Norges ferie og norsk mat

I år skal vi feriere i Norge. Det er lenge siden sist og jeg gleder meg. Etter flere år i Sør Frankrike sa ungene bestemt i fra at nå er det nok. Ferieruten er lagt, vi skal kjøre Trollstigen til Stryn hvor vi har familie, deretter blir det noen dager i Bergen før vi vender nesen mot Sørlandet hvor vi skal tilbringe mesteparten av tiden. Jeg gleder meg til norske naturopplevelser, fjellbygder og steder langs kysten. Vi er heldige som har et slikt vakkert land, og ikke minst den spennende norske maten som finnes i de ulike områdene. Tradisjonelle matretter er morsomme å lære om og smake på og siden det nå er populært med kortreist mat så håper jeg selvfølgelig på å stifte bekjentskap med noe av dette på ferieturen. Når det gjelder mat er jeg ingen gourmet, men jeg er ganske kresen på hva jeg spiser. Jeg liker norsk mat og jeg har mine vaner….. Når vi ferierer i utlandet er det en ting jeg savner…nemlig havregryn med iskald melk….

IMG_8655

Og melken, den kjøper jeg fra Tine. Jeg liker at det på melkekartongen vår står at melken kommer fra gårder i Midt-Norge. Jeg liker at det er bilder på kartongen av mennesker jeg kjenner igjen, eierne av gårdene og kyrne som gir oss melka. Av en eller annen grunn føler jeg at Tine melken, den er min den. Joda, vi har prøvd andre merker også, men da blir kartongene stående i kjøleskapet og de to yngste nekter å drikke melk før det kommer ordentlig melk i hus igjen :)

Yoghurt liker jeg faktisk ikke….. Hvis man da ser bort i fra denne ene….. Skogsbæryoghurt. Den er god den, og da koser jeg meg, for dette er et supert måltid på slutten av arbeidsdagen.

IMG_8746

Friske bær er heldigvis lett tilgjengelig for oss i nord. Her må jeg innrømme at jeg gjerne kjøper både frukt og bær som har reist langt, hvis ikke hadde det blitt lenge å vente på jordbæra :) Akkurat nå blomstrer markjordbærene som bare det og om ikke lenge kan vi glede oss til søte bær med fløte på.

IMG_8711

Fløten kommer fra små eller store orange bokser merket Tine :) Jeg vet faktisk ikke om vi får kjøpt fløte fra andre, da det alltid er de orange boksene jeg ser etter når vi skal kose oss litt ekstra, med fløte eller krem.

IMG_8726

Ute på en av våre turer i nærområdet møtte vi denne finingen, forhåpentligvis får han vokse opp uten å bli kortreist mat. Men dette er litt av symbolikken, vi lager mye av maten vår i nærområdet og så lenge prisene er overkommelige og det smaker godt, da er vi tro mot våre tradisjoner. Jeg har vokst opp med Tine, med Norvegia på brødskivene i matpakken, og i voksen alder med lettrømme fra Tine på tacoen. Jeg liker tradisjoner og jeg liker at jeg kan være trygg på den maten jeg og familien min skal spise. I mitt kjøleskap vil det alltid stå melkekartonger fra Tine. Og det følger sannelig med underholdning på kartongene også….. I påsken kan vi lese påskekrim og til jul kan vi titte på nissene. I disse dager er det flotte bilder fra gårdene i nærområdet vårt.

IMG_8657

Ta en titt på denne videoen, og fortell meg om det dersom du ikke kjenner et aldri så lite snev av stolthet for naturen og maten vi lager i landet vårt :)

Dersom noen av dere kjenner til gode restauranter og spennende oppleveleser på reiseruten vår, så ta gjerne kontakt eller legg igjen en kommentar på dette innlegget :)

Klem fra Nina