Hagen i juli

Hagen i juli, det er tid for å nyte. Blomstene står i all sin prakt, vanligvis er det også noe godvær denne måneden slik at utelivet riktig kan nytes :) Hagearbeidet kan gjemmes til det er overskyet og dårligere vær. For oss i Trøndelag betyr det egentlig at stort sett hele juli kunne vært benyttet til hagearbeid…..Jeg har tatt en liten runde i hagen etter ferieturen, visne blomster er klippet bort, bærbuskene er støttet opp med nye pinner og blomstertråd, gresset er klippet og ugresset er luket bort. Etter at jobben var gjort ble det en liten runde med kameraet. Etter at jeg begynte å fotografere i hagen har jeg også begynt å samle på navnene til de rosene og staudene jeg har. Imidlertid er det fortsatt en del jeg ikke kan navnet på og denne er en av dem. Det er en stilkrose som er så vakker, jeg synes nesten den ligner på en ranunkel i blomsterbladene.

Roser

Denne fersken fargede rosen ble plantet i år. Den er remonterende og er visstnok en ny type rose som skal være både sunn og sterk i følge Hageland hvor den ble kjøpt. Navnet er «From far away».

RoseVakker er den helt utsprunget også. Selv om vi er i slutten av juli, kan du fortsatt gi rosene litt gjødsel. Pass også på og fjerne alle visne blomster. Dersom rosene danner frø/nyper, vil det kreve så mye krefter av planten, at det vil bli færre nye blomster. Plukk noen flotte roser og pynt med disse innendørs dersom regnet siler ned.
Rose

Det ble noen nye stauder også i år. Denne søtingen er nok kjent for mange, Småhjerte eller King of Heart heter den, og blir ca 25 cm høy. Den tåler både full sol og halvskygge og har sin blomstringstid akkurat nå og et stykke utover høsten. Den skal visstnok være både nøysom og hardfør, så får vi se hvordan den trives over vinteren.

DSC_6233

Enda en staude som skal blomstre utover juli – august er denne. Nærmere bestemt storhjelm som kan bli over 1 meter. Her hos meg får den stå i bakkant av blomsterbedet, støttet opp av en tuja. Når jeg prøver uten nye stauder kjøper jeg alltid en av hver. Dersom de trives og dukker opp neste år, kan det skje at jeg kjøper inn et par til for å gjøre det frodigere. Av kjente planter som jeg vet trives, kjøper jeg alltid to eller tre stykker, da slipper jeg å vente så lenge på at de fyller igjen de åpne plassene i blomsterbedet. Ulempen er at det raskere blir behov for deling av planten, men det er egentlig en takknmelig jobb. Hils på Storhjelmen :)

DSC_6238

Denne hostaen står i knopp, noe senere enn den pleier, men slik er det vel med det meste her i år. Husk å vanne godt der plantene dine står i le for regn. Gi en skikkelig rotbløt slik at vannet trekker godt ned i jorden. En liten skvett vann hver dag vil ikke være nok til at det trekker ned i jorda til plantens røtter. Spesielt rhododendron er sårbar for tørke, da røttene ligger rett under jorden.

DSC_6241

Planter som er høye bør bindes opp nå. Kommer det en skikkelig regnskur kan det føre til at planten ligger flatt langsetter bakken. Bringerbærbuskene våre har nå fått god støtte og forhåpentligvis blir det litt sol og varme slik at de modnes. Bringebærene vokser på fjorårets skudd, planter du i år er det ikke sikkert det blir noen avling før til neste år. Denne ble plantet i fjor og det mangler ikke på kart i alle fall :)

DSC_6248 DSC_6247

Nå modnes det i lune og varme skråninger. I år har jeg virkelig passet på de små markjordbær plantene. Ugress er luket, planter er flyttet på, litt ny jord er dyttet på plass og alt ligger til rette for en flott avling :)

DSC_6246

Det er herlig med hage på denne årstiden, nå kan man høste av det som er sådd, og har du plantet stauder som blomstrer til ulike tider, vil du ha mer og glede deg til utover høsten. Ha en herlig fredag!

Klem fra Nina