Min spiselige hage

Min spiselige hage - lag din egen kjøkkenhage - høybed i kjøkkenhagen

Helt siden ungene var små har jeg hatt frukttrær og bærbusker i hagen. Det er både spennende og morsomt å gå på oppdagelsesferd i hagen for en liten krabat. Tenk å få lov til å plukke blanke, røde bær og putte rett i munnen. Eller plukke noen bær i en kopp og få litt vaniljesaus på…. dette er lykke for små mennesker. Men for meg, som voksen, er det også lykke å kunne plukke inn krydder, salater og litt bær fra hagen. Jeg tar ofte en tur innom krydderbedet, stryker hånden over timianplanten og kjenner den gode duften som strømmer mot meg. I år har vi plantet timian, oregano, ruccolasalat og persille, i resten av høybedet har vi jordbær.

Min spiselige hage - lag din egen kjøkkenhage - høybed i kjøkkenhagen

Jeg har kjøpt alle krydderplantene ferdig hos hagesenteret. Dette har jeg med hell gjort i mange år og jeg kan tidlig begynne å høste inn krydder og salat. Noen av plantene jeg har kjøpt har vært flerårige og disse har kommet igjen og igjen, men siden høybedet ikke er så stort har jeg byttet ut med planter jeg vet vi kommer til å bruke. Skal du ha mange planter av samme sort og du har plass innendørs er det jo greit og så frøene selv, men jeg hopper enkelt over den biten. Ruccolasalaten smakte godt til grillmaten i går.

Min spiselige hage - lag din egen kjøkkenhage - høybed i kjøkkenhagen

Jeg synes det er litt fint med slike små leirkrukker som pynt i bedet. Det holder også kattene unna da det blir lite plass å bevege seg på. Her sammen med persillen.

Min spiselige hage - lag din egen kjøkkenhage - høybed i kjøkkenhagen

Timian…….

Min spiselige hage - lag din egen kjøkkenhage - høybed i kjøkkenhagen

Oregano som koser seg i sola, gjett om det duftet herlig.

Min spiselige hage - lag din egen kjøkkenhage - høybed i kjøkkenhagen

I år blomstrer epletreet som aldri før. Det ble plantet for to – tre år siden, men det er først i år det ble en slik overflod ble blomster. Vakkert…..

Min spiselige hage - lag din egen kjøkkenhage - høybed i kjøkkenhagen Min spiselige hage - lag din egen kjøkkenhage - høybed i kjøkkenhagen

Jippi, i år blir det hageblåbær :o) Skal du få bær på buskene må du ha to forskjellige sorter. Det holder visstnok ikke med to busker av samme sort. De fleste hagesentrene selger derfor ulike sorter nettopp av den grunn. Buskene er bittesmå, men utrolig søte og dekorative der de står.

Min spiselige hage - lag din egen kjøkkenhage - høybed i kjøkkenhagen

Ikke nok med at skogen rundt oss er full av villbringebær. Vi må ha de store, søte hagebringebærene også. Denne busken ble plantet for tre år siden, og akkurat som det ble sagt på hagesenteret, det kommer ikke bær før det tredje året….. Nå blir det bær.

Min spiselige hage - lag din egen kjøkkenhage - høybed i kjøkkenhagen

Stikkelsbær er best når de er litt harde og sure synes jeg. Vi bruker ikke disse bærene til annet enn å plukke og putte i munnen når vi går en tur i hagen :o)

Min spiselige hage - lag din egen kjøkkenhage - høybed i kjøkkenhagen

Ripsbuskene ble saget helt ned tidlig i vår. Det var fortsatt snø da vi holdt på. Buskene var store og greinene snodde seg inn i hverandre. Det var sannelig på tide å gjøre noe med de. Jeg trodde ikke det skulle komme rips i år, men sannelig dukker det opp mange klaser av rips som dette, på alle buskene. Det blir rips med vaniljesaus i år også.

Min spiselige hage - lag din egen kjøkkenhage - høybed i kjøkkenhagen

Solbærbusken ble også saget ned i vår, og sannelig dukker det opp noen bær inne i mellom det helt nye bladverket.Min spiselige hage - lag din egen kjøkkenhage - høybed i kjøkkenhagenSola har tittet fram i dag også, men det er kaldere enn i går. En helt perfekt dag for hagearbeid! Nå skal jeg avgårde og få handlet blomsterjord og noen flere sommerplanter. Huset er ferdigmalt og det er på tide å få skikk på blomsterbedene :o) Gleder meg til å gå i gang. Håpe dere alle får en flott fredag og ei god helg!

Mer lesestoff finner du under Hage og Uteplass

EBFCBFD952F9BCAA999C2D46AE2AFA20

 

Translate »