Lag frøposene selv - flotte gaver til hagevenner

Denne tiden på året er både flott og litt vemodig på samme tid for hageglade. Hagene står i fullt flor, bærbusker og frukttrær kan høstes og samtidig vet vi at høsten nærmer seg om ikke lenge. Innsamlingen av frø til neste års blomsterflor er i full gang i mange hager. Lag frøposene dine selv, og oppbevar frøene dine i disse. Dette blir også flotte gaver til hagevenner. 

De aller fleste blomstene og staudene kan du samle frø fra. Hvis du er på utkikk etter tips om hvordan du høster frøene, finnes det mye god informasjon om dette på nett. 

Det viktigste du kan gjøre er å vente på at frøene er modne til plukking, deretter må de tørke godt før de oppbevares i poser. Aller helst av papir. Det er veldig kjedelig om frøene skulle råtne i løpet av lagringsperioden. Oppbevarer du frøene dine i papirposer som puster, mørkt og kjølig, da kan frøene vare i mange år. 

Slik lager du frøposene

  1. Start med å laste ned frøposene fra Bye9design Deretter velger du deg ut papiret du vil bruke til frøposene og plasserer det i skriveren din. Jeg har brukt 160 grams papir. Nå starter moroa med å legge inn dine egne tekster på frøposene. På framsiden kan du legge inn tekster som feks. viser innholdet i posen, hvor frøene er høstet fra, hvem som er mottaker, en hilsen fra eller en hyggelig tekst. 
  2. På baksiden er det plass til mye tekst. Her kan du legge inn alt du måtte ha behov for av informasjon. Det kan være en veiledning, en oppskrift, et dikt eller noe annet du finner glede og nytte av. 
  3. NB! For at du skal kunne redigere må du lagre filen først, deretter åpne den i Adobe Reader som de aller fleste har installert på sin pc/Mac.
  4. Nå er det klart for printing. Frøposene printes ut i vanlig A4 format, så det skal ikke være nødvendig med justeringer på skriveren. Skriv ut så mange eksemplarer du trenger med samme tekst. Har du flere sorter frø, er det bare å redigere igjen og skrive ut enda flere eksemplarer. Det kan være lurt å lagre de ferdig redigerte frøposene, i tilfelle du trenger flere til neste år. 
  5. Når posene er printet ut, klipper du rundt kantene. Varier utseendet ved å klippe innenfor eller utenfor den sorte streken. 
  6. Så er det klart for bretting og liming. Jeg bruker en linjal for å få til rette og skarpe kanter. Deretter limer jeg med det jeg har tilgjengelig, enten limstift eller dobbelsidig tape. Når jeg bruker limstift klemmer jeg sammen skjøtene en liten stund for å få godt feste. Du kan bruke slike klemmer, binders eller legge de under noe flatt og tungt.  

 Og der var posene klare

Lag dine egne frøposer - flotte gaver til hagevenner


Lag dine egne frøposer - flotte gaver til hagevenner


Flotte gaver til hagevenner

Har du hagevenner som elsker å så nye sorter hvert år, er dette knallfine gaver. Det er også spesielt gøy når du kan "pakke inn" frøene i poser du kan legge inn din egen tekst på. Du kan gi bort flere forskjellige sorter, kanskje sammen med en blomst eller bladverk fra morplanten. Du kan også gi bort frø sammen med såjord, plantekasser, vannkanne, plantebrikketer, skilt og annet som er gøy eller nødvendig når du skal så.

En liten plantekasse eller kurv fylt med spennende hageting til en nybakt hageeier er ikke så dumt. Kanskje sår du spiren til en ny hobby og interesse. 

Sammen med frø fra egen hage kan du printe ut nyttige sider fra Hagejournalen, sette inn i en liten ringperm og gi bort som gave. En nyttig og herlig gave til hageeiere. 

Nyttige frøposer til eget bruk

Til å pakke inn frøene dine kan du bruke alt fra kaffefilter og konvolutter til praktiske og dekorative frøposer. En hovedregel er at du pakker inn frøene i papir og ikke plast, for å unngå at de råtner. Frøposene du printer ut selv, er ikke bare fine å se på der de ligger til oppbevaring, men de er også praktiske. 

Ettersom du selv kan redigere teksten legger du inn den informasjonen som er nyttig for deg å huske på. Innholdet selvfølgelig, datoen når frøene er høstet. Hvor morplanten vokser, altså hvor frøene er hentet fra. Vekstforhold, lys og vann, type jord osv. Ettersom frøene skal lagres mørkt og tørt, vil også posenes holdbarhet vare. Det betyr mulighet for gjenbruk, kun med en endring av datoen som du feks. kan skrive på med blyant. 

TIPS: I hagejournalen finner du egne sider for deg som skal så frø. Her kan du legge inn type, sådato, vanning osv.