Nybegynner med project life? Slik kommer du igang

Project life januar - Ny start
Project life januar - Ny start

Project life - seriøst - det er kjempeenkelt

Project life eller lommescrapping som det også kan kalles, er en superenkel og morsom måte å lage fotoalbum på. Med ferdige plastlommer, papirkort med eller uten tekster, mønster, farger og motiv, kan du lage en ferdig albumside på noen få minutter. 

Project life er en form for scrapping, bare mye enklere. I stedet for å lime inn bilder og lagvis bygge opp en side, kan du nå smette bilder og ferdige kort ned i lommene. Vips er du ferdig. Meeen, en liten advarsel, når du først er igang, risikerer du å bli avhengig, for dette er gøy. 

Hvor starter du

Start med å velge et hjem til bildene dine. Det finnes album i mange merker og mange størrelser å velge i. Er du helt nybegynner vil jeg anbefale deg et album hvor du kan sette inn og ta ut sidene. Da kan du nemlig velge ulike størrelser på plastlommene. Du vil oppdage at det finnes mange merker å velge i. Ta en titt på tilbehøret som følger med albumene, eller som kan kjøpes separat. Veldig mange av merkene selger lommer med standardmål. Velger du disse, kan du fritt boltre deg i kort og tilbehør fra ulike produsenter. Derfor, sjekk hvilke størrelser som finnes på journalkortene og lommene. 

Mitt album valg

Jeg har valgt Becky Higgins - Project life album. (REKLAMELINK) Dette merket bruker samme mål som mange av de andre produsentene og jeg kan derfor variere i tilbehør. I tillegg til de plastarkene som var med albumet, kjøpte jeg en pakke med mange ulike størrelser og retninger på lommene. Hvorfor kunne jeg ikke nøye meg med de som var med albumet? Det er rett og slett fordi jeg vil teste ut flere sider og se hvilke sider som passer best for de prosjektene jeg vil lage. Vil jeg ha mest store bilder, små bilder, liggende bilder, stående bilder eller kvadratiske instagram bilder. Dette vet jeg ikke før jeg har kommet igang, derfor synes jeg det er flott å ha flere muligheter å velge i.

Ta gjerne en titt på bildene dine, hvilken retning har du fotografert i? Er det mest liggende, kan du starte med plastlommer som ligger. Etterhvert vil du oppdage at dette er noe du vil tenke på når du knipser bilder. 

Nybegynner med project life? Slik kommer du igang

Ok, jeg har valgt album og plastlommer, hva nå? 

Det er på tide å se på bildene dine. Det kan fort bli overveldende om du har massevis av bilder du har lyst til å sette inn i albumet. For deg som har barn, og kanskje flere barn, kan det være morsomt å lage en til hver. Mine fire barn har egne albumer som de kan ta med seg når de vil. I tillegg har jeg ordnet felles albumer som jeg og mannen min har. Dette gjør det mye enklere når du skal velge ut bilder, men fortsatt kan det skape hodebry når man har mange flotte bilder å velge i. Tenk derfor på følgende: 

  • Hvilken tidsperiode ønsker du å dokumentere? 1 dag, 1 uke, 1 måned? Jeg har i dette blogginnlegget valgt meg hele januar.  Det kan også være morsomt å dokumentere hver dag i en hel uke, eller en helt spesiell hendelse. 
  • Hvilke felles opplevelser familien har hatt? Hva har dere sammen gjort den siste uken eller måneden som er morsomt å dokumentere i et album. Det kan være en helg som er spesielt minnerik, det kan være en aketur, en bakedag, en tur på restaurant eller i svømmehallen. Velg deg noen bilder som får fram opplevelsene dere har hatt sammen. 
  • Hvilke hverdagsøyeblikk har du tatt vare på gjennom bilder? Kanskje har du foreviget en flott naturopplevelse du har hatt. En soloppgang, snømåking, fugler på maten du har hengt ut, turen til barnehagen, cafébesøk. legobygging, kaoset i inngangspartiet når huset er fylt med unger, kaffekoppen ved godstolen en rolig ettermiddag. Hva med å dedikere noen sider til de helt vanlige hverdagsøyeblikkene. Velg deg ut noen få og skriv ned tankene du hadde da du tok nettopp dette bildet.
  • Bestem deg for hvilken historie du har lyst til å fokusere på. Er det hverdagshistoriene du vil ta vare på, eller er det sportslige hendelser. Er det fritidsaktiviteter, hobbyer, eller reiser. Hvilke bilder forteller mer enn 1000 ord.... noen bilder er rett og slett så beskrivende at du trenger ikke mer. Når du har bestemt deg for tema kan du begynne å plukke ut bildene du har lyst til å skrive ut. 
  • Gjør som du vil. Ja, du kan faktisk lukke ører og øyne for alt jeg har nevnt til deg og bare sette igang å legge inn de bildene som faller deg inn.  

