Slik lager du enkle og personlige notatbøker selv

Slik lager du enkle og personlige notatbøker selv
Slik lager du enkle notatbøker selv

Slik lager du enkle og personlige notatbøker selv

Digger du personlige notatbøker? Da må du ta en titt på dette. Her skal du nemlig få en oppskrift på hvordan du lager enkle og personlige notabøker på en ettermiddag. I tillegg til at notatbøkene blir veldig fine, er det en genial måte å bruke papir du har liggende til noe nyttig. Jeg synes faktisk notabøkene ble så flotte at de kan gis bort som gave. Det er bare å tilpasse farger og stil på "permen" slik at den passer til mottageren. 

Alle designene som er benyttet til permene i disse notatbøkene er fra Bye9design. Den aller første serien er inspirert av overgangen mellom sommer og høst. Aqvablå farger på trekantene, vannmelon og tropiske grønne blader med et lite snev av gult symboliserer sommeren mens epler og sopp symboliserer høsten. De friske kakemotivene er linken mellom sommer og høst, for kaker spiser vi jo uansett årstid. Jeg har valgt meg fire av disse motivene som omslag på notatbøkene, de to andre mønstrene skal benyttes til gaveinnpakning i et senere blogginnlegg.

Dette trenger du 

Tykke eller tynne ark med mønster og farger som du liker til permene. På bildet ser du mønsterark fra Bye9design, som skrives ut på en helt vanlig fargeskriver.  Du trenger videre vanlige kopiark evt. ark fra hotellblokker, møteblokker, de siste arkene i fjorårets skoleskrivebøker eller annet passende papir du har liggende. Dette skal benyttes til innhold. I tillegg må du ha stiftemaskin som kan åpnes, saks og evt. limstift dobbelsidig tape. Det er ikke nødvendig med skjæremaskin eller kniv, men det gjør jobben lettere og gir pene kanter.   

Slik lager du enkle notatbøker selv

1. Det er omslaget som gjør notatbøkene flotte og personlige

I strålende solskinn satt jeg og valgt meg ut print som skulle benyttes til omslag på notatbøkene. Jeg bare digger designet fra Julia Dreams som er benyttet på disse arkene. Fargene som er benyttet er vannfarger, derfor vil det forekomme sjatteringer, svake og sterke farger på ett og samme ark. Det er dette som gjør motivene så flotte synes jeg. Hvis du har lyst til å bruke omslag fra Bye9design, så finner du denne pakken i nettbutikken. Den inneholder 6 ulik mønster med både liggende og stående retning på motivene, I tillegg får du med tekstlapper, med ferdige tekster som kan klippes ut og limes på framsiden av notatbøkene. Tekstlappene kommer i sort tekst og ramme, samt gulltekst med sort ramme. Ved å klippe på innsiden av den sorte rammen blir hele rammen rundt teksten hvit. Enkle og personlige notatbøker som blir flotte gaver. 

Slik lager du enkle notatbøker selv

2. Brett omslag og innhold

Arket med grønne blader er i A4 størrelse og printet ut på 200 grams papir. Dette gjør permene stødigere. Du kan også lime omslaget på tykkere papp som du finner feks. på baksiden av tegneblokker, brukte skolebøker, eller hotellblokker med ark. 

Jeg har kommet fram til at 10 ark brettet dobbelt er en fin størrelse på notatboken. Dersom du vil har færre eller flere sider i din bok, kan du justere dette. Det som begrenser antallet er om stiftemaskinen din klarer å stifte gjennom bunken. 

Legg arkene inni hverandre med permen ytterst. 

Slik lager du enkle notatbøker selv

3. Innhold

Noen vil har ruter, andre blanke ark eller linjer. Med fire ungdommer i huset, har det etter hvert skoleår samlet seg opp skrivebøker som ikke er oppbrukt. Disse arkene kan med fordel brukes til notatbøker, da får du både ruter og linjer. I tillegg hender det vel at det blir med en skriveblokk hjem fra et møte du har vært på eller et hotellbesøk. Også disse er perfekte til notatbøker, med litt tilpassing. 

Jeg har valgt å lage noen små bøker også. Til det har jeg brukt print fra Bye9design med stående mønster, hvor jeg har brettet arket på midten og deretter brettet det på nytt som en bok. 

