Hagen i mars – hva du kan gjøre og hva du ikke bør gjøre

bye9design.com

Kjenner du vårsolen varme, hører du lyden av sildrende smeltevann og småfuglene som kvitrer, det er lyden og den gode følelsen av vår. Selv er jeg et ekte vårbarn, jeg gleder meg alltid til denne tiden på året, og må jeg velge mellom vår og sommer, ja, da velger jeg våren.

Mars er en herlig måned, ikke helt til å stole på når det gjelder vær og vind, men du verden så sjarmerende når den viser seg fra sin mest sjarmerende side.

48ffcec7541a7fb19749d4d6028f7f29
Via Tradgårdsflow

For den hageglade kribler det nok ekstra i fingrene etter å komme i gang med våronna, og det er faktisk mye du kan gjøre nå i mars. Det meste av utendørs arbeidet avhenger likevel hvor du bor i landet vårt og hvor lenge frosten i jorda sitter i. Jeg vil helst ikke tenke på det, men i fjor var det så kaldt her hos oss at jeg ikke plantet sommerblomster før langt ut i juni.

Men nå er det en ny vår og jeg har tenkt å gi deg noen tips over det du kan starte med allerede nå. For deg som bor slik til at våren ikke kommer før langt uti april eller mai, så kan noen av innendørstipsene være greie å ta en titt på .

Innendørstips

Driv fram grener fra hagen

Nå er tiden helt perfekt for å ta inn grener og drive fram de første spirene. Dette gir i alle fall vårstemning innendørs. Skulle du få muligheten til å ta med inn noen kirsebærgrener, så ikke nøl. Det er ikke så vanskelig å få de til å spire. Gi de nok vann, massevis av lys og et lunt og godt sted, da vil du kunne bli belønnet med både grønne blad og vakre blomster.

Så frø

Nå er det tid for å så frøene du samlet i fjor høst, eller handlet inn i løpet av vinteren. Fortsatt er det litt avhengig av hvor du bor og hvor tidlig du kan sette ut plantene dine, men for deg som har drivhus og blomsterlys, så kan du gå i gang. Vent til april dersom du ikke har godt lys til frøene. Med dårlig lys vil resultatet bli lange spinkle, skjøre, stilker og det er lubne gode småplanter du vil ha. Les deg fram på de ulike førpakningene, noen trenger lang forkultivering, mens andre trenger kort tid.

Via Adventures of Mel
Omplanting av stueplanter

Har vinteren tæret på jord og røtter til stueplantene dine. Da er det kanskje på tide med et jordskifte. Rist forsiktig løs plastkrukken som planten din står i. De aller fleste planter liker å ha god plass til røttene sine, de liker ikke trange sko…. Dersom det er trangt om plassen til røttene og de begynner å floke seg sammen rundt jordklumpen, da må du tilby den en større krukke og mer jord. Fyll på med frisk og god jord og begynn så smått med gjødningen. Er plantene støvete, sett de i dusjen og skyll av bladene, dette er noe de aller fleste plantene vil like godt. Tenk så deilig det er å ha fått gjort unna dette før du skal starte i hagen for fullt.

Via the swenglish home

Utendørs

Vårsola og uttørking

Sola er deilig for oss som har kommet ut av vinterdvalen, men for enkelte planter er de første varmende solstrålene en pest og en plage. Spesielt er vintergrønne planter utsatte og bør få et beskyttende dekke. Strie som du får kjøpt i metervis på enkelte butikker, og i ferdige flak andre steder, er ofte brukt som beskyttelse. Hva er det egentlig som skjer når bladene tørker ut tidlig på våren? Hvis det kommer frostperioder med sol på dagtid og minusgrader om natten, kan buskene få frostskader. Dette skjer fordi at den varme vårsolen får planten til å tro at våren har kommet, Sevjen vil stige, og planten trenger derfor mer vann enn på vinteren. Hvis bakken da er frosset, vil ikke planten få nok vann. Bladene og noen ganger hele grener vil rett og slett tørke ut.

Is på plenen

Noen ganger skjer det, isen legger seg på gressplenen og tankene om gulbrunt, ødelagt gress dukker opp. Men det er ting du kan gjøre for å sette igang smeltingen raskere, og hindre isbrann. Du kan strø på sand. Klikk.no meldte for noen år siden at slottet har kjørt på mange tonn sand i parken for å hindre at plenen ble ødelagt av is. Dette begynte de med etter at golfbaner har gjort dette med godt resultat, behandlingen kalles “dressing”. Den mørke sanden fører til at isen smelter raskere, deretter trenger den ned i plenen og forbedrer vekstvilkårene for gresset.

