Høst – pynt bordet med gresskar

Høst - pynt bordet med gresskar
Via the Daily basics

Gresskar er lettvint og nesten evigvarende bordpynt. Har du først klart å tørke de, kan du benytte de i mange år som vakker pynt på høstens bord. Jeg synes ikke det er enkelt å få tak i hvite og fine gresskar her jeg bor, men jeg har hørt at det begynner å bli enklere å få tak i disse mange steder i landet. Det er også morsomt å høre at mange har begynt å dyrke pyntegresskar selv, da bestemmer du jo selv hvilken farge du vil ha. Jeg har ikke forsøkt meg på det enda, men det skal visstnok være voksevillige planter og frukt blir det visst også på de, her i nord.

For en del år siden bodde vi i Frankrike, hver eneste høst bugnet det av små dekorative gresskar som du kunne pynte med på høstbordet. Det hadde jo vært så bra om vi kunne fått tak i slike her også, og ikke bare de store, orange Halloween gresskarene :)

Høst og bordpynt
Via the white buffalo
Høst - pynt bordet med gresskar
Via Heavenly bloom

Slik tørker du pynte gresskar

Har du lyst til å forsøke deg på tørking av gresskar? Det er ikke så vanskelig, men det kan ta noen dager før de er ferdige, avhengig av luft temperaturen. Slik gjør du det:

Tørk eventuelle jordrester av gresskaret med en fuktig klut. Nå skal de legges til tørk på et tørt og gjerne luftig sted, gjerne utendørs på tørre dager. Kjeller og andre rom med høy luftfuktighet vil kunne før til at gresskarene råtner. Ikke stikk hull på gresskaret for å fremme tørkingen, dette vil i stedet kunne føre til at det råtner.

Jeg har benyttet sil/dørslag når jeg har tørket mine. Da sirkulerer luften rundt hele gresskaret og fører til hurtigere tørking. Skal du tørke mange, kan du plasserer pinner over feks. en stor brødform til stekeovnen. Der kan du legge gresskarene uten at de berører hverandre. Snu de gjerne av og til under tørke prosessen.

Det hender det danner seg litt mugg på utsiden av gresskarene under tørkingen, det tørker du av med en fuktig klut. Når du rister på gresskarene og hører det skrangle i frukt steiner, da er de ferdige og klare til bruk.

høst- pynt bordet med gresskar
Via Sophias

Gresskarene er flotte som pynt alene, men det er sååååå lekkert når de settes sammen med grønne blader, grener, og mose. Eføy og andre grønne potteplanter kan med fordel brukes. For virkelig å sette farge på bordet, smetter du inn noen blader med vakre høstfarger som du finner utendørs. Husk å plukke blader når de er på sitt vakreste. De kan gjerne tørkes flatt mellom avispapir før du skal benytte de. Da varer fargene mye lengre og bladene krøller seg ikke sammen slik som de kan gjøre ved lufttørking.

Høst - pynt bordet med gresskar
Via The Goodwill gal

 

Høst - pynt bordet med gresskar
Via Stonegable

Nå skinner septembersolen varmt over Trøndelag, enda står trærne grønne, men om ikke lenge vil andre nyanser ta over. Det er en flott tid vi går inn i. Nyt dagen og kos deg med å pynte et vakkert høstbord.

Klem fra Nina