Orangerie eller drivhus – hva er din drøm

Orangerie eller drivhus - hva er din drøm

​Orangerie eller drivhus - hva er din drøm?

Orangerie eller drivhus? Hva er egentlig forskjellen. Jeg sitter på hytta og ser utover et vinterdekt landskap. Det er lite som minner om at våren er like rundt hjørnet. Snøen laver ned og legger nok grunnlaget for hvit påske i fjellheimen. Men hva med oss hageentusiaster, som gleder oss til at det igjen begynner å spire å gro. Vi som gjerne ser at hagesesongen kan starte allerede februar. Ja, det er da tanken om et drivhus begynner å spire. Et lunt og godt sted som gjør vinteren kortere. For allerede i februar kan sesongen starte i et drivhus med lys og varme. De aller første frøene kan sås og vi kan glede oss over de tynne spirene som strekker seg opp mot lyset.

Drivhus er ikke for alle....

Men det er ikke for alle å ha et drivhus. Det er mye jobb dersom du skal bruke det til å drive fram planter. Det skal vaskes og holdes ved like slik at det ikke kommer sykdommer på plantene. Temperatur og lys skal være jevn og du må ha tid og lyst til å stikke innom jevnlig for å vanne og passe på. Dersom du elsker å holde på med dette og gjerne tar en økt om ettermiddagene og i helgene, da er dette helt perfekt.

​Drømmen om et drivhus

Ja, jeg har drømt om drivhus i mange år. Jeg har til og med sagt at når trampolinen forsvinner fra hagen, da er det tid for min drivhus drøm. I fjor demonterte vi trampolinen. Våre fire barn er ikke barn lenger og den ble sjeldnere og sjeldnere brukt. Men hva skjedde så med drivhusdrømmen? Jo, absolutt ingenting….. For da det plutselig ble en mulighet og det ble plass i hagen, feiget jeg ut. Vi fikk en liten valp som jeg brukte tiden på, vi dro mye på hytta, ny platting rundt huset ble bygd, og dagene gikk.

​Drivhus er ikke noe for meg

Det er dette det handler om, ikke sant? Hva skal jeg egentlig med et drivhus, jeg som fram til i dag har brukt lite tid på hagearbeid. Jeg elsker hagen min, og mye av det som følger med hagelivets gleder. Men jeg synes det er veldig enkelt å dra på hagesenteret og kjøpe ferdige planter og pynte i krukker og kar. Jeg har rett og slett erkjent at jeg ikke har kapasitet til å drive fram mine egne planter i et drivhus, uansett hvor mye jeg har lyst til å gjøre det.

Et orangerie er min drøm

Det er derfor et orangerie eller lysthus jeg egentlig vil ha, he, he. Et sted jeg kan ta med meg strikketøyet, ei spennende bok, eller rett og slett sitte og jobbe. Et sted hvor jeg kan dyrke fram planter når jeg har lyst, og stelle med frodige grønnplanter jeg har kjøpt hos en gartner. Et sted hvor våren starter tidlig selv om det er vinter utendørs. Et sted der jeg kan sitte og føle at jeg nesten er i hagen, selv om det regner og blåser utendørs. Et sted der jeg kan sitte lenge ute også om høsten. For jeg har litt tro på det eierne av et lysthus sier. Det forlenger hagesesongen.

​Dette bør du tenke på før du velger type glasshus

Konklusjonen er at det er smart å tenke gjennom hva et drivhus skal brukes til før du bestemmer deg for hva du skal investere i. Det er kjedelig å bruke mye penger på noe som ikke fungerte helt slik du hadde tenkt. Planlegging er derfor lurt.....

​Drivhus

Er du hobbygartner og kun skal drive fram planter, er et vanlig drivhus riktig for deg. Her vil størrelsen være avhengig av hvor stor produksjon du skal ha. Du må også ta stilling til om du skal ha innlagt vann, strøm og varme. Vil du kombinere drivhus med kos og avslapping, der du gjerne tar en kopp kaffe eller te i selskap med strikketøyet eller en god bok, da må du tenke størrelse og du må også vurdere såle til "huset". Drivhus finnes i mange størrelser. Alt fra de små drivhusbenkene på bakken, til de store, profesjonelle. Husk bare på at om du skal bygge stort, må du sjekke om det kreves byggetillatelse. Noen av de minste drivhusene trenger ikke en gang nabovarsel, men det er alltid lurt å snakke med naboen på forhånd, spesielt dersom det skal legges inntil nabogrensene.

​Orangerie eller lysthus

Er du en av dem som er litt hobbygartener og litt “liker å nyte livet utendørs med ei god bok eller strikketøy”, da er et orangerie midt i blinken for deg. Her er det gjerne litt mer fokus på at sommeren skal drøye lenge. Huset må sta på et underlag eller såle og det krever gjerne litt mer forarbeid enn om du skal ha et ordinært drivhus. Både drivhus og orangerie kommer i mange prisklasser og her er det størrelse og kvalitet som bestemmer prisen. Et orangerie ble opprinnelig benyttet til å dyrke sitrusfrukter og for å skjerme trærne mot vinteren, det er også derfra navnet kommer. Et hvert orangerie med respekt for seg selv, bør derfor inneholde et sitrus tre..... Ikke sant? :) 

Lysthusene er gjerne kun brukt til ​hagekos. Fra gammelt av var det et lite hus i hagen som ble benyttet for å skjerme seg mot både sol og kald vind. Nå er det vanskelig å vite forskjell på et lysthus og et orangerie, og begrepene brukes nok mer eller mindre om hverandre. Orangerie eller drivhus - hva er din drøm

Via Feedly

Lysten på flere blogginnlegg om hage og uteplass? Her finner du massevis.... 

Orangerie eller drivhus - hva er din drøm