Planter som en del av interiøret

Lørdagskveld i stua og jeg titter litt rundt på plantene jeg har her :o) Etter noen år der jeg har valgt bort de store, grønne plantene i innredningen, har jeg nå  begynt å ta de inn i varmen igjen. Ikke de aller største, men de som godt kan stå helt alene i et hjørne og pynte opp. Planter i innredningen er jo godt på mange måter, noen fungerer som luftrensere, noen som dekorative blikkfang og noen kan brukes i matlagingen. I dag har vi et bredt utvalg planter, det er en sann fryd å gå innom hagesentre og titte på både gamle og nye planter :o) Hvilke planter man skal velge til huset sitt er ikke alltid like enkelt å finne ut av. Tåler den å tørke ut, tåler den skygge, kan den stå i full sol og sist, men ikke minst, utseende. Ikke vær redd for å prøve noe nytt, be om råd for stell av plantene når du kjøper dem og invester gjerne i selvvanningskrukker…..I min stue passer Hortensiaen veldig godt, i alle fall den hvite, den liker ikke å tørke ut, men den liker heller ikke å stå med beina i vann, så den må passes på litt.

stuehortensia                 Foto: Vi i villa – der kan du lese mer om hvordan du bevarer Hortensiaen lenge :o)

Her ser du hvordan flere grønne planter lager liv til en hvit stue. Personlig ville jeg nok ikke hatt så mange samlet på et sted, men bildene viser tydelig hvordan grønne planter gir masse liv i interiøret. Wikipedia skriver følgende om grønnfargen : Ifølge den tradisjonelle fargepsykologien assosieres grønt med livet selv, og virker beroligende, friskt og avslappende. Grønt brukes derfor mye på sykehus. Fordi mennesker så lett ser forskjell på ulike grønnfarger, gjelder det imidlertid å velge den riktige grønntonen, det vil si en som virker naturlig og behagelig, og ikke syke og giftig. Bruk av grønt kan derfor være vanskelig.

b7fe772957d1bdf49366d87d2ecbd4fe 31c91f291b6f249a6ab20b9a99d5803a Fotot: Bakker

Flettet bajonetteplante. Denne vil nok passe inn i de fleste miljø, i tillegg er den hardfør og krever lite stell. Den trives godt i en solrik vinduskarm og er jo ganske sjarmerende. Et grønt, friskt element til den som overhodet ikke har grønne fingre :o)

febe32b78e9f740bb03aafadb6576f96 Foto: Bakker

Ta bort denne grønne planten og se for deg hvordan bildet da vil se ut, ganske kjedelig eller… Mange liker jo det helt hvite og grå/sorte miljøet, men det gir unektelig mer liv med en levende plante. Grønne planter er godt for inneklimaet og hos Mester grønn, som de fem neste bildene er hentet fra, kan du lese om hvilke planter du kan velge som fjerner ulike giftstoffer i inneklimaet. Ganske interessant egentlig….

gronne_planter_boyle_stue_ gronne_planter_stue

Bambus har tatt av som plante i hagene våre, men visste du at den også kan trives godt innendørs, i skyggen. Foruten å fjerne giftstoffer fungerer den også som naturlig luftfukter. Den er ganske omfangsrik og krever noe plass, men stammene kan flettes :o)

Bamboo-Palm-air-pure-plant-3

Chrysanthemum, er en plante jeg gjerne har på bordet ute i hagen. Jeg synes ikke den er så enkel å få til, men den er utrolig fargerik og vakker. Innendørs hjelper den deg gjerne med å filtrere bort benzene som er giftstoffer du kan finne i lim, maling, plast og vaskemiddel. Med andre ord en nyttig liten plante dette her :o)

red_chrysanthemum_by_prespect-d385gooFoto: Ashamandour

Gerbera, en fargesprakende plante som like gjerne kan brukes innendørs som utendørs, heller ikke denne har jeg helt grepet må, men jeg prøver og prøver :o) Denne planten fjerner giftstoffer som kan komme med hjem fra renseriet, og som finnes i blekk. Visste du at ved å plassere den på soverommet så bedrer den nattesøvnen ved å bruke mye karbondioksid og produsere mye oksygen gjennom natten :O)

gerber_daisy

Fredsliljen, en nydelig plante som gjerne står med føttene i vann på et skyggefullt sted. Den elsker fuktighet og trives godt på et bad. Visste du at den fjerner fuktsporer fra lufta, absolutt en plante som kan pynte opp og samtidig bidra til å hindre den skumle fuktsoppen.

RuiSaraiva.Shutterstock.

Har du lyst til å lese mer om noen av de mest kjente plantene våre og hvordan de virker inn på inneklimaet så kan du ta en titt inn til:

Mother nature network.

Har du lyst på litt inspirasjon til hvilke planter du skal ha i hvilket interiør, ja da kan du finne mange fine bilder inne hos Happy Interiorblog

e0328aef0fcfd23256929270ec78597c

 

Her ser dere store planter brukt som en del av møblementet i rommet. Lekkert :o) Bildet er lånt av Arhcdaily.

86761bf8a775aacf4911f5f7070248fa

 

 

Nå skal jeg hente meg kaffe og krype opp i godstolen med nok en runde zombieserie med en av gutta. Jeg må innrømme at det er ikke min favoritt serie nei, og jeg sørger for å holde meg i aktivitet med strikking eller andre ting når det er som skumlest :o) Her har vi hatt strålende sol i hele dagen og formiddagsmaten ble inntatt på altanen, og vet dere hva…. det var så godt å sitte der at jeg glemte av tremila i OL, men de klarte seg jo veldig bra uten meg :o) Ha en strålende lørdagskveld!

EBFCBFD952F9BCAA999C2D46AE2AFA20

 

 

2 thoughts on “Planter som en del av interiøret

  1. Fabelaktig says:

    Jeg liker veldig godt planter i interiøret, bare synd at alle planter som kommer i hus velger å dø… *ler*

Comments are closed.

Translate »
%d bloggere liker dette: