Strikket eller filtet julepynt og julegaver

Strikket eller filtet julepynt og julegaver

Strikket eller filtet julepynt og julegaver

Strikket eller filtet julepynt og julegaver

Filtet julepynt og julegaver 

Hei på dere i denne søte førjulstid. Her er det ikke mye juleforberedelser for tiden, men jeg koser meg med å titte på litt hjemmelaget julepynt mens jeg slapper av etter en lang møtedag. Filting er en teknikk som har vært brukt lenge og om du har litt tålmod og prøver deg fram, kan du etterhvert lage de flotteste kreasjoner. Disse nissene er filtet og har du ikke prøvd det før så vil jeg absolutt anbefale det. Det er kjempegøy og det som kanskje er det aller beste er at det ikke tar så lang tid å lage en liten nisse som dette. Og.... Du trenger ikke kunne strikke for å få til disse søtingene. Hele pakken med oppskrift finner du hos ull.no.

Hva er filting eller nålefilting

Filting er det samme som toving og er en eldgammel teknikk. Fra langt tilbake har toving av ullklær vært en helt vanlig teknikk for å gjøre klærne varme og motstandsdyktige. De siste årene har toving eller filting igjen blitt populært, og spesielt nålefilting av figurer har blitt en kjær hobby for mange. Nålefilting går ut på og stikke nålen i ullen gjentatte ganger inntil du har tovet ullen til den figuren du ønsker. Jo mer du stikker, jo mer tover du og jo fastere blir figuren du lager. I motsetning til vanlig toveteknikk, så skal du ikke bruke såpe og vann. 

For å komme igang med nålefilting trenger du ull som kan toves. Det kan enten være kardet ull i flak eller ullgarn hvis du skal bruke det som pynt og dekor på feks. votter og vesker. Med andre ord, all ull som kan toves kan også benyttes til nålefilting. I tillegg trenger du spesielle filtenåler med en slags kniv i enden i stedet for spiss. Filtenålene finnes i ulike størrelser og prisklasser. Tynne nåler til finfilting, og tykkere nåler til større prosjekter. 

For å unngå skader på underlaget trenger du også en filtematte under ullen. Skumgummi har jeg god erfaring med og du får også kjøpt spesielle filte matter i hobybutikkene. 

Da gjenstår det bare å finne ut hva du skal lage, og visste du at pepperkakeformer er supre som maler til et lite nålefilteprosjekt. Til forming av kropp, armer og bein kan du bruke piperensere og legge ullen rundt.  Du kan også kjøpe en fiks ferdig startpakke hos ull.no. NB! Jeg er ikke sponset, men synes det er hyggelig å gi dere tips om koselige hobbypakker. 

Strikket eller filtet julepynt og julegaver

Hvor finner du inspirasjon til nålefilting

Nå i november 2017 sitter jeg med en haug herlig ull foran meg. Nye filtenåler og filtematte er kjøpt inn og jeg er klar for å teste ut en spennende hobby. Du vil nok derfor finne litt inspirasjon her på bloggen framover, men utover det er det vil jeg spesielt anbefale pinterest. Søker du med det engelske ordet: needle felting, vil du få opp mye. You tube har massevis av videoer hvor du kan lære nye teknikker og som også viser framgangsmåten. I tillegg finnes det mye inspirasjon og beskrivelser i bøker. Også det får du kjøpt hos ull.no.

Strikket eller filtet julepynt og julegaver

Strikket julepynt og julegaver

Det er alltid flott med hjemmestrikkede gaver. Mine fire barn er så heldig å ha en mormor som strikker mye. Hun har derfor holdt oss med strikkegensere da ungene var små. Så ble det plutselig en periode der ingenting skulle være hjemmestrikket. Men nå, (november 2017) etter at de er blitt ungdommer og voksen, da er plutselig interessen for strikkeplagg der igjen. Luer, skjerf, votter, sokker og nå til og med strikkegensere. Både jeg og mormor synes det er utrolig gøy at også guttene gjerne vil ha strikkede plagg. Jeg kan nesten høre at det klirrer i strikkepinnene hjemme i stua til mormor. 

Har du barn eller barnebarn som kanskje akkurat nå er inne i en periode der alt klør og hjemmestrikkede plagg er en plage? Da kan jo strikkede julestrømper med noe godt i være en idé. De er jo bare til pynt og inneholder i tillegg noe spennende. Garnpakken med strikkemønster finner du “her”.

Strikket eller filtet julepynt og julegaver

Julens hjertetre - strikkede julevotter

Og mens vi er i gang med julemønster. Se på disse nydelige  vottene med mønsteret “Julens hjertetre” av Kate Fredriksen. Disse kan du strikke i favorittfargene dine og er du ikke enig i at dette kan bli flotte julegaver? 

Strikket eller filtet julepynt og julegaver

Julerød nettbrettveske

Julerødt nettbrett veske….. En perfekt julegave om jeg hadde fått valgt.  Denne vesken er fra Drops Design, strikket i perlestrikk og fletter i garnet Lima,  og du finner gratis oppskrift på den “her”.

Strikket eller filtet julepynt og julegaver

Ta vare på strikkeminnene dine

Strikker du mye? Når du tenker deg om, husker du alt du har strikket? Har du tatt vare på strikkeminnene dine? Hvis ikke vil jeg anbefale deg å ta en titt på Strikkemappen. Den er laget for å ta vare på strikkeminnene dine. Teksten på alle strikkeminne sidene er redigerbar, du kan derfor legge inn de overskriftene du selv vil, og lage en side som passer til ditt bruk. Du kan skrive inn all tekst og legge inn bilder på pc før du skriver ut strikkesidene, men du kan også velge å skrive og notere i mappen din med penn eller blyant. Du kan lese mer om strikkemappen her.