Hvordan er verden om 23 år

Da jeg gikk på barne og ungdomsskolen fikk vi av og til i oppgave å skrive stil om framtiden. Hvordan vil verden se ut om 20 – 30 år. Mine tanker om det på den tiden var gjerne svevende luftputebiler slik som Petter Smart flyr rundt i. Eller mat i form av piller og hus med runde former og roboter som fikset det meste. Jeg ofret ikke forsøpling av naturen en tanke…. Kanskje er det slike drømmer vi fortsatt har om framtiden. Etter hvert som jeg har fått mer livserfaring ser jeg at det også er mørke skyer på framtidens himmel. Kanskje ikke så dystert som det humoristisk framstilles i reklamen til Grønt Punkt, muterte lemmen, kannibaler og sykloner som ødelegger verden fordi vi mennesker forsøpler. Men dog…. Våren er kommet de fleste steder. Her i byen gjør medlemmer av Lions en kjempeinnsats når de på dugnad går i veikanten rundt byen vår og rydder søppel. Jeg undrer meg på hvorfor ikke hver og en kan ta med seg søpla si til en søppelkasse….. Tenk så deilig å kunne nyte våren og de spede spirene helt uten søppel. Takket være noen som engasjerer seg kan vi nå gjøre nettopp det.

IMG_7979

Jeg har noen faste ruter jeg går trimturen min. Ofte velger jeg en vei som går i skogkanten, langs elva og i åkerkantene. Det er så godt å gå der det er lite biltrafikk, der jeg kan høre fuglene kvitre og hvor det spirer og gror. Dette gir energi. Da jeg bestemte meg for å skrive dette innlegget begynte jeg å titte litt ekstra i grøftekantene. I løpet av ca 100 meter fant jeg en rekke med ting….Hvordan havnet egentlig denne potetgullposen her. Falt den ut av hånden helt tilfeldig, eller blåste den av sted da søppelet skulle tømmes. Jeg har forsøkt å tenke gjennom hva jeg selv bidrar med når det gjelder resirkulering, og å holde naturen ren, videre har jeg tenkt på hva jeg kan gjøre bedre med noen enkle grep :)

IMG_7934-001

 Kast ikke søppel i naturen

Jeg har aldri forstått at noen kan få seg til å kaste et ispapir på bakken når det står en søppelkasse noen meter unna. Er du ute på tur i naturen, ta gjerne med en pose til å putte søppelet i når du er ferdig og spise. Ta den med deg hjem og vit at du har bidratt til at det er rent og pent neste gang du skal på tur. Pusser du opp og har materialer og diverse rester liggende utendørs, sørg for å kjøre bort avfallet med jevne mellomrom og skulle det blåse opp før du har rukket det, sørg for å sikre alt slik at det ikke flakser avgårde.

Kildesortering

I vår kommune har vi i mange år hatt et godt system for kildesortering. Vi har matavfall i en dunk, plast og papir i en dunk og restavfall i en annen. Det er enkelt å sortere når det er lagt til rette for det. Men det er også motiverende å sortere når vi vet at det vi kaster kan brukes på nytt. For oss har kildesortering blitt en vane. Det vi imidlertid kan bli bedre på her i huset det er sortering av glass og metall. Det blir straks litt mer krevende når du må ta med deg tomme syltetøyglass til en dunk et godt stykke unna huset. Trenger du gode tips til kildesortering kan du ta en titt “her”.

IMG_7937

Tenk på dette når du handler mat

Er du en av dem som putter bananene i en blank pose når du handler? Er du bevisst på hvorfor du gjør det? En klase bananer ruller ikke ukontrollert bortover gulvet, de blir ikke skitne sammen med resten av maten du handler, de skal jo uansett skrelles. Om du kjøper en stykk sitron, putter du den i en pose? Flere slike små valg når vi handler er med å redusere forbruket av plastposer. Jeg benytter handlenett når jeg husker på det. Akkurat nå jobber jeg med å la handlenett bli en vane…. Kanskje skulle vi slå et slag for trillebagene som benyttes av både gamle og unge i Frankrike når de er på mathandel :)

 IMG_7941

  Gjenbrukstorg

Flere og flere kommuner har sett nytten av gjenbrukstorg. Steder der innbyggerne kan lever fra seg avfall uten at det koster noe. I vår kommune er det i tillegg en bruktbutikk på gjenbrukstorget. Den er veldig populær både for de som trenger interiør til en rimelig penge og for de som skal bytte ut en stol, et bord eller kopper og kar. Visste du at glass kan gjenvinnes uendelig antall ganger. Resirkulert glass brukes som råstoff til både Glasopor skumglass, Glava isolasjon og til å lage nye glassprodukter. Gjenvunnet knust glass benyttes også til blant annet refleks i trafikkskilt.

IMG_7938

  

IMG_7936

Jeg velger å tro at det er håp for verden også i år 2038. Jeg velger å tro at vi fortsatt skal leve i en natur uten søppel. Hver og en kan vi gjøre en liten innsats hver dag som i sum betyr mye for hverdagen vår. Jeg ønsker dere alle en nydelig dag!

 IMG_8001

Translate »
%d bloggere liker dette: