Krydderplanter og salat i en liten hage

Krydderplanter og salat i en liten hage
Krydderplanter og salat i en liten hage

Hageprosjekt og facebook live

Det ble en spennende dag i går, ikke bare fordi jeg skulle plante ut krydderurtene og salaten, men fordi jeg kjørte min første facebook live. Jeg har nemlig tatt utfordringen om å lage en facebook live video i 30 dager på rad.... Og tema jeg har valgt meg, er hageprosjektet jeg er i gang med. Er du på facebook så kan du følge meg live på bye9design sin egen side som du finner her. :) 

Krydderplanter og salat i en liten hage

For en god del år siden, bestilte jeg et opphøyd hagebed hvor tanken var å plante jordbærplanter og krydderurter. Siden den gang, har dette vært et av mine favorittprosjekt i hagen hvert eneste år. Det er slettes ikke vanskelig å lykkes med å dyrke egne krydderurter. Plantene trenger "bare" god jord og plass til røttene, lys og vann. Disse opphøyde bedene som du kan stable slik som du ser på bildet under, gjør at du får plass til mange planter på en forholdsvis liten plass. Grunnarbeidet jeg gjorde før jeg plasserte mitt bed, var å legge en fiberduk på gresset slik at det lager et lite hinder for ugress og laaaange krydder røtter. 

Krydderplanter og salat i en liten hage

Grundig opprydding hvert år

Hvert år tar jeg en grundig opprydding og fjerner gamle røtter og krydderplanter som har spredd seg for mye. Stort sett har jeg hatt ettårige planter, men en mynte plante og gressløken kommer tilbake år etter år. Noen jordbærplanter overlever også i kassen, til tross for at jeg ikke dekker til om vinteren. ​Nå er bedet rensket for det meste og klart for påfyll av ny jord og gjødsel. Som du kanskje ser synker jorden en del i løpet av vinteren og det er godt med påfyll. 

Idefix er en ivirg hagearbeider, han graver hull og jeg planter. Bortsett fra det er vi ikke alltid helt enige om hvor disse hullene skal graves..... ​

Krydderplanter og salat i en liten hage

Bruk kvalitetsjord til plantene dine

Jeg har ikke kompostbinge i hagen lenger. Den ble tatt bort for en god del år siden, men nå legges planene om å skaffe en ny. Inntil videre er det kjøpt jord som gjelder, og denne gangen har jeg skaffet krukke jord til plantene. Krukkejord er det mindre torv i og dermed også mer næring i.

Visste du forresten at det ikke er næring i torvjord? For at plantene skal trives i slik jord er det nødvendig med gjødsel i tillegg. I krydderbedet har jeg nå fylt på med krukke jord og blandet inn med kugjødselkompost. Komposten blander jeg godt inn i jorden, så er det klart for plantene. Krukkejord er vanligvis litt dyrere enn blomsterjord ettersom krukkejorden inneholder mer næring og mindre torv. Ettersom jeg tidligere år har brukt vanlig torvjord kjøpt i fem sekker og supertilbud, er jeg nå spent på om det vil gjøre noen forskjell på plantene mine :) 

Krydderplanter og salat i en liten hage

Sett plantene utover og tenk på lysforhold og høyde

I et høybed som dette, vil det av og til bli skygge på en av sidene. Husk derfor å få med deg plantestell-lappen om du kjøper ferdige planter. Husk å ta hensyn til høydeforskjellene. Salatplantene jeg har valgt, vil ha mest mulig sol. Derfor har jeg plantet de laveste nærmest sola og de høye i bakkant. Både koriander, merian og persille tåler litt skygge, og er plassert bak salaten som kan bli litt høy. 

Krydderplanter og salat i en liten hage

Del opp salatplanten

På salaten jeg kjøpte, var det mange små salatplanter i hver krukke. Det er lett å se hvor skillet går når du tar den ut av krukken. Del de opp og plant de med litt avstand. Det ideelle for disse er en planteavstand på 25 cm, men det fungerer ikke i mitt lille bed. Jeg har plantet de mye tetter og dette går bra så lenge jeg plukker mye salat.  ​

Krydderplanter og salat i en liten hage
Krydderplanter og salat i en liten hage

Plant krydderurtene du bruker i matlagingen

Det er mye enklere å stelle og holde plantene fine, om du planter krydder og salat du vet du vil bruke. Disse spiselige plantene liker å bli klippet ned og tynnet i løpet av sommeren. Du kan også bruke planter du synes er fine, men ikke plant disse for tett og plasser de litt rundt omkring de plantene du bruker mye av. 

Dyrke selv eller kjøpe ferdige planter

Jeg har forsøkt å så planter. Resultatet ble at de enten tørket ut eller ble alt for lange og skranglete. Jeg har ikke interessen for å så og prikle, dessuten trenger jeg ikke mange planter. Det holder fint med noen ferdige planter fra hagesenteret. 

Er du glad i å så, og du har drivhus og lyst, er jeg ikke i tvil..... ​Ingenting er vel mer herlig enn å se at plantene man har sådd, spirer og gror. 

Skal du fylle store krydderbed med planter er jeg heller ikke i tvil. Så plantene dine selv eller kjøp stiklinger som du kan drive fram til større planter. Her er det mye å spare, om du har tid og lyst til denne jobben. 

Krydderplanter og salat i en liten hage

Krydderbedet 2017 er klar

Da er denne delen av hagejobben gjort. Nå gjenstår det å luke litt ugress og huske å bruke krydderet og salaten. Har du lyst til å se flere typer krydderbed kan du ta en titt her. ​I 2014 så bedet mitt slik ut..... 

Krydderplanter og salat i en liten hage
Krydderplanter og salat i en liten hage