Langrenn er gøy med riktig utstyr

Åre - Langrenn - bye9design - cross country skiing

Jeg ønsket meg langrennsski til jul og det fikk jeg. Etter mange år med beina godt plantet utenfor alt som heter skiløyper, var tiden inne for å utfordre seg selv med ski på beina igjen. Med hytte midt i ski eldoradoet, bare noen hundre meter unna langrennsløyper som snor seg kilometer etter kilometer, innover i skogen, litt oppover og litt nedover, er alt lagt til rette for å komme seg ut på tur. Nå skal jeg gladelig innrømme at ski er noe jeg ikke har vært så veldig glad i. En ting er at ski kan være bakglatte slik at armene må gjøre det meste av jobben i oppover bakkene, en annen ting er at bakglatte ski har en tendens til å skli godt framover også, veldig godt, spesielt i nedover bakker…. Jeg liker ikke nedoverbakker. Oppoverbakker og bortover er helt ok, men nedover……

Nå har jeg funnet mine favorittski. Det er imidlertid ikke alltid like enkelt å bli enig med seg selv om hvilke ski som passer best, derfor kan det være lurt å sette seg litt inn i det utvalget av ski som finnes. For å hjelpe deg og meg med dette, har Outnorth laget en skiguide som du kan teste ut før du gjør ditt valg. For mange startet skisesongen nå som sola står høyere på himmelen. Dersom du skaffer deg ski som er tilpasset ditt bruk, ja da har du mange herlige turer å glede deg til.

Åre - Langrenn - bye9design - cross country skiing

Åre - Langrenn - bye9design - cross country skiing

En av de første helgene i februar, tok jeg skiene på beina og la i vei på min først skitur på mange år. Joda, jeg har vært ute på tur sammen med barna, men det har aldri blitt så mange kilometer som denne gangen. Målet var å teste ut løypene og bli kjent i området rundt hytta vår. Jeg la bak meg 10 kilometer den dagen….. Det var rett og slett en fryd å gå på ski som var tilpasset mitt tempo, og min redsel for høy fart i nedoverbakker. Bare noen dager senere ble det nye turer sammen med mine svigerinner, og når vinterferien nå er bak oss, har jeg lagt flere mil på ski bak meg.

Åre - Langrenn - bye9design - cross country skiing

Åre - Langrenn - bye9design - cross country skiing

Jeg liker godt å gå alene på ski, da kan jeg gå i mitt tempo og de som vil, blåser forbi. Noen skøyter lekende lett i bakkene og på flatene, jeg ser det brukes mindre krefter i oppoverbakkene når det skøytes, men det er langt fram for min del…..

Jeg har valgt meg ski som som jeg slipper å smøre, ski som tar meg oppover bakkene uten at jeg glir bakover for hvert tak og i tillegg vil jeg ha ski som tar meg nedover bakkene i akkurat passe tempo. Mine ski har en integrert fell som sitter på hele tiden, og lager en ubetydelig svisjelyd når du “suser” i sakte fart nedover bakkene.

Noen elsker den kunsten det er å smøre sine egne ski, noen liker smale ski og noen liker brede ski. Noen liker å gå i løyper og noen liker å lage sine egne spor. Noen vil gå raskest mulig og noen vil gå lengst mulig.

For meg har skiturer alltid vært forbundet med flere timer utendørs, mat og drikke i sekken og gjerne bål med pølsegrilling som en del av turen. Nå har jeg funnet gleden i å la skituren bli en treningsøkt der jeg utfordrer meg selv på både lengde og fart. Dette får jeg imidlertid ikke til uten at jeg har riktige ski. Nå vet jeg at det bare er å spenne på seg skiene, og så vil turen bli bra, uansett hvilket føre det er. I tillegg kan jeg nyte naturen og omgivelsene og det er viktig for meg.

Åre - Langrenn - bye9design - cross country skiing

Åre - Langrenn - bye9design - cross country skiingGår du med planer om å skaffe deg nye ski så anbefaler jeg at du bruker tid på å sette deg inn i hva som finnes. Det utvikles stadig nye typer ski i ulike materialer. Hva du skal bruke dine ski til er avgjørende for om du får en fin tur. Du trenger ikke lynraske konkurranse ski om du skal ga søndagstur og nyte naturen rundt deg. Du trenger ikke skøyteski om du skal gå klassisk langrenn. Lengden din og vekten din har også betydning for hvilke ski som vil passe deg, . I Outnorths ski guide får du anbefalinger til ski som er tilpasset din vekt og din lengde. Der får du også informasjon om ulike skityper og merker. Start derfor med skiguiden før du bestemmer deg for hvilke ski du skal kjøpe. Outnorth har også sko, staver og det du måtte trenge til et aktivt uteliv.

Åre - Langrenn - bye9design - cross country skiing

 

Åre - Langrenn - bye9design - cross country skiing

Etter en lang treningsøkt er det ingenting som er bedre enn å komme hjem til hytta, nyte varmen i badstua og deretter finne sofakroken og en god film, eller strikketøyet. Men tror det eller ei, treningsøktene gir energi og det ble overskudd til både herjing og lek i snøen. Til og med snuppa mi som har tilbragt dagene i slalom løypene, fikk plutselig et anfall med masse overskudd til å herje utendørs. Det er vel ingenting som er bedre enn denne tiden på året, når sola står høyere på himmelen og til og med sender noen varmende stråler nedover oss.

Åre - Langrenn - bye9design - cross country skiing

Går du med tanker om å kjøpe deg nye ski? Ta en tur innom ski guiden før du bestemmer deg. Det er lurt å tenke seg om noen ganger slik at du finner de skiene som er bra for ditt bruk. Deretter er det bare å nyte skiturene, enten du er ute etter de gode naturopplevelsene eller den intense treningsøkten.

Klem fra Nina 

Translate »
%d bloggere liker dette: