Nå skal det plantes i krydderhagen og her er noen tips

Jeg har ventet lenge, og endelig, nå har det blitt så varmt og godt i været at det kan plantes i krydderhagen. I morgen skal jeg derfor avsted og få kjøpt noen planter til høybedet mitt, oregano, dill og salat står på listen. Jordbærplantene vokser og trives allerede og det samme gjør mynten som jeg plantet for noen år siden. Det er mange måter å plante krydderplanter på. Noen har plass til krydderbenker i hage, noen planter i krukker og noen planter i høyden. Uansett hvordan man velger å gjøre det så gir disse urtene mange gleder. Jeg planter i høyden, eller i et såkalt høybed med tre etasjer. Her kan du lese om min spiselige hage,  og her kan du lese om urtehagen min. Det viktigste er at plantene får de jordforholdene de trenger, nok vann og lys. Jo, mindre krukker de vokser i, jo mer må du passe på vanning. Dette flotte, runde krydderbedet fant jeg Via hgtv

eface76f1a0622d59bd4b95b360a4be9

Urter fra middelhavsområdene trives i skrinn jord og tåler tørke ganske godt. Eksempel på slike planter er timian, merian, oregano og rosmarin. Eksempler på tørste planter er gressløk, melisse, persille og estragon. Vann med måte og husk at for mye vann kan føre til at røttene råtner dersom det ikke er drenering under potten. Se på dette krydderbedet. Her er krukkene gravd ned i jorda, smart løsning dersom man ønsker å hindre plantene å spre seg. Dette bedet finner du i parken til slottet Chenonceau og bildet er funnet Via Townmouse

Er du nybegynner med urter kan det være greit å starte med noen enkle sorter.

Gressløken er super enkel, trenger lite stell, men mye vann. La den stå slik at den får det regnet som kommer :) Planten kommer igjen, år etter år og alt kan spises, inkludert den lilla blomsten.

Persillen er hardfør og trenger heller ikke mye stell. Jeg kjøper planten ferdig da det tar litt tid fra den er sådd til den blir så stor at den kan brukes. Den tåler å stå ute i norsk sommervær uten at den tar skade av det. Den trives i krukker og blir stor og kraftig om den får vokse på friland. Planten er toårig.

Mynte er en overivrig plante som gjerne tar over hele urtehagen om den ikke passes på. Den har lange stengler som vokser under jorden og dukker opp litt overalt. Den er med andre ord enkel for de aller fleste nybegynnere som ikke glemmer å vanne.

Timian er en lav, buskaktig urt som trives best på et lunt sted med masse sol.  Den tåler tørke og passer derfor flott på en balkong med tak over :)

Skal man kjøpe urter på hagesenteret eller er det greit med en urteplante fra matbutikken?

Urtene som kommer fra hagesenteret skal være herdet slik at de er klar til å bli plantet rett ut. Plantene fra matbutikken er beregnet til matlaging og konsum. De er ikke herdet for utendørs bruk, står tett i tett og er gjerne skjøre og spinkle. Det er likevel fullt mulig å plante ut slike urter også. La de få en stor krukke, pass på at de ikke blir stående i direkte sol den første tiden, heller ikke i regn. Etterhvert som plantene er herdet noe, kan du la den få mer og mer sol og kjenne litt på regnet. Selv klippet jeg ned en dillplante og plantet roten i høybedet, den fikk stå i litt skygge, men det regnet som bare det…. Plante ble både stor og fin og jeg fikk mange fine “dillmåltider” av den :)

Mange planter urter i sekker og er godt fornøyd med det. Dette hindrer at røttene sprer seg uhemmet og det er enklere å flytte urter som ikke er vinterherdige, inn i drivhuset. Via Flickr

Håndtering og beskjæring

Visste du at det er stilkene som er det skjøreste på krydder og urteplantene. Når du skal håndtere de kan du gripe tak i bladene og rotklompen. Du kan beskjære urtene gjennom hele sesongen. Klipp av i toppen og bruk til matlagingen. Blomstrende urter er vakre og de er viktige for bier, humler og sommerfugler. Når urtene blomstrer, mister imidlertid bladene den gode aromaen og smaken.

Da er jeg klar for en hyggelig stund med urteplanting og forventninger om noen gode smaker til et hyggelig måltid :) Ha en herlig kveld alle sammen!

Klem fra Nina