Lær barnet ukedagene og hold orden med ukedag lapper

Lær barnet ukedagene og hold orden med ukedag lapper
Lær barnet ukedagene og hold orden med ukedag lapper

Lær barnet ukedagene og hold orden med ukedag lapper

Mandag, tirsdag, onsdag, torsdag, det er ikke så enkelt å lære seg denne reglen utenat når man er ny i verden. Da er det mye greiere å lære seg dagene når man kan sette bilder og hendelser på reglen. Jeg husker tilbake på regneopplæringen i skolen, der fikk vi av og til bruke fyrstikker når vi skulle lære oss å plusse og trekke fra. For mange er det mye enklere å lære når man kan koble til bilder eller hendelser. 

Jeg har laget skjønne og kule ukedag lapper som kan brukes både til læring, til pynt, til lek, til gaver og til å holde orden på ting. Og ja, den observante leser vil legge merke til at det er læring i alt.... Ukedag lappene kan du fint lage selv sammen med barna, eller du kan velge å bruke disse som jeg har laget ferdig. Ukedaglappene er en del av en pakke jeg selger i nettbutikken. I tillegg er det med klokker som jeg skrev om i dette blogginnlegget. 

Lær barnet ukedagene og hold orden med ukedag lapper

Bye9design print

Lær ukedagene med bilder, figurer og små historier

Det visuelle hjelper mange når nye ting skal innlæres. Barna lærer mye gjennom lek og gjentagelser. Du har kanskje opplevd at ditt barn gjerne vil lese samme bok om igjen og om igjen. Jeg husker enda fraser fra bøkene vi leste for våre fire barn. En av setningene var " Godt gjort Bjarne, nå er brannen slukket" etterfulgt av en svisjelyd som symboliserte brannen som ble slukket. Dette var fra en bildebok med store fargerike bilder og med klaffer inne i boken som kunne lukkes og åpnes. Helt på slutten av boken kunne brannslangen trekkes ut av brannbilen, og brannmann Bjarne kunne slukke brannen. Deretter roste vi han for jobben han hadde gjort. Det var like hysterisk morsomt hver eneste gang. Nå skal jeg ikke sitere alt jeg husker, for da blir vi sittende her i dag, men det som er gøy er at ungene husker ting når vi tuller og fjaser og leker med dem. 

Travle ettermiddager - sett av en fast ettermiddag til en ukentlig leke happening

Ukedaglappene er laget slik at du og barna rundt deg, enkelt skal finne tid til en liten kosestund ved kjøkkenbordet. Tegn lappene selv eller skriv ut de jeg har laget, på minimum 160 grams papir. Klipp ut lappene sammen med barna, det gjør ingenting om de klipper feil, du kan skrive ut flere...... Kos deg med en liten historie om hva pingvinen gjør på mandag og kanskje har dere en fast ting som barna bare gjør på mandag. Turdag, handledag, du vet, lørdag er jo godis dag for mange, det lærer barna seg raskt ;) Dikt videre med den dansende ballerinaen eller den lekende roboten.

La også barna fundere litt og dikte historier, kanskje kan dere finne en fast dag hvor dere skal gjøre morsomme små aktiviteter sammen. Elsker barnet å perle, bygge lego eller male, og spesielt om du er med på det..... Finn en dag du selv vanligvis har fri på ettermiddagen og sett opp navnet ditt og barnets navn på lappen. Gjør dette til en ukentlig happening hvor dere finner på en morsom aktivitet sammen. NB! Sett av lekestunden i din egen kalender, du har en viktig avtale med ditt barn :) Jeg lover deg, dette er en dag barna kommer til å huske like lett som lørdag. Og..... det er selvsagt lov å leke med barna de andre dagene også. 

Lær barnet ukedagene og hold orden med ukedag lapper

Bruk ukedaglappene til å holde orden

Travle hverdager er et kjent fenomen i en småbarnsfamlie. Det er imidlertid noe du kan gjøre for å gjøre det litt enklere for deg selv og familien. Legg fram klær til gjengen på forhånd. Gjerne hele uken om det er stabilt vær ute. Her har jeg dekorert pappesker med lokk fra Ikea. De største størrelsene er store nok til tøy til større barn. Skriv navnet til barnet på ukedagene og lim på eskene. Avhengig av hvor mange barn og hvor mye plass du har kan eskene settes på vaskerommet og fylles med tøy etterhvert som det er vasket og tørt. Eskene kan også plasseres på hyllene i skapet til ungene. 

Mange barn slår seg gjerne vrang på morgenkvisten og vil slettes ikke ha på seg de klærne som mor eller far har funnet fram. For mange er det nok at de selv får hente tirsdagsesken med klær, da har de selv hentet klærne og det er plutselig morsommere å ta på seg klærne. I tillegg får de øve seg på både bokstaver, lesing og repetere hvilke ukedager det er. Eller hva med å gjøre noe så tullete som å ta på seg klærne i onsdagsesken på en tirsdag.... La også barna hjelpe til å legge klær i eskene hvis de liker det. Selvfølgelig er ikke dette fasiten på hvordan unngå klær trassen på morgenkvisten, men av og til vil det nok hjelpe. 

Lær barnet ukedagene og hold orden med ukedag lapper
Lær barnet ukedagene og hold orden med ukedag lapper
Lær barnet ukedagene og hold orden med ukedag lapper

Bruk ukedaglappene til ukens meny

Hva skal vi ha til middag i dag? Jupp, et stadig tilbakevendende tema.... Bruk lappene sammen med barna og finn på middag til hver ukedag. Velger du bye9design printene kan de skrives ut gang på gang. Heng opp lappene med middagsforslaget og la barna øve seg på å finne de riktige ukedagene med å fortelle deg hva som er til middag i dag. 

Jeg har forresten et annet tips til deg som alltid strever med å finne på noe til middag. Last ned den gratis menyplanleggeren jeg har laget til bloggen Organized and Happy. En blogg som snart våkner opp fra dvalen den har vært i denne sommeren. 

Ukedaglappene og klokkene kan printes ut så mange ganger du vil på en hvilen som helst fargeskriver. Bruk gjerne 160 grams papir eller mer for et best mulig resultat. Perfekt også som gave fra bestemor, bestefar, tante eller onkel. Print ut flere eksemplarer og sett dere ned sammen med barna. Lek og læring med fargerike og morsomme figurer. Du finner pakkene i shoppen.