Via Tradgårdsflow
Krukker på trappa

Allerede nå kan du sette noen krukker på verandaen eller trappen din. Det er mange sorter som tåler å stå ute selv om det fortsatt er frostnetter. Kan du sette de i le for vær og vind vil du kunne nyte synet litt lenger. Selv slår jeg til når butikkene har tilbud på påskeliljer i krukker. Jeg kommer i skikkelig vårstemning når kjøkkenplattingen er måket fri for snø, krukkene fylles med vårplanter og kaffen dufter, rykende varm i kaffekoppen.

Beskjæring

Skal du felle store trær er dette årstiden for det. Noen mener februar er best for dette, men det er avhengig av hvor i landet du bor og hvor langt våren har kommet de ulike stedene. Bærbuskene beskjæres på denne tiden av året. Husk at det er noen busker som blomstrer på fjorårets skudd slik at du må passe på hvilke grener du tar. Tar du feil grener vil du ikke få bær i år. Slike busker skal beskjæres etter blomstring. Let derfor opp informasjon om den busken du har i hagen din.

En tommelfinger regel er at alle prydbusker og trær som blomstrer på fjorårets skudd, skal beskjæres etter blomstring. De som blomstrer på årets skudd kan beskjæres nå. Men det er ingenting i veien for at du beskjærer senere på året.

Rosene kan du beskjære i slutten av mars på de varmeste stedene, noen steder i landet må vi nok vente enda lenger. Når bjørken får museører kan rosene beskjæres.

Rydding av plen

De aller ivrigste starter tidlig med å rake plen og rydde, vi vil gjerne at det skal se pent ut. Men faren for at vi ødelegger eller skader plenen er stor om vi begynner for tidlig. Vent med raking til gresset har fått tørket opp, ikke begynn mens det er tungt og vått og det fortsatt ligger snø i store deler av hagen. Noen steder er det faktisk best å vente til både april og mai før vi tar plenriven fatt. Når det endelig er tørt nok vil det gjøre godt for røttene og gresset å få lufte seg litt, selv benytter jeg plastrive, men mange foretrekker jernrive da denne tar bedre tak i mose og jord.

Ugressluking

Dersom det varmer i sola og du har lyst til å være i aktivitet utendørs, kan du begynne med ugressluking. Noen steder kan dette starte allerede i februar. På denne tiden av året er nemlig rotsystemet til ugresset skjørt og enkelt å rive bort.

Dette bør du vente med

Mars og april kan være lunefulle måneder når det gjelder temperatur. Det kan derfor være lurt å la beskyttelsen som ligger i blomsterbedene i form av visne planter og lauv ligge noen uker til. Når det fortsatt er tele i jorda og vårsolen begynner å varme, kan det gjøre mye skader på stauder og planter i bedet. Røttene som ligger i den frosne jorda er ikke i stand til å trekke til seg vann og planten kan tørke ut. Vent derfor med å fjerne det isolerende laget en stund til.

bye9design.com

Planlegg og fotografer hagen

Mars er den måneden det kanskje kribler som mest i fingrene etter å komme i gang. Samtidig er mars den vårmåneden vi bør gjøre minst mulig i hagen for å unngår skader. Har du ikke drivhus som du kan pusle i så kan du ta deg noen turer i hagen og planlegge sommerblomster, busker, ett nytt bed og annet du går og drømmer om. I fjor vår tok jeg selv en runde i hagen og fotograferte. Jeg bestemte meg for ett prosjekt jeg ville gjøre ferdig den våren og slik ble det. Steintrappen bak huset vårt ble rensket og ordnet, forvokste Hurdalsroser ble skåret ned og stauder som blomstrer fra vår til høst ble plantet. Jeg gleder meg til å se hvordan det har tålt vinteren og alle den snøen vi har hatt. Når vi får noen varmende solstråler her nord, skal jeg ut og planlegge årets prosjekt, dessuten skal jeg nyte at det ikke er så mye å gjøre i hagen riktig enda.

Jeg har samlet mange tips og hageinspirasjon i kategorien hage og uteplassUtover våren og sommeren vil jeg jevnlig oppdatere bloggen med ny hageinspirasjon. Meld deg på nyhetsbrevet allerede i dag, så går du ikke glipp av disse innleggene.