Project life januar - Ny start


Nybegynner med Project life? Slik kommer du i gang

Hva i alle dager er project life, tenker du kanskje. Project life, eller lommescrapping, som det også kan kalles, er en superenkel, rask og morsom måte å lage fotoalbum på. Med ferdige plastlommer, papirkort med eller uten tekster, mønster, farger og motiv, kan du lage en ferdig albumside på noen få minutter. Nybegynner med Project life? Slik kommer du i gang. 

Project life er en form for scrapbooking, bare mye enklere. Becky Higgins er damen bak navnet og konseptet. Hun har inspirert mange "ikke scrappere" til å komme i gang med fotoalbum, deriblant meg. Jeg liker at det er mulig å skape minneverdige albumsider raskt og enkelt. Samtidig liker jeg prosessen hvor jeg kan gjøre meg flid, eller bruke mer tid på pynting og dill, når jeg føler for det. Men det aller beste er inspirasjonen og de utallige mulighetene til å sette sammen bilder og historiene bak. Vi tror vi skal klare å huske de helt spesielle øyeblikkene som skjer her og nå, men årene går, og tro det eller ei, vi glemmer. Har du tid til å vente? 

1

Start med å velge et hjem til bildene

Det finnes mange forskjellige merker og størrelser på albumene.  Er du helt nybegynner vil jeg anbefale deg et album hvor du kan sette inn og ta ut sidene. Disse fungerer på samme måte som en ringperm. Les gjerne blogginnlegget 5 tips til å komme i gang med fotoalbum, som viser hvorfor du ikke trenger mer enn ett album i starten.

Det er en fordel å kunne ta ut sidene i fotoalbumet. Da kan du variere størrelsene på plastlommene, og du kan sette inn andre typer ark om du ønsker. Du vil oppdage at det finnes mange merker å velge i. Ta en titt på tilbehøret som følger med albumene, eller som kan kjøpes separat. Det kan være lurt å velge et merke som selger tilbehør med standardmål. Da kan du fritt boltre deg i kort og tilbehør fra ulike produsenter. 

Mitt album valg

Jeg bruker stort sett Becky Higgins - Project life album. Dette merket bruker samme mål som mange av de andre produsentene og du kan derfor velge og vrake i tilbehør. I tillegg til plastlommene som fulgte albumet, kjøpte jeg en pakke med mange ulike størrelser og retninger på lommene. I starten er det greit å teste ut ulike størrelser på lommene for å finne ut hva du liker best. Jeg tenker da på om du foretrekker stående eller liggende bilder, små eller store eller kanskje kvadratiske fra instagram. 

Ta gjerne en titt på bildene dine, hvilken retning har du fotografert i? Er det mest liggende, kan du starte med liggende plastlommer. Etterhvert som du blir mer erfaren, vil du oppdage at dette er noe du tenker på, og tar hensyn til når du knipser bilder. Plastlommen som fulgte med albumet er kjekk å ha til både kort og bilder som ikke er plassert enda. 

Nybegynner med project life? Slik kommer du igang


2

Album og ark er valgt, hva nå?

Det er på tide å se på bildene dine. Det kan fort bli overveldende om du har massevis av bilder du har lyst til å sette inn i albumet. For deg som har barn, og kanskje flere barn, kan det være morsomt å lage en til hver. Mine fire barn har egne albumer, som de kan ta med seg når de vil. I tillegg har jeg ordnet felles albumer som er hele familiens historie. Dette gjør det mye enklere når du skal velge ut bilder, men fortsatt kan det skape hodebry når man har mange flotte bilder å velge i. Tenk derfor på følgende: 

  • Hvilken tidsperiode ønsker du å dokumentere? 1 dag, 1 uke, 1 måned? Jeg har i dette blogginnlegget valgt meg hele januar.  Det kan også være morsomt å dokumentere hver dag i en hel uke, eller en helt spesiell hendelse. 
  • Hvilke felles opplevelser familien har hatt? Hva har dere sammen gjort den siste uken eller måneden som er morsomt å dokumentere i et album. Det kan være en helg som er spesielt minnerik, det kan være en aketur, en bakedag, en tur på restaurant eller i svømmehallen. Velg deg noen bilder som får fram opplevelsene dere har hatt sammen. 
  • Hvilke hverdagsøyeblikk har du tatt vare på gjennom bilder? Kanskje har du foreviget en flott naturopplevelse du har hatt. En soloppgang, snømåking, fugler på maten du har hengt ut, turen til barnehagen, cafébesøk. legobygging, kaoset i inngangspartiet når huset er fylt med unger, kaffekoppen ved godstolen en rolig ettermiddag. Hva med å dedikere noen sider til de helt vanlige hverdagsøyeblikkene. Velg deg ut noen få og skriv ned tankene du hadde da du tok nettopp dette bildet.
  • Bestem deg for hvilken historie du har lyst til å fokusere på. Er det hverdagshistoriene du vil ta vare på, eller er det sportslige hendelser. Er det fritidsaktiviteter, hobbyer, eller reiser. Hvilke bilder forteller mer enn 1000 ord.... noen bilder er rett og slett så beskrivende at du trenger ikke mer. Når du har bestemt deg for tema kan du begynne å plukke ut bildene du har lyst til å skrive ut. 
  • Gjør som du vil. Ja, du kan faktisk lukke ører og øyne for alt jeg har nevnt til deg og bare sette igang å legge inn de bildene som faller deg inn.  

