Parkanlegget i Versailles

I påsken besøkte vi slottet og parkanlegget i Versailles. Jeg har lenge drømt om å besøke dette stedet og endelig fikk jeg muligheten. Påskeaften ble tilbrakt på dette enorme og utrolig vakre stedet. Et overdådig slott og det største parkanlegget som noen gang er skapt. Vi kjøpte billetter både til parkanlegget og til slottet. Et godt råd som gjorde dagen vellykket for oss…. Start med parkanlegget og ta slottet innendørs til slutt. Da vi kom opp foran slottet var ventetiden for å komme inn nesten to timer. Vi gikk imidlertid rett inn i hagen, koste oss med lunsj i Marie-Antoinettes område og fikk oppleve den fantastiske parken. Da vi returnerte til slottet, var køen borte og vi gikk direkte inn :)

IMG_6769

I følge Wikipedia strekker den første informasjonen om Versailles seg helt tilbake til et dokument fra 1038, da byen bare var en liten landsby med en liten borg og en kirke styrt av en lokal lensherre. Etter å ha opplevd både svartedauden og hundreårskrigen var det ikke mye igjen av stedet, og lite blir nevnt før 1575 da en italiener ved navn Albert de Gondi og hans familie kjøpte området. Denne familien var rik, og fikk etterhvert innflytelse i det franske parlamentet, og dermed kom Ludvig XIII i kontakt med Gondi. Disse to dro senere ofte ut på jakt i skogene i Versailles og derfor beordret kongen at et jaktslott skulle bygges der, noe som ble starten på det slottet vi ser i dag.

IMG_6802 IMG_6808 IMG_6815

Videre kan vi lese i Wikipedia at da Ludvig XIV tok over tronen etter sin far, begynte han i 1661 å utvide slottet. Han hyrte arkitekten Louis Le Vau og landskapsarkitekten André Le Nôtre, og startet byggingen av et storstilt palass. Byggingen ble utført i etapper og komplekset var ikke fullstendig ferdigstilt før i 1710, selv om noe arbeid også ble utført av Ludvig XV tyve år senere. Den franske kongen flyttet ikke bare hoffet til Versailles, men hele den franske regjeringen, av den enkle grunn at her hadde han mye større kontroll på hva de gjorde, enn hvis de hadde oppholdt seg i Paris.

IMG_6818 IMG_6821

Slottet er også oppført på UNESCOs liste over verdensarven. Slottet er med sine vakre utsmykninger og sin enorme hage – med syv kunstige dammer og en rekke fontener – det største parkanlegget som noen gang er skapt, og et enestående monument over barokken i Frankrike.

IMG_6824 IMG_6826 IMG_6827

André Le Nôtre var den skapende arkitekt for parkens anlegg og utsmykning 1661–65. Denne er lagt opp i et strengt aksialt system hvor terrasser, alleer, rabatter og springvann understrekes av og fortsetter i et system av kanaler og bassenger. Parkanlegget med sitt symmetriske opplegg, sine skulpturer (særlig av Girardon) og velordnede blomsteranlegg er den franske hagekunsts hovedverk og ble forbilde for Europas barokke parkanlegg. Fra hovedgaten kunne vi ta små avstikkere både til høyre og venstre. Da fant vi blant annet dette fantastiske byggverket i marmor fra 1600 tallet. Her sto det egen vakt som passet på at ingen rørte ved byggverket.

IMG_6839 IMG_6844

Vi tok oss nedover til Marie-Antoinettes området hvor vi finner Grand Trianon 1686–87 og det andre lystslottet i parken, Petit Trianon, av Gabriel 1762–66. Her ligger nok et slott som blant annet Napoelons mor bodde i. Dere skal senere få bli med en tur innendørs, men i dag blir det bilder fra utsiden :o) Gull, marmor og vakre hager….. Jeg er fortsatt overveldet av inntrykk. Kanskje noen av dere har vært her på sommerstid når det blomstrer. Det tenker jeg nok er flott :)

IMG_6954 IMG_6917 IMG_6914

Jeg elsker alle detaljene, men det var så mye…. Det var rett og slett ikke mulig å få med seg alt. Jeg nyter derfor noen av bildene i ettertid og er glad jeg knipset utallige bilder :)

IMG_6880 IMG_6903

Kjærlighetspaviljongen…. den trenger vel ikke flere beskrivelser.

IMG_6988

Herfra tok vi oss videre til bondegården som Marie-Antoinette fikk bygd. Den var et eventyr, rett og slett. Den turen skal du få bli med på en annen dag :o) Ha en herlig søndagskveld!