Opplev julemarked i Riga – det ga julestemning

Opplev julemarked i Riga - bye9design
Opplev julemarked i Riga - bye9design

Gamlebyen i Riga

Sammen med et vennepar av oss, har vi gjort det til tradisjon å dra på førjulstur til en by med julemarked. Førjulsturen 2016 gikk til Riga og jeg gledet meg stort. Det er noe eget med disse juleturene. Byene vi besøker er pyntet til jul, det er mye aktivitet på markedene og det summer av juleglede og forventninger. Slik var det også i Riga. Hele byen var pyntet med vakkert pyntede juletrær, og i parker og langs veier, var trærne dekorert med lys. Det var hvite lys, fargede lys, stjerner, snøkrystaller og det som kan tenkes av julelys pynt. Det var rett og slett julestemning i den snødekte byen. 

Gangavstand og god mat på Steak House....

Vi bodde rett ved gamlebyen og spaserte på to-tre minutter inn til julemarkedene, de trange gatene og de julepyntede husene. Her fant vi restauranter, kroer, barer og cafeer på rekke og rad. Den første kvelden ble middagen inntatt på Steak House i gamlebyen. En rustikk restaurant med en meny som avhang av hvordan kokkene hadde skjært opp kjøttet denne dagen. Vi valgt hvilket kjøtt vi ville ha, hvilken saus vi ville ha og i tillegg måtte type potet og grønsaker bestilles separat. Vi bestilte bord på forhånd og det var nok greit en fredags ettermiddag. Vi ble vist opp i 2. etasje der det var dekket på med hvite duker i et rom innredet med møbler fra langt tilbake. Vi satt imidlertid godt i sofaer og gode stoler. Er du glad i et godt kjøttmåltid, er dette stedet for deg. 

Opplev julemarked i Riga - bye9design
Opplev julemarked i Riga - bye9design

Flere julemarkeder å velge i - få med deg alle

Det finnes flere julemarkeder i Riga, de fleste ligger i gamlebyen og i gå avstand til hverandre. Felles for alle var at det ble pyntet etter alle kunstens regler. Denne fine lille bilen fant vi på julemarkedet rett ved Steak House. Det var kanskje ett av de minste markedene når det gjelder antall boder, men det var mye sjarmerende pynt. 

Opplev julemarked i Riga - bye9design

I tillegg til boder var det her en egen butikk med alskens julepynt og håndtverksprodukter. Jeg må innrømme at det ble lite shopping, jeg synes det er så koselig å gå å titte også jeg. Men hadde jeg visst at det var så mange fine votter å få kjøpt her, så kan det tenkes jeg hadde planlagt julegavene litt annerledes i år. Mange av produktene fra Latvia er preget med symboler. Du ser noen av dem ved siden av nissen på bildet under. Hvert symbol har sin egen betydning, og damen som jobbet i denne butikken sa hun kunne ha snakket lenge om hvert symbol. Du finner disse som små trefigurer, som tegninger på forskjellige bokser, esker, håndklær og lignende. Og på noen av de latviske vottene vil du også kunne kjenne igjen noen av disse symbolene. 

Opplev julemarked i Riga - bye9design
Opplev julemarked i Riga - bye9design

På julemarkedet nærmest Steak House, fant vi dette juletreet. Laget i tre, og i lyktene brant levende lys. Hver ettermiddag, når mørket begynte å senke seg, ble kubbelysene i lyktene tent for hånd. 

Opplev julemarked i Riga - bye9design

Ikke langt unna juletreet fant vi disse sjarmerende mennene. Med lys, juletrær og hvit julesnø, var stemningen satt. Her var det mulig å sette seg i sleden og ta årets julebilde. 

Opplev julemarked i Riga - bye9design
Opplev julemarked i Riga - bye9design

Ett av det største markedene 

Ikke langt unna, fant vi et nytt julemarked. Jeg tror dette må ha vært det største av de vi besøkte denne helgen. Her kunne den som ville teste ut snødronningens trone, eller kanskje er det nissemors stol. Ikke vet jeg, men jeg måtte i alle fall teste den ut. Det er så morsomt at juletrærne kan pyntes slik som dette, uten at noen ødelegger eller stjeler. Det er heller ikke slik at pynten henger så høyt opp at ingen får tak i den, se bare helt nede på bakken.... Byen som står der er laget av tynne treplater og stolen, ja tenk, den får også stå her i fred. Til glede for besøkende som vil la seg avfotografere, et koselig minne fra turen. 

Opplev julemarked i Riga - bye9design
Opplev julemarked i Riga - bye9design

Dette markedet hadde flere boder, små butikker du kunne gå inn i, med et litt annet utvalg produkter enn det andre markedet. Du ser så vidt spiret til St.Peters kirken til høyre, bak juletreet. Nedenfor var en morsom liten restaurant. Her brant det lystig i bål langs den ene veggen. Du kan se røyken som har lagt seg i overkant av dette bildet. På bålene henger grytene på rekke og rad. Jeg tok en titt og oppdaget at her putret det ulike supper, gryteretter og drikke. Jeg forsto ikke hva som sto på skiltene, men det er trolig tradisjonsretter du kan kjøpe med deg og spise utendørs. 

Opplev julemarked i Riga - bye9design

Det var et yrende folkeliv denne første helga med julemarked. Likevel var det ikke overfylt slik som vi opplevde blant annet i Wien. Helgen før vi dro til Riga, var jeg selv bodholder på julemarked i Levanger. Det var lagt til rette på alle mulige vis, men været spilte ikke på lag med oss og det kom rett og slett ikke folk. Helgen i Riga ble bra på alle mulige vis. Sola skinte fra nesten skyfri himmel og det hadde lagt seg et teppe av ny og hvit julesnø. Jeg håper imidlertid at de som sto og solgte tingene sine fikk noen kunder, det kan være kaldt og hustrig å stå hele dagen i en bod. Men jeg er overbevist om at hvert eneste salg ga dem mot og inspirasjon til å stå på videre. 

Opplev julemarked i Riga - bye9design

Kakao og glühwein

Det er to ting vi ikke kan gå glipp av på førjulstur..... Varm kakao med krem og glühwein. Kakaoen tok vi i en koselig café/bakeri i en sidegate ved gamlebyens moderne kjøpesenter. Helt tilfeldig gikk vi oss på dette koselige stedet, og her fant jeg også disse søte pepperkakene. Jeg fikk de faktisk  med meg helt hjem uten at de ble knust.... Det blir flere innlegg fra Rigaturen, og har du sansen for strikkede votter fra Riga/Latvia, så vil du like dette blogginnlegget. Kommentar feltet på bloggen virker igjen, så har du en kommentar eller du lurer på noe, er det bare å legge inn en melding under :) 

Opplev julemarked i Riga - bye9design
Opplev julemarked i Riga - bye9design