren. 
 • Noen steder kan du allerede nå vinterbeskjære busker, husk at dette varierer i vårt langstrakte land.... 
 • Er du veldig redd for å ødelegge eller skade plenen må du være forsiktig med tråkk, spesielt om det er barfrost. Tråkk på samme sted over tid, vil kunne knekke og skade gresset. 
 • Finn fram en notatbok, begynn planleggingen av hagen 2017, ta bilder, lag islykter og lek deg i snøen
Hagen i januar - bye9design

Nyt vinteren og gå på tur når vær og føre tillater det

Vil du ha mer inspirasjon til vinterhagen finner du det under Hage og uteplass. Nyt hagen eller verandaen din i januar og gled deg til flere, nye hageinnlegg i ukene som kommer. Hage og uteplass vil også være tema i fredagens hilsen til deg som har meldt deg på fredagshilsenen, så det er bare å glede deg :) Er du ikke påmeldt fredagshilsenen, da kan du gjøre det under blogginnlegget.