Mye å se i Helsinki

I høst var jeg en langweekend i Helsinki. Det var strålende vær og nydelige høstfarger. Da er det godt at noen av severdighetene som anbefales å ta en titt på, er utendørs. Vi hadde hotell midt i sentrum og da er det gåavstand til det meste. Utstyr deg med kart, skriv ned det finske navnet på stedene du skal besøke, ta på gode sko og gå ivei :o) I dag skal dere få bli med på en liten tur til Sibeliusparken, deretter tar vi en liten tur til en vakker kirke som er bygd i et berg. Dette er to av Helsinkis “må se steder”. Den finske komponisten, Jean Sibelius har sin egen park og sitte eget fantastiske monument. Her er det flott å legge en liten gåtur. Monumentet er laget av Eila Hiltunen og ble avduket i 1967. Monumentet består av 600 hule “orgelpiper”, hvert eneste ett i forskjellige størrelser og med ulike mønstre på utsiden.

Opplev Helsinki Opplev Helsinki

Eila Hiltunen vant konkurransen om hvilket monument som skulle oppføres til minne om Sibelius. Siden dette monumentet er abstrakt falt det ikke i smak hos alle innbyggerne og som et kompromiss ble det i tillegg oppført et billedlig monument som vi ser under.

Opplev Helsinki

Det var ingen enkelt jobb å sette sammen disse rørene, det tok fire år, alt mønster på utsiden er gjort for hånd. Å sveise rustfritt stål var heller ingen enkelt oppgave da stålet lett ble deformert av varmen. Å høre og lese om historien til denne kunstneren får meg til å undres over at hvordan noen klarer å være så standhaftig, i tillegg måtte kunstneren tåle mye motstand fra befolkningen. Hun hadde altså ingen lett oppgave. “Her” kan du lese mer om henne og hvordan hun fikk laget monumentet.

Opplev Helsinki Opplev Helsinki Opplev Helsinki

Et annet sted jeg vil anbefale dere å besøke er denne kirken. Tempelplassens kirke. Kirken er enkel, men vakker. Etter å ha kommet inn gjennom en ganske så anonym inngang, åpnet kirkerommet seg mot oss. Dette rommet ga meg rett og slett “wow” følelse i sin enkelhet. Byggets idé er å utnytte en tomt som ikke lot seg utnytte, og bevare tomtens opprinnelige form. Kirken er hugget ut av berget, slik at den nederste delen er berg, og den øverste delen er grovt tilhuggede steinblokker. Et nydelig lys kommer inn gjennom takvinduene. Vi besøkte stedet i strålende solskinn, jeg kan bare tenke meg hvordan det vil være å sitter her med månen og stjernehimmelen lysende utenfor.

Opplev Helsinki

Det er ikke mye gull og glitter i denne kirken, men naturelementene kaster glans over det meste. Det var rett og slett veldig fredfullt og godt å være her.

Opplev Helsinki Opplev Helsinki Opplev Helsinki Opplev Helsinki

Kobbertaket med sine sirkler, det er som å bli tatt inn i evigheten og det er litt av hensikten med denne effekten. Har du lyst å besøke kirken kan det være lurt å sjekke åpningstidene :o)

Opplev Helsinki

Jeg liker å lære litt om stedene jeg besøker og kjenne litt på historien til plassen. Jeg lærer også at det kan være lurt å sjekke ut på forhånd, både åpningstider og steder du har lyst til å besøke. En helg går fort og har man lyst til å rekke over mye er planlegging tingen :o) Disse to stedene jeg har tatt dere med til i dag tar ikke så lang tid å besøke, det er fort gjort, men absolutt verd det :o) Flere Helsinki tips og andre reisetips fra steder jeg har vært, finner du “her”. Ha en superduper søndagskveld alle sammen!

EBFCBFD952F9BCAA999C2D46AE2AFA20

 

4 thoughts on “Mye å se i Helsinki

 1. Fabelaktig says:

  Da er vi ganske like. For jeg også liker å sette meg inn i hva jeg skal og diverse info som åpningstider :)

  Ønsker deg en finfin helg!
  klem

 2. Millas blåbærtua says:

  Så herlig å komme seg ut på tur og sjå ulike plasser:)heilt topp og så får ein nye opplevelser med seg!

  Ønsker deg ei fin ny veke!
  Klem

Comments are closed.

Translate »