De linjerte arkene er fra en nesten fullskrevet skrivebok, med hull i margen for å sette i ringperm. Som du ser på bildet, har jeg brettet arkene på langs. Deretter fjerner jeg hullkanten og arkene passer perfekt inn i det lille omslaget. 

Her er omslaget brettet dobbelt slik at det blir mønster både på utsiden av permen og på innsiden. Jeg limte "permen" sammen med limstift. Dobbelsidig tape kan også brukes. 

Slik lager du enkle notatbøker selv
Slik lager du enkle notatbøker selv

4. Stift boken sammen

Det er flere måter å feste sammen en bok på. Jeg viser her den aller enkleste med en stiftemaskin. 

Etter at alle arkene er lagt inni hverandre, bretter du boken ut slik at den ligger åpen på midten. Deretter snur du den slik at utsiden vender opp. Legg et håndkle under boken slik at du ikke stifter i bordet. Brett ut stiftemaskinen og stift to stifter akkurat på brettekanten. Trekk boken forsiktig løs fra underlaget, vend den og brett inn stiftene. 

Du kan også stifte fra innsiden og ut. Da kan du for eksempel pynte ryggen med wasitape, eller bokrygg tape, for å skjule stiftene. 

Slik lager du enkle notatbøker selv
Slik lager du enkle notatbøker selv

5. Skjær/klipp bort overflødige kanter

På de største bøkene hadde det ikke vært nødvendig å skjære bort kantene. Avhengig av hvor mange ark du putter inn i hverandre, jo større skjevhet får du. Det kan derfor være penest å skjære eller klippe bort overflødige kanter. Skal du klippe er det lurt å lage en klippestrek med linjal for å få det rett. Det samme kan du gjøre om du bruker papirkniv. Da kan du legge på linjalen og skjære deg gjennom lag for lag. 

Har du skjærebrett kan du bruke det. NB! Mitt første forsøk med skjærebrett ble ikke vellykket ettersom jeg hadde alt for mange ark under kniven. Det resulterte i at den oransje plastdingsen du ser på bildet, skrapte opp kantene i stedet for å kutte pent. 

Slik lager du enkle notatbøker selv
Slik lager du enkle notatbøker selv

6. Legg innholdet i riktig retning

Skal du bruke linje eller ruteark, vil du oppleve at det er både margstreker og mye luft oppe og ned på arket. Etter at jeg brettet arket på langs og skjærte av hullkanten, delte jeg arkene på midten. Som du ser vil disse nå passe inn i de to minste notatbøkene. 

Her må jeg imidlertid passe på slik at jeg legger alle arkene i riktig retning før jeg putter de inn i hverandre med permen rundt. 

Slik lager du enkle notatbøker selv

7. Nyttig tips

Før jeg stiftet sammen alle arkene, festet jeg de sammen med klyper slik at de ikke skulle skli fra hverandre. Som du kanskje ser, er innholdet litt smalere enn omslaget på de to minste bøkene, det er fordi jeg har skåret bort hullkanten på arket. Bruke du helt vanlige ark i stedet, kan du la innholdet gå kant i kant med omslaget. Ettersom jeg brettet omslaget dobbelt, er det like fint på innsiden som på utsiden og da ble det ekstra fint når innholdet er litt mindre enn permene. 

Slik lager du enkle notatbøker selv
Slik lager du enkle notatbøker selv

8. Tekstlapper

Jeg har laget en egen design pakke med mønster til notatbøker. Ettersom jeg liker at et print kan brukes til mer enn én ting, valgte jeg å lage tekstlapper som kan festes på boken etterpå. Da kan du tilpasse teksten det formålet som passer best, eller du kan lage din helt egen tekst. Personlige notatbøker du lager selv, er ekstra hyggelig som en liten venninnegave.

I tillegg kan du bruke designpapiret til helt andre ting, både til kort, innpakking, collager, scrapping, livejournaler osv. Jeg ble veldig fornøyd med resultatet, og en slik bok tar max 30 minutter å lage om du har alt du trenger. Mangler du omslag til notatbøkene dine så setter jeg stor pris på om du velger ett av mine :) 

Er du på jakt etter flere typer notatbøker, så kan du ta en titt på dette blogginnlegget med en superenkel og skjønn notatblokk. 

Slik lager du enkle notatbøker selv