Det som er viktig å tenke på med Project life - det finnes ingen regler for hvordan du skal gjøre det, bare inspirasjon.

Project life januar - Ny start

Skal du skrive ut bildene selv?

Jeg har fått mange gode tips fra erfarne Project life skapere. Er du på facebook kan du ta en titt innom gruppen som heter Project life Norge. Først og fremst må du velge hva som er den enkleste løsningen for deg. Å skrive ut sine egne bilder er supert når du har lyst til å begynne med en gang, og ikke har tid til å vente på framkalling av bilder i posten. 

Jeg har en Canon Pixma som skriver ut flotte bilder. Jeg bruker alltid det originale fotopapiret som tilhører skriveren. Dette er også en anbefaling jeg fikk i Project life gruppen. De aller fleste velger seg en mix mellom å printe ut selv og bestille kopier fra et fotofirma. Noen ganger får du gode rabatter på papirbilder, da er det bare å slå til. Jeg har valgt meg et fotopapir i medium kvalitet, det gir meg en pris på 0,99 per bilde i størrelsen 10x15. I tillegg kommer blekk, så rett i overkant av 1 krone per bilde må jeg beregne. 

Et lite tips....

Et lite tips er at du lager deg en mappe hvor du legger bildene du skal printe ut. Dersom det dukker opp et tilbud på papirkopier, kan du få en veldig god pris på framkalling. Jeg vil likevel ikke anbefale deg å skrive ut flere bilder enn du vet du kommer til å ta hånd om de nærmeste ukene. Det kan raskt føles overveldende om det ligger haugevis av bilder i esker klar til å sette i album....

Print program for bilder

De aller fleste skrivere, leveres med et printprogram du kan innstallere på din pc eller Mac. Det gjør det mye enklere for deg når du skal velge størrelsen på bildene. Jeg bruker fotopapir som måler 10 x 15 cm. I printprogrammet kan jeg velge kant til kant, med kant, to eller flere bilder på samme fotoark. Dette er genialt når jeg har bilder jeg vil ha i små størrelser, da får jeg i tillegg utnyttet hele fotopapiret. Det finnes også en rekke gratis program du kan laste ned for å hjelpe deg med å printe ut bildene selv. 

"Ny start" med Project life og lommescrapping - Bye9design

Hva med disse journalkortene og all pynten... 

Journalkort og pynt er til for å hjelpe deg å fortelle en historie med bildene dine. Det er opp til deg om du vil lage disse selv, eller bruke ferdige som du får kjøpt. Om du bare vil ha bilder og kanskje litt tekst du skriver selv, er det såklart opp til deg det også. Det viktigste er at du får en side som du blir fornøyd med og som gjør at du vil fortsette å ta bildene ut av skyen og inn i et album. 

Bør jeg kjøpe store pakker, eller enkeltprodukter?

Mange klipper til egne kort fra designark med farger og motiv de liker. Andre kjøper ferdige pakker og dekorerer med disse. Selv bruker jeg mine egne print som jeg skriver ut selv. Hver måned lager jeg en ny pakke med et nytt tema. I januar har journalpakken fått temaet "Ny start" med motiver og tekster tilpasset et nytt år, målsettinger, snø og vinter. I februar er temaet "Dette er jeg glad for" og det vil bli rødere farger og mønster, samt mindre ferdig tekst og mer plass til å skrive selv på disse kortene.  

Det er lurt å prøve deg litt fram med ulike farger og mønstre. Kanskje liker du ferdige tekstkort best, eller kanskje blir det de du selv kan skrive inn mye tekst som blir favoritten. Kanskje vil du digge små tags og morsomme motiv og tekster som kan supplere bildene dine, kanskje vil du ikke bruke de i det hele tatt. Det kan derfor være lurt å teste ut litt forskjellige pakker og se hva som passer best til deg. 

Jeg trenger inspirasjon før jeg går igang, hvor finner jeg det.... 

Selv om project life ikke har noen regler og sidene dine kan se ut akkurat som det passer deg, er det godt med litt inspirasjon av og til. Selv bruker jeg Pinterest veldig mye, samt at jeg titter innom Project life Norge bloggen og Becky Higgins egen blogg. (REKLAMELINK)Jeg henter også inspirasjon og lærer stadig nye ting fra kursportaler som Big Picture Classes hvor det finnes tonnevis med inspirasjon og veiledninger. 

Her på bloggen vil det også komme mye inspirasjon etterhvert som jeg lager nye Project life pakker og tester printene ut på mine egne bilder. Det vil komme blogginnlegg og videoer og du vil også få veiledning og tips om teknikker jeg bruker underveis. Har du lyst å følge med på dette så meld deg på fredagshilsenen under dette blogginnlegget. Hver uke sender jeg ut en hilsen på epost med de siste blogginnleggene, inspirasjon fra nettbutikken og litt om det som skjer hos Bye9design. Bli med du også, meld deg på :)