La humla suse….

God tirsdag til alle dere som er innom her :o) En varmebølge er meldt inn over Trøndelag de nærmeste dagene, gjett om jeg er lei meg for det, hi, hi :o) Det tror jeg ikke humla er heller, og det er nettopp humla dagens innlegg skal handle om :o) Utfordringen fikk jeg av en herlig dame med bloggen Landlig Charm. :o) Det hele startet med at Anne, med landets største hageblogg, Moseplassen, la ut en utfordring på bloggen sin. Hun vil rette oppmerksomheten mot humla og ønsker at vi engasjerer oss slik at den ikke forsvinner. Humla er faktisk utrydningstruet, det visste jeg ikke. På ferietur i 2011 tok en av sønnene mine bilder av humler, heldige meg fikk lov til å bruke disse på innlegget mitt i dag :o)

DSC_0072-001 DSC_0050

Følgende står i wikipedia om menneskelig påvirkning:

Humlebestanden lar seg lett påvirke av landbruk, skogbruk, hagebruk og diverse aktiviteter. Ved massiv brenning av gressmark reduseres humlens mulighet til å finne egnede bolplasser. Når man slår gressletter og grøntområder, mister humlene mye av det naturlige næringsgrunnlaget. Effektivt skogbruk reduserer mengden blåbær, tyttebær og de planteartene som humlene er avhengige av. Sprøyting og brenning av veikanter og lignende, dreper også mange humler og ødelegger deres muligheter til å finne bolplasser i disse områdene.

DSC_0052

Årsaker til tilbakegang av humlearter er flere. Særlig problematisk kan dette være på steder med stort utbygningspress, som kysten av sør og østlandet i Norge. Men de store endringene i jordbruket de siste 100 år har trolig mye av skylden. Flere arter stiller spesielle krav både til reirplass og blomster. Mangelen på kunnskap om bienes utbredelse og krav til habitat er bekymringsverdig lav i Norge. En hypotese er:

 • Redusert blomstertilbud

Kjære alle dere som leser dette innlegget, det kan vi jammen meg gjøre noe med :o) De aller fleste av oss er jo glad i blomster. Og blomster skal vi vel uansett så eller plante nå til sommeren. Kanskje skal vi tenke litt ekstra på humlene i år og så en blomst som humlene liker spesielt godt….. for eksempel.

Kornblomst, Centaurea cyanus.
– Vanligst i blå og ca 60 cm høy, men du kan også finne hvite, rosa, lyslilla og mørklilla-burgunder i ulike høyder fra 20 til 80 cm. Husk å ikke kjøpe de som er fylt.
– Kronbladene er spiselige. Godt egnet til buketter.
– Trives både i sol og halvskygge
– Svensk navn: Blåklint, Dansk: Kornblomst.

Tekst er hentet fra Moseplassen. Vil du se flere planter du kan så fra frø som humlene liker, kan du gå inn her.

DSC_0168

 

Humlen på dette siste bildet må jeg innrømme at jeg var livende redd for og flere med meg :o) Bildet er tatt i Provence og lavendelplanter er tydeligvis også godt likt av humlene. Denne humlen og dens venner var store og svarte, de store humlene vi er vant med her hjemme, ble bare småtasser i forhold. For å si det slik, jeg hadde aldri turt å stå lenge nok i ro til å ta bilde av denne :o) Så til deg som elsker lavendel og tenker på å plante det i år, gjør det! Den tiltrekker seg humler, men neppe denne sorten :o)

Så vil jeg takke dere alle for responsen på min giveaway, det er så trivelig at dere setter pris på den og bloggen min :o) Det gleder meg!! Ha en strålende dag alle sammen!

EBFCBFD952F9BCAA999C2D46AE2AFA20

 

 

 

5 thoughts on “La humla suse….

 1. Reidunn says:

  Hei Nina!
  Jeg tar utfordringen!:). Dette er jo kjempeviktig å opplyse alle om og prøve å gjøre noe med:)
  Må ha noen dager på meg til å planlegge et greit innlegg:)
  Ha en super dag!
  Klem Reidunn

 2. Millas blåbærtua says:

  Humle pumle,dei er så søte og er det ikkje rart at vepsen knerte me visst den kommer inn mens humla redder vi ut,nei den er så nusselig og god,Hihi:)
  Tusen takk for utfordringen men eg er ikkje så glad i utfordringer verken her eller på instagram,men kanskje eg ein dag liker det,Hihi men koselig å bli utfordra:)

  Ønske deg ein fine kveld!
  Klem klem

 3. Tove says:

  Hmmm…da var det kanskje bra for mer enn mitt øye og min sjel at jeg kjøpte meg lavendel i går da….skal se humlene blir fornøyde?Synes egentlig jeg ser mange humler rundtomkring jeg….dumt det er de som er utrydningstruet i stedet for f.x flåtten!!!!
  Fint å sette fokus på av deg forresten!!!!
  Toveklem z:)

 4. Wenche I.Hauger says:

  Hei Nina!
  Så fint innlegg om Humlen! :)
  Nydelige bilder- kjenner nesten duften av lavendel….. :)
  Flott med fakta informasjon… litt til ettertanke, det med endringen i skog og jordbruk.. vekts og utbygging… det går utover noe eller noen…

  Klem Wenche

Comments are closed.