Morgenstund er gull i grunn

70d9bd37-845d-4a8a-9e84-51c2761f1490

Visste du at én av tre skandinavere er morgengretten? Mange vil nok hevde at samfunnet vårt er bygget opp etter A menneskenes premisser, jobb og skole…skal vi være med, må vi opp om morgenen. Da er det vel ikke rart at det finnes så mange morgengretne mennesker. Men hvorfor i alle dager skal vi være så sure på morgen kvisten da? Selv om vi er trette og maskineriet ikke er helt i gang før etter x antall kaffekopper, er det vel ingen grunn til å gå rundt som en surpomp. Jeg har lest litt om  muligheten for å snu ting litt på hodet….. Kan et B menneske lære seg å bli et A menneske, er det mulig å snu den indre døgnrytmen slik at vi blir både muntrere og mer uthvilt når vekkerklokken ringer på morgenkvisten. Konklusjonen: Ja, det er mulig! Fasit: Nok søvn!

I mange familier og arbeidsplasser har vi etterhvert som vi lærer hverandre å kjenne, akseptert at vi er i forskjellig humør før dagen har kommet helt i gang. Vi tilpasser oss hverandre og går litt stilt i dørene og utfordrer nok ikke de morgengretne dersom vi selv ønsker en koselig start på dagen. Men hvordan vil vi at starten på dagen skal være. Skal den være rask og effektiv eller vil vi ha tid til å nyte denne tiden av døgnet. De aller fleste av oss ønsker en god start på dagen, og en god start kan jo være så mangt. Før du leser videre. Ta en titt innom siden til Rynkeby Juice – de har satt fokus på morgenmennesket og den gode starten på dagen.  Ikke gå glipp av den nydelige videoen deres om samme tema. Nå har jeg sett den flere ganger og jeg blir like rørt hver eneste gang.

cdec184d-e03d-47e7-b519-4839fe7a0118

Vi må selvsagt finne våre løsninger og skape våre vaner for det vi mener er en god morgen. Noen mennesker drømmer om å våkne uthvilt og glad på morgenen, rekke å spise frokost og kanskje ta seg en kopp kaffe mens de skummer gjennom dagens nyheter. Noen drømmer om noen minutter for seg selv før barna skal vekkes og dagen er i full gang. Som firebarnsmamma var min drøm i småbarnstiden en rolig start på dagen.  Jeg drømte om å kunne nyte en kopp kaffe, lese aviser og høre på stillheten i huset før det våknet til liv. Nå har to flyttet ut og de to minste er tenåringer, drømmen om en stille morgenstund før huset våkner til liv er oppfylt. Denne tiden på døgnet er hellig for meg.

mettes-vintervarmer2

Etter å ha pløyd meg gjennom flere artikler om søvn og døgnrytme så er konklusjonen det vi alle vet. En god dag starter med at vi har fått nok, og god nok søvn, i løpet av natten. Er du B menneske og skal opp kl. 6 på morgenkvisten, nytter det ikke å legge seg etter midnatt. De aller fleste mennesker trenger mer enn 6 timer søvn, selv om noen fungerer godt med mindre også. Men er du morgengretten og hevder hardnakket at du ikke trenger mer enn 6 timer søvn, da bør du kanskje vurdere om en eller to timer mer, vil hjelpe på humøret ditt. Start i det små med enkle kveldsrutiner, legg deg noen minutter tidligere hver kveld.

Dersom du sliter med å sovne, tenk gjennom  kveldsrutinene dine. Etter år med forskning på søvnproblemer vises det til at lyset fra skjermer kan lure hjernen vår til å tro at vi skal være våkne. Etter at skjermen er slått av vil det derfor ta en stund før hjernen vår forstår at den skal gå inn i hvilemodus. Noen bruker såkalte våkne opp lamper om morgenen for å få en myk start på dagen, gradvis øker lysintensiteten inntil vi opplever å våkne helt i en form for dagslys. Slik fungerer dataskjermer og mobilskjermer også. Derfor er det et godt råd for deg som sliter med å sovne, legg bort skjermen i god tid og les litt i en bok i stedet.5960076b-d6bb-4835-94a7-285f15c366be

Og så etter en god natts søvn, hvordan får vi den morgenstunden de aller fleste av oss ønsker seg. En morgenstund der vi våkner opp og kjenner at denne dagen, den skal bli bra. For vi vet jo at dersom dagen starter godt, da blir det enklere å takle det vi skal gjennom resten av dagen.

Og nå kommer vi fram til det som jeg elsker. Nemlig planlegging. Du vet, det er mulig å planlegge seg fram til en god start på dagen. Dersom du vet at morgenstundene er hektiske, dersom du skal rekke et tidlig fly eller tog, dersom ungene skal på en eller annen tur gjennom barnehage eller skole, dersom du vet dette, forbered deg kvelden før.  Forbered morgendagen ved å lage matpakke kvelden før. Drikker du kaffe eller te kan du gjøre klar trakteren eller kaffemaskinen slik at det bare er å trykke på knappen. Fyll vann på vannkokeren og sett fram krus og te. Legg fram klærne du skal ha på deg og dekk på frokostbordet.

Ikke alle spiser frokost. Noen er ikke sultne på morgenen, og noen rekker det rett og slett ikke fordi de lå litt for lenge i senga si….. Selv kan jeg ikke tenke meg en dag uten frokost, og den vil jeg spise hjemme, rett og slett fordi jeg har muligheten til å ta meg tid til det. Det kan du også ha tid til, om du planlegger litt. For deg som er pendler og har lang vei til jobb, kan en god frokostpakke på toget eller i bilen være en herlig start på dagen. Lager du den kvelden i forveien kan du jo gjøre den til ett av dagens høydepunkter. Sammen med matpakken kan du fylle en flaske med juice slik at du får i deg både vitaminer og energi.

gm_eko_5

Noen barn spiser frokosten sin i barnehagen eller SFO, mens andre må spise den hjemme. Noen har lang skolevei som de skal gå eller sykle og da er det viktig med energi i kroppen. Dekk frokostbordet på kvelden, bestem hva den enkelte skal spise og gjør det til en trivelig start på dagen. Selv for den morgengretne er det godt å komme til dekket bord, spise litt mat og drikke noe godt. Det er lov å være stille om morgenen, men både for omgivelsene og den morgengretne, er det godt å slippe å gå på tå hev. Planlegg frokosten, få nok søvn og nyt morgenstunden. Hva er en god start på dagen for deg? Send meg gjerne en melding eller legg igjen en kommentar her. Det hadde vært gøy å samle noen erfaringer og lage et eget innlegg om det. Morgenstund er gull i grunn. Ha en herlig dag!