Primula, månedens blomst

Visste du at Primula kommer av ordet primus som betyr først…. Det visste ikke jeg, men månedens plante i januar er altså primula, selv om mange nok foretrekker tulipaner. Når julen er over og juleplantene er forvist til litt mindre iøynefallende steder, da kjøper jeg alltid med meg noen primula hjem. Med sine gnistrende farger sprer de glede i stua eller på kjøkkenet. Klarer du å holde liv i de til telen har gått ut av jorda, kan du plante disse staudene ut i hagen. Men pass på, de sprer seg villig….. Jeg har ikke tall på alle gangene jeg luker unna nye bladskudd i blomsterbedet om våren, de tar gjerne over det meste av plassen om de får lov, så bunndekker kan de passe godt som :o) Men nå skal jeg kose meg med det lille vårtegnet inne i min egen stue. Det er jo til å bli så glad av.

DSC_5219

Jeg velger alltid hvite primula, de er så rene og vakre i sin enkelhet.

DSC_5222

Primulaen liker ikke å tørke ut, den vil ha det jevnt fuktig, men liker ikke å stå i vann.

DSC_5218-001

Jeg velger også de sarte rosa framfor de mørke, skarpe rosa selv om de også er vakre. Denne passer bedre inn hos meg. Denne i flere farger er som en rose i  rosen. Nydelige tegninger i kronbladene.

DSC_5225-001

Primula liker å stå lyst, men er ikke så glad i det skarpe sollyset. Setter du den i en vinduskarm framfor et bord midt inne i rommet, da vil den kanskje danne nye knopper :o)

DSC_5217

Gul er også en farge jeg velger meg på primulaen i januar. Det er som om sola kommer inn i stua og i år er jo også orange blitt kåret til årets farge….. ser du orange innerst på kronbladene. Herlige nyanser når man virkelig ser på blomstene. Disse tre skal få stå sammen på bordet hvor lyset flommer inn gjennom vinduene, kanskje vil de blomstre ekstra lenge.

DSC_5213

Som den vinterplanten og tidlig vårplanten den er, er det naturlig at primulaen liker det best kjølig. Så henger blomstene og bladene blir gule, er det ikke sikkert det er vanningen det er noe galt med, det kan rett og slett være for varmt. Sett den kjølig og lyst en stund og plukk bort de gule bladene. Kanskje får du glede av den litt lenger.

DSC_5225

Blomster og kaffe. Kan det bli noe bedre :o)

DSC_5220

 

Feberen herjer videre her i huset, skal si det ble langvarig, men sånn er det når den ene avløser den andre og helt normalt når skolen starter opp igjen etter ferie. Ute er det iskaldt, knallblå himmel, sola skinner og lite som minner om stormen som herjet i går hos oss. Vi har vært heldige, ingenting er skadet og ikke merket vi så mye til den her hvor huset vårt står. Nå skal jeg komme meg på tredemølla og så blir det en tur i badstua. Perfekt på en kald vinterdag :o) Ha en flott dag!

EBFCBFD952F9BCAA999C2D46AE2AFA20

2 thoughts on “Primula, månedens blomst

  1. Monica Midtun says:

    Nå fikk jeg lyst på Primula- tre stykker i en stor bolle midt på bordet :) Nei jeg visste ikke det, morsomt å vite !

    Flotte strikking du er ferdig med og har et par Ufoer liggende her, nesten ferdig med det ene :)

    God bedring – håper du får en fin uke

    Klemmer Monica

Comments are closed.