Det som er viktig å tenke på med Project life - det finnes ingen regler for hvordan du skal gjøre det, bare inspirasjon.

Project life januar - Ny start


3

Printe/skrive ut bildene selv?

Jeg har fått mange gode tips fra erfarne Project life skapere. Er du på facebook kan du ta en titt innom gruppen som heter Project life Norge. Først og fremst må du velge hva som er den enkleste løsningen for deg. Å skrive ut sine egne bilder er supert når du har lyst til å begynne med en gang, og ikke har tid til å vente på framkalling av bilder i posten. 

Jeg har en Canon Pixma som skriver ut flotte bilder. Jeg bruker alltid det originale fotopapiret som tilhører skriveren. Dette er også en anbefaling jeg fikk i Project life gruppen. De aller fleste velger seg en mix mellom å printe ut selv og bestille kopier fra et fotofirma. Noen ganger får du gode rabatter på papirbilder, da er det bare å slå til. Jeg har valgt meg et fotopapir i medium kvalitet, det gir meg en pris på 0,99 per bilde i størrelsen 10x15. I tillegg kommer blekk, så rett i overkant av 1 krone per bilde må jeg beregne. 

Et lite tips....

Et lite tips er at du lager deg en mappe hvor du legger bildene du skal printe ut. Dersom det dukker opp et tilbud på papirkopier, kan du få en veldig god pris på framkalling. Jeg vil likevel ikke anbefale deg å skrive ut flere bilder enn du vet du kommer til å ta hånd om de nærmeste ukene. Det kan raskt føles overveldende om det ligger haugevis av bilder i esker klar til å sette i album....

Printprogram/utskriftsprogram for bilder

De aller fleste skrivere, leveres med et utskriftsprogram du kan innstallere på din pc eller Mac. Det gjør det mye enklere for deg når du skal velge størrelsen på bildene. Jeg bruker fotopapir som måler 10 x 15 cm. I utskriftsprogrammet kan jeg velge kant til kant, med eller uten ramme, to eller flere bilder på samme fotoark, store og små bilder. Dette er genialt ettersom vi jo vil utnytte hele fotoarket så godt som mulig.

Det finnes også gratis program du kan laste ned for å hjelpe deg med å printe ut bildene i forskjellige størrelser. Dette har jeg imidlertid ingen erfaring med.  

"Ny start" med Project life og lommescrapping - Bye9design


4

Hva med journalkort, tekster og pynt

Journalkort og pynt hjelper deg å fortelle historien bak bildene dine. Det er selvsagt opp til deg om du vil lage disse selv, eller kjøpe. Det er ikke nødvendig med pynt og dill om du ikke ønsker det. Som nevnt finnes det ingen regler. Det er helt opp til deg hva og om du vil bruke noe mer enn bilder. Det viktigste er at du får en side som du blir fornøyd med og som forteller den historien du vil ta vare på. 


Hvordan finne tilbehør som passer? 


Her hos Bye9design selvsagt :) Mange klipper til egne kort fra designark med farger og motiv de liker. Andre kjøper ferdige pakker og dekorerer med disse. Selv bruker jeg design fra egen nettbutikk som jeg kan printe ut gang på gang. Dette blir rimelig i lengden og gjør at jeg kan ha samme tema på flere sider. Jeg går aldri tom for kort og jeg slipper å oppbevare mye fysisk ettersom jeg kan printe ut det jeg har bruk for. Her finner du en oversikt over de ulike temaene jeg har designet.

Det er lurt å prøve deg litt fram med ulike farger og mønstre. Kanskje liker du ferdige tekstkort best, eller kanskje blir favoritten de kortene du selv kan skrive inn tekster. Kanskje vil du digge små tags og morsomme motiv og tekster som kan supplere bildene dine, kanskje vil du ikke bruke de i det hele tatt. Det kan derfor være lurt å teste ut litt forskjellige pakker og se hva som passer best til deg. 

Jeg har designet en startpakke med forskjellige kort og tags du kan teste ut helt gratis. Last den ned og test ut.

 


5

Jeg trenger inspirasjon, hvor finner jeg det? 

Selv om project life ikke har noen regler og sidene dine kan se ut akkurat som det passer deg, er det godt med litt inspirasjon av og til. Selv bruker jeg Pinterest og Instagram, samt at jeg titter innom Project life Norge bloggen og Becky Higgins egen blogg. Jeg henter også inspirasjon og lærer stadig nye ting fra kursportaler som Big Picture Classes hvor det finnes tonnevis med inspirasjon og veiledninger. 

Her på bloggen legger jeg ut inspirasjon etterhvert som jeg lager egne albumsider. Meld deg gjerne på nyhetsbrevet fra Bye9design, slik at du holder deg oppdatert på både inspirasjon og nyheter. I tillegg får du tilgang til biblioteket med gratis produkter du kan få både nytte og glede av. 


DU VIL KANSKJE OGSÅ LIKE


januar 14, 2021

5 tips til å komme i gang med

januar 8, 2021

Hva ble ditt årets ord for 2021?Du har