Herlig leseopplevelse – Kate Morton – Hemmeligheter

Følelsen av å ha en god bok mellom hendene og all verdens med tid til å lese den. Nyte følelsen av å gli rett inn i en annen verden, andre menneskers verden, der du selv flyter med inn i historier du selv ikke har ansvar og forpliktelser i. Likevel føler du på sett og vis at du er en del av den verdenen, du blir kjent med menneskene og du ønsker å vite hvordan det går med dem. Når du i løpet av arbeidsdagen plutselig kommer til å tenke på boken som ligger hjemme og venter, når du kjenner at du gleder deg til å gripe fatt i boken og lese, lese, lese. Jeg ble kjent med Kate Morton gjennom boken “Den glemte hagen” og selv etter å lest flere av hennes bøker er den fortsatt min favoritt. Men “Hemmeligheter” skuffer meg ikke. Jeg måtte lese det første kapittelet to ganger før jeg fant flyten, men etter det ble jeg revet med inn i en verden som i kjent Morton stil foregår over to tidsepoker. Ett i fortiden og ett i nåtiden.

IMG_5628

Følgende står å lese hos Scibstedt, forlaget som utgir boken i Norge:

Kate Morton har gjort stor suksess verden over med sine fortryllende romaner. Hennes siste roman er proppet med mysterier, hemmeligheter, tyveri, mord og kjærlighet.

1961: Det er en varm sommerdag. Mens familien er på fødselsdagsutflukt ved elva som renner like ved gården deres i Suffolk, gjemmer seksten år gamle Laurel seg i en trehytte. Hun tenker på en gutt som heter Billy, en reise til London, og den lysende fremtiden hun ikke kan vente med å komme i gang med. Men før den idylliske ettermiddagen er over, har Laurel blitt vitne til en grufull forbrytelse som endrer alt.

2011: Laurel, som nå er en kjent skuespillerinne, overveldes av skygger fra fortiden. Hun plages av minnene og mysteriet rundt hva hun så den dagen i 1961, og returnerer til barndomshjemmet. Et bilde begynner å avtegne seg idet hun graver i familiehistorien. Tre fremmede fra forskjellige verdener – Dorothy, Vivien og Jimmy – som tilfeldigvis møttes i London i krigens dager, blir knyttet til hverandre for alltid.

IMG_5629

“Hemmeligheter” er bok nummer fire fra Morton. Har du lest de andre, ser du raskt at oppskriften på en god historie er den samme. Handlingen foregår med glidende overganger mellom fortid og nåtid. Vi starter i fortiden hvor en voldsom hendelse er utgangspunktet for en spennende historie der mysterier, gåter, forviklinger, tyveri, mord, familie og kjærlighet er tett spunnet sammen. Jeg liker denne oppbyggingen av historien. Dette er ingen krimbok, men likevel blir vi fanget inn i det mysteriet som går som en rød tråd gjennom hele boken. Jeg ble hele tiden fanget av ønsket om å lese videre og videre for å se hvordan det gikk til slutt.

IMG_5638

Vi blir kjent med tre kvinner, tre sterke personligheter der livene deres er tett spunnet sammen i fortid og nåtid. Lauren, 16 åringen som blir vitne til et dødsfall som aldri slipper taket i henne, og det er hennes søken og ønske om å forstå det som skjedde, som er utgangspunktet for hele historien. Hennes mor Dorothy, den livsglade og fantasifulle damen som gjør alt for at hennes familie skal leve et trygt og godt liv. Vivien, gift med en eldre forfatter og Dorothys venninne i krigsårene. Jimmy, Dorothys kjæreste er den fjerde hovedpersonen.

IMG_5626

Lauren, den kjente skuespilleren tar seg fri fra jobb da hennes mor Dorothy, ligger for døden. Hun blir besatt av å nøste opp i det som skjedde den dagen i hagen da hennes mor drepte en mann. Hvem er denne mannen og hvilken tilknytning har han til hennes mor. Hennes yngre bror var liten da dette skjedde, men har likevel en vag følelse av at det skjedde noe galt den sommerdagen for mange år siden. Lauren finner små hint i morens gamle kleskiste på loftet, og tilfeldighetene skal ha det til at det også finnes spor å gå etter i byens gamle bibliotekavdeling.

IMG_5630

Forfatteren klarer å beskrive omgivelsene virkelighetsnært. Deler av handlingen foregår under krigen der vi nesten kan høre lydene og kjenne stemningen på kroppen. Sommerens dufter, bakverk som gir minner, det er hele tiden små beskrivelser som gjør personene og omgivelsene levende. Har du ikke leste boken enda…. Da bør du unne deg den leseopplevelsen. Kate Morton – Hemmeligheter er utgitt av Scibsted forlag. Originalen ble første gang utgitt i 2012.

IMG_5634

Herlig med lørdag, jeg har fått til ei skikkelig god treningsøkt på tredemøllen i dag. Det var etterlengtet…. Nå er jeg klar for litt husarbeid, men først, lunsj :) Ha en strålende lørdag fine lesere!

 

